Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Verdi szülőföldjén játszanak

Milánóban, a Verdi-konzervatórium ezerszemélyes nagytermében lépnek fel a győri Filharmonikusok.
A kezdődő évad másik különlegessége, hogy a társulat minden bérletes zenehallgatót eljuttat a Művészeti Palotába egy tavaszi hangversenyre.

Baross Gábor, a Győri Filharmonikus Zenekar igazgatója a tegnapi évadnyitó társulati ülésen a szeptember 26-tól kezdődő műsorokról tájékoztatott. Ezek közül érdemes kiemelni a Richter-bérlet első, október 6-i előadását, amelyen maga a világhírű zenészdinasztia leszármazottja, Hans Richter vezényel. A bérletes előadások mellett a társulat természetesen több fellépést vállal, többek között Sopronban és Veszprémben.

Számos iskolában játszik az év során és a város fesztiváljairól sem hiányzik. Elhangzott, hogy a győri zenészek ma kezdenek próbálni a készülő újabb lemezhez, amelyen a győri bazilika könyvtárában őrzött kottákból – vagyis igazi zenetörténeti ritkaságokból – válogat a szerkesztő. A lemezt az októberi Barokk Nosztalgiák fesztiválon mutatja be a zenekar.

Baross Gábor elmondta: mintegy másfél éves szervezői munka eredményeképpen a zenekar kijut Milánóba, Európa egyik legrangosabb koncerttermébe, a Verdi-konzervatóriumba. A kapcsolat egy milánói magyar hangversenyszervezőn keresztül jöhetett létre és nyilván komoly előrelépést jelent a világon egyre szélesebb szakmai körökben ismert zenekar számára. A már számos zenei „óriáshoz" szokott milánói közönség Bellini Normájának nyitányát, Liszt Haláltáncát, Brahms második szimfóniáját és Rachmaninov Paganini-variációit hallhatja a győriek tolmácsolásában.

Másik különlegessége az évadnak, hogy a bérletesek a koncertszervező „filharmonia" közvetítésével ingyenesen eljuthatnak a budapesti Művészeti Palotába jövő tavasszal. A Richter János-bérlettel rendelkezők május 20-án Mozart-szimfóniákat hallhatnak az Orchestre des Champs Elysées hangversenyén, míg a „Filharmonia" bérlettel március 8-án van erre lehetőség, ekkor a Wiener Symphoniker ad elő Mozart-, Chopin- és Schumann-darabokat. Egyébként február 28-án a Győri Filharmonikus Zenekar maga is fellép a Művészeti Palotában.

Idén eddig összesen 700-an vettek a 11.500 forintos bérletekből, a Richter-bérletből még mindig lehet vásárolni. Baross Gábor elmondta azt is: ez a negyvenedik évadja a 1965-ben hivatalosan is megalakult zenekarnak, de más formában már korábban is létezett, s így nézve 111 éves múltra tekinthet vissza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hárslevelű-rekorder

A 62 esztendős Józsa Vince már nyugdíjas, aktív éveiben Győrben kereste a kenyerét, műszaki ellenőr… Tovább olvasom