Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Véradókat várnak

A Magyar Vöröskereszt Győr és Környéke Területi Szervezete 1984 óta irányítja és végzi a Rába-parti város és környékének vöröskeresztes munkáját. A napokban a szervezet tavalyi, 2002-es évét értékelték.
A beszámoló szerint az elmúlt évek gazdasági és társadalmi változásainak következményeként csökkent a munkalehetőség, a meglévő képesítés pedig sok helyen nem felelt meg a munkahelyi elvárásoknak. A lakosság nagy részénél az elszegényedés is megfigyelhető, aminek eredményeként Győrött és környékén 10 munkahelyi szervezet szűnt meg, az önkéntesek száma pedig 1520-szal csökkent. A karitatív szervezet tagsága így is meghaladja a 9500-at.
Az összesen 121 vöröskeresztes alapszervezet legfontosabb feladata ma is a véradás és a rászorulók támogatása, de a tagok szorgalmazták a szűrővizsgálatokat és tevékenyen részt vállaltak a hátrányos helyzetű gyermekek szociális táboroztatásában is. A rendezvények sorában kiemelt szerep jut az egészségnevelésnek, a gyermeknapoknak, a nyugdíjas- és egyéb csoportos rendezvényeknek, valamint a népszerű falunapoknak. Az ifjúsági vöröskereszteseket tömörítő Ifjú VK Klubok tevékenyen részt vesznek a nyári programok megszervezésében, a ruha- és egyéb adományok összeállításában és kiszállításában. Továbbra is nagy népszerűségnek örvend a győri Petz-iskolában megszervezett házi betegápolói tanfolyam, ahová Sopronból és Mosonmagyaróvárról is érkeztek résztvevők.

A vöröskeresztes munka gerincét jelentő véradás szervezését ma Győrött és környékén 1110 önkéntes végzi, kitartásuk eredményeként tavaly több mint 12 ezren nyújtották karjukat – embertársaik megsegítéséért. Új véradóként 1867 nevet jegyeztek. Továbbra is újdonságot jelent a közép- és felsőfokú tanintézetekben a nevelők és tanárelnökök megnyerése, a 18. évüket betöltő fiatalok megszólítása, így a fiatal véradók számának növelése.

Budai Györgyné vöröskeresztes titkár tapasztalata szerint egyre több rászoruló kér segítséget. A győri szervezet az elmúlt évben 3 millió 818 ezer forint értékű természetbeni adományt és 863 ezer forintot kapott a szociális segélyekhez. Ezzel közel nyolcezer embernek tudtak segíteni. A szja-ból befolyt összegből vásárolt élelmiszer-utalványokat 275 családhoz juttatták el. A karitatív szervezet tevékenységei közül idén is kiemelt figyelem jut az egészségfejlesztésre és -védelemre és a népszerű elsősegély-tanfolyamokra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkusz elnök

Győri szakembert választott nemrégiben elnökéül a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi… Tovább olvasom