Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Véradókat köszöntöttek Győrben

Huszonharmadik alkalommal köszöntötték a jubiláló véradókat szerdán a városháza dísztermében: a kerek évfordulósoknak és a ˝rekordereknek˝ – 30-szorostól a 126-szorosig – mondtak köszönetet önzetlenségükért.
˝A jó véradó önként és helytől, időtől függetlenül megszólítható˝ – állítja a győri Bujáki Lajos, akit ötvenszeres véradóként szólítottak a pulpitusra. A már nyugdíjas férfi a hetvenes években csatlakozott a véradók nagy családjához, s a legemlékezetesebb esete, amikor készenlétisként riasztották: egy gönyűi kismamának volt szüksége életmentő, gyors segítségre. Később a férfi levélben kapott köszönetet tőle.

Önzetlen segítők: Bujáki Lajos ötvenszeres véradó, szerdán egy hatalmas ajándékkosárral köszöntötték. Fotó: Harcsás
Önzetlen segítők: Bujáki Lajos ötvenszeres véradó, szerdán egy hatalmas ajándékkosárral köszöntötték. Fotó: Harcsás

A szerdai ünnepségen Borbélyné Nagy Ágnes, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója köszöntötte a véradókat, a véradás jelentőségét dr. Gartnerné dr. Vörös Katalin, a Regionális Vérellátó Szolgálat igazgató főorvosa méltatta. Az igazgatót az Ausztriában több helyen is fellelhető plazmaturizmusról is megkérdeztük.

– Az unió állásfoglalása szerint a véradás önkéntes és térítésmentes, ám a plazmaferézises véradás során a plazmából gyógyszert állítanak elő ipari jelleggel, s mivel nincs elegendő véradó, ezért Ausztriában 25 eurót fizetnek alkalmanként – sorolta az igazgató főorvos, aki hozzátette, ez átmeneti állapot, a véradás térítésmentes volt, az is kell hogy maradjon. Az unió ez utóbbit támogatja.

Növekvő vérkészlettel

Az országos készlet 7000 egység körül volt tegnap reggel, ami elegendő mennyiség, s a vérellátó már az ünnepekre tervez, hogy a szabadságok, üzemek, cégek leállása idején is legyen elegendő mennyiségű vér.Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Tisztáznák a Jedlik híd költségeit

Az MSZP nem látja, miért került már eddig 38 százalékkal többe a tervezettnél a Jedlik híd. Tovább olvasom