Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 19°C Még több cikk.

Véradásszervezés: unokák a nagypapa életéért

Szívbillentyűzavar és gyomorfekély egyszerre jelentkezett Machó Lászlónál, így élete megmentéséhez az orvosoknak sok vérre volt szükségük. A ritka, A negatív vércsoportú nagypapa gyerekei, unokái szervezésbe kezdtek, kollégáikat, évfolyamtársaikat hívták segíteni.

– Tavaly október óta tudtuk, hogy férjemnek komoly műtéten kell átesnie a fővárosban, mert szívbillentyűi nem működnek megfelelően. A szükséges előkészítő vizsgálatokat mind el is végezték, részben Győrben, és új gyógyszereket írtak fel neki, de csak nem jött az értesítés, hogy mehet Budapestre az operációra. Látnom kellett, hogy naponta romlott az állapota, egyre gyengébb lett, sokszor még az utcára se tudott kisétálni. Egyszer mentőt is kellett hívni hozzá, mert elájult – idézte fel a történteket Machó Lászlóné, aki órára pontosan tudja, mikor fordult a helyzet drámaira. December 24-én délelőtt 11 óra előtt épp csak elfutott a boltba, mire hazaért, férje zavarodottan beszélt és mintha az összes ereje elszállt volna.

Machó Lászlóné gyakran néz férje fotójára, hazavárja a szívműtéten átesett férfit. Fotó: H. Baranyai Edina
Machó Lászlóné gyakran néz férje fotójára, hazavárja a szívműtéten átesett férfit. Fotó: H. Baranyai Edina

Azt csak később tudta meg az asszony, hogy kétszer a mentőben, egyszer a kórházban is újra kellett éleszteni párját. S a győri Petzben aztán kiderült, hogy gyomorvérzés tetézi a bajt, így alig egy hét alatt hétadagnyi vérre volt szüksége a férfinek. Akkor már jelezte a fővárosi kórház orvosa is, hogy a család a szívműtét előtt igyekezzen minél több önkéntest véradásra buzdítani. A rokonok, a barátok, az ismerősök ezt is tették. A nagypapa egyik lánya például a munkatársait hívta segíteni, az egyik unoka, aki egyetemre jár, az évfolyamtársait kérte erre és persze a családtagok is vért adtak.

– Így tudja meg az ember, hogy kik az igazi barátai, és azt is, hogy mennyi a jótevő azok között, akiket nem ismerünk – fogalmazott Machó Lászlóné annak okán, hogy különböző vércsoportúak – győriek, Pest és Fejér megyeiek – fogtak össze Machó Lászlóért. A vérrel, amit nem tudtak az ő műtétjénél használni, mások életét mentették meg. Mintegy hatvanan kimondottan Laci nagypapa miatt adtak vért, amiért felesége, Jutka nagyon hálás. Lapunkon keresztül azt üzeni az önkénteseknek, hogy erőt adtak neki és a beteg férfinek is, aki már jobban van, lábadozása bizakodásra ad okot. Remélhetőleg hamarosan hazatérhet. Asszonya már fotójára gyakran nézve nagyon várja. Sok ünneplést kell pótolniuk, bár önmagában az is öröm, ha végre otthon együtt lehetnek. Ugyanis kihagyták a közös karácsonyozást és a december 25-re eső 45. házassági évfordulójukról se tudtak még megemlékezni. Most erre készülnek és persze a kisebb unokák születésnapjaira.

Olvasóink írták

  • 1. Tabornok 2012. február 20. 13:21
    „Örülök, hogy ilyen sokan mentek el vért adni!
    Egészséget sok boldogságot kívánok a nagypapának és a többi családtagnak is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A győri egyetem támogatja a tudás megszerzését

Február sorsdöntő hónap. Százezernyi fiatal jövője dől el ilyenkor, a felsőoktatási jelentkezés… Tovább olvasom