Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Vendéglői beszélgetések

Győr-Ménfőcsanak - Esti vendéglői beszélgetések hangulatát idézi Szabady János helytörténeti kutató új kiadványa. A képzeletbeli adomázgatás a település hajdani, Csanak-hegyi Unger vendéglőjében zajlik az 1930-as években.
„Szép békeidők voltak akkor Csanakon – jegyzi meg a vendéglői asztalnál Kolonics János bácsi, 150 holdas nagygazda, aki törvénybíró volt a faluban, egyben egy fontos szervezet, az 1885-ben alakult tűzoltó-egyesület főparancsnoka. – A jegyző támogatott bennünket, hogy szervezkedjenek a tűzoltók" – hallják az asztal mellett ülők, akik nem a képzelet szülöttei.

A kötet szerzője, Szabady János Szent László-díjas helytörténeti kutató történetei – kivéve a mondákat – valósak, a kutatások eredményei alapján íródtak. A Csanakon, Csanakfaluban, Csanak-hegyen, Ménfőn, Ménfőcsanakon vagy éppen Győrött meghatározó közfunkciókat betöltő szereplők viszont nem egy időszakban éltek. Az elképzelt esti vendéglői beszélgetésekre az asztaltársaságot a szerző „ültette le".

A fotókkal gazdagon illusztrált helytörténeti füzetből „kiderül", hogy Béla király is járt Csanakon 1244-ben, s a Rábából itatták a lovakat.

Ennek emlékét őrzi a Királyszék a faluszéli vörös keresztnél... S azok voltak még szép évek, amikor 1913 környékén az iskolában működő színjátszók előadták a „Piros bugyelláris" című darabot... De az is kiderül, hogyan magyarosította a helyi plébános a Volkersdorfer nevet Burkusra, a Hausert Félhelyesre. Ugyan néha követte a fordítást is: így lett Pauerből Polgár, a Vind pedig Szél.

A civil szervezetek rendezte Szent István-napi ünnepségen Szabady Jánosaz 1044-es ménfői csata történeteit elevenítette fel. Ezen a rendezvényen vehette át a sokkötetes szerző a Győr önkormányzata által adományozott Dr. Kovács Pál ezüst emlékérmet, mellyel eddigi munkásságát, Ménfőcsanak helytörténetének kutatásáért és a civil szervezetek létrehozásáért tett fáradozását ismerték el.
A kiadvány címlapja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem marasztalta el az igazgatót a képviselő-testület

Győrújbarát - A győrújbaráti képviselő-testület legutóbbi bizottsági ülésén nem marasztalták el… Tovább olvasom