Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Vékony jégen táncolnak

A győri tavak jegén már megjelentek a korcsolyázók, annak ellenére, hogy a jég nem túl vastag.
A győri folyószakaszok, tavak jegén már a hétvégén megjelentek a korcsolyázók, annak ellenére, hogy a múlt héten több helyen még „hullámzott" a tó. A jégvastagságot csak a Dunán és a Rábán mérik (pontosabban becsülik), a szabálytalan szórakozásért elvileg büntetés is járhat.

A hétvégén a győri tavakon és folyószakaszokon már korcsolyáztak az emberek annak ellenére, hogy fogalmuk sem lehetett arról, milyen vastag a jég. Ők úgy becsülték: „elég vastag". (Úgy tudjuk, a marcalvárosi tónál rengdőri intézkedésre is sor került: az estefelé még mindig a jégen csúszkálókat a járőrök figyelmeztették és lehívták a jégről – ennek jogi hátteréről mindjárt.)

Idén még nem riasztották a katasztrófavédelem embereit beszakadt jég miatt vízbe esett emberhez, tavaly azonban – muszáj erre emlékeztetni az olvasót – épp Győrben a Rábán kellett egy fiatalembert kimenteni a jeges folyóból.

A legnagyobb baj az, hogy ilyen esetekben hiába az azonnali riasztás, mire a segítség a helyszínre ér, sokszor már késő.
Az úgynevezett „szabad vízen tartózkodást" egyébként belügyminiszteri rendelet szabályozza, s az említett rendőri közbelépés is ez alapján történt. Ép ésszel könnyen belátható, hogy valóban veszélyes este, illetve sötétedéskor a jégen tartózkodni. Ugyanez a helyzet akkor, ha a jég még/már mozog, ha a tó bizonyos részén még „hullámzik", vagy a folyó zajlik. Járművel szintén tilos a jégre hajtani – hívja fel a figyelmet a megyei közlekedésrendészeti osztály –, amelyet azért is kell hangsúlyozni, mert már néhányan tartották „jó mókának" autóval csúszkálni a jégen.

A felelőtlenségért büntetés is kiszabható – tízezer forintig lehet bírságolni. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a napokban várható havazás tovább nehezíti a biztonságosság megítélését, hiszen a lehullott csapadék eltakarhatja a repedéseket a jégen.

Hivatalosan akkor biztonságos a csúszkálás, korcsolyázás szabad vízen, ha a jégvastagság legalább tíz centiméter. Általános tapasztalat, hogy három-négy napig tartó kemény fagy (mínusz hét-tíz fok) után a győri tavak befagynak annyira, hogy azokon valóban biztonsággal lehessen korcsolyázni. Még egy tanács azonban: a gyerekek szülőkkel menjenek csúszkálni a jégre – figyelmeztet a közlekedésrendészet, bár az is tény, a legtöbb esetben a szülők a közelben sincsenek.

Ha megtörténik a baj, azonnal segítséget kell hívni. A katasztrófavédelem előre szól: akinek nincs megfelelő eszköze, ne siessen a bajba jutott segítségére, mert ő is hasonló helyzetbe kerülhet.

(A megyei tűzoltók egyébként a csornai kollégák által kifejlesztett, felfújható mentőeszközt használják, amely már többször bevált hasonló helyzetben.) A vízből kimentettet mindenképpen orvosi ellátásban kell részesíteni, még akkor is, ha azt hajtogatja, „nincs semmi baja". A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a szerencsétlenül járt korcsolyázót ne vigyék azonnal meleg helyre, hanem a jeges ruháitól megszabadítva dörzsöljék a testét, míg meg nem érkezik a szakszerű segítség.

A jégvastagság megítélése lehetetlen műszer nélkül, sokszor a korcsolyázókat megtéveszti, hogy az közvetlenül a partok mentén teherbírónak tűnik. Nehéz megítélni azt is, hogy a jégréteg vastagsága egyenletes-e; hogy egyes szakaszokon – főként a nádasok mentén – nem vékony-e. Márpedig sokszor alig egy-öt centiméteres, ami életveszélyes.

A folyószakaszokon a jégvastagság mérése, pontosabban becsülése az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatósághoz tartozik. A hatóság azonban csak a Dunán és a Rábán mér. A legfrissebb adatok szerint a Duna jégmentes, a Rába Győrnél nem összefüggő jéggel, nyolc centiméter. A többi szakaszon valóban csak becsülni lehet a jég vastagságát.

Még a Balatonon és a Velencei-tavon sem lehet

Nem alkalmas még sportolásra a jég a Velencei-tavon és a Balatonon, mindkét helyen járőrök figyelik a vékony jégre merészkedőket. Bár az elkövetkező napokban jelentős melegedést nem ígért a meteorológia, az eddigi mínuszokkal nem vastagodott meg a jég eléggé, hogy ott biztonsággal lehessen csúszkálni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tető került a Kossuth utca 30.-ra

Győr második legnagyobb társasház-építési botrányának számító ügye megoldódni látszik. Tovább olvasom