Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Vehetnek az ˝osztatlan közösből˝

Pázmándfalu - Idegen járja a falut, és felvásárolja a tulajdonrészeket osztatlan közös tulajdonú erdőnkben, holott mi élni szerettünk volna elővásárlási jogunkkal – panaszolja olvasónk. Szakértőket kértünk válaszadásra.

– Az elővásárlásra jogosultak az ingatlan fekvése szerinti önkormányzat hirdetőtábláján közzétett hirdetményből értesülhetnek a vevő vételi ajánlatáról – hívta fel a figyelmet Liziczainé dr. Galavics Krisztina, a győri földhivatal vezetője. A hivatal az új tulajdonos tulajdonjogának bejegyzése során mindig vizsgálja, hogy az elővásárlási jogot figyelembe vették-e a szerződés megkötésekor. Ha megállapítható, hogy az elővásárlási jog csorbult, hiánypótlási felhívást bocsátanak ki.

Dr. Pregun Gabriella ügyvéd az adásvétel részletesebb szabályaira is kitért.

A termőföld tulajdonosa mindegyik esetben hirdetmény útján köteles közölni az általa elfogadott vételi ajánlatot.

– Termőföld eladása esetén, meghatározott sorrendben elővásárlási jog illeti meg a törvényben felsorolt személyeket – hangsúlyozta. Ez az elővásárlási jog azonban nem áll fenn akkor, ha az adásvételi szerződést közeli hozzátartozók vagy tulajdonostársak kötik, továbbá, ha a külterületi ingatlan a törvény hatálybalépéséig zártkertnek minősült.

Az elővásárlási jogok sorrendjében az osztatlan közös tulajdon társtulajdonosa megelőzi a termőföldtörvényen alapuló elővásárlási jogot. A termőföld tulajdonosa azonban mindegyik esetben hirdetmény útján köteles közölni az általa elfogadott vételi ajánlatot.

Az ajánlatot az illetékes települési önkormányzat, illetve körjegyzőség polgármesteri hivatalának hirdetőtábláján 15 napon át kell közzétenni. A vételi ajánlatról tehát a tulajdonostársak is a hirdetmény útján szerezhetnek tudomást. Ha a hirdetményre elővásárlásra jogosult nem jelentkezik, a kívülálló személy megkötheti az adásvételi szerződést az eladóval, s így a földhivatal bejegyzi a tulajdonjogát. Ezzel ő is tulajdonostárssá válik az osztatlan közös ingatlanban, és ha ezután a tulajdonostársaktól további földrészeket szeretne megvásárolni, szerződéskötésükről már nem szükséges újabb hirdetményt megjelentetni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Papíron őstermelő, valójában kereskedő?

Győr - Győri zöldséges panasza: ha a papíron őstermelőként nyilvántartott árus valójában… Tovább olvasom