Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Vegyünk drága tévédekódert?

Győr-Moson-Sopron - Elindult a digitális földi televíziós sugárzás – noha nem zökkenők nélkül. Hazánkban ma az ország lakossága 30 százalékának nincs se kábeles, se műholdas tévénézési lehetősége.
Egyelőre óvatosságra inti mindazokat Holzinger István, akik a híreken felbuzdulva – mármint hogy megindult a digitális műsorsugárzás –, beruházásra szánnák el magukat a vétel érdekében. A szükséges készülék (set top box) ugyanis meglehetősen drága, a tévévételi lehetőség viszont igencsak szegényes.

A lébényi „hullámvadász", Holzinger István még az év elején (Kisalföld, február 29.) beszélt lapunknak arról, mit is jelent a televíziózásban a digitális átállás. Most azért keresett meg bennünket (mint ahogy őt is sokan felkeresik kérdéseikkel), hogy elmondja: december elsején az ígértek szerint valóban elindult a digitális földi sugárzás, csak nem éppen a várakozásoknak megfelelően.

Érdemes tudni, hogy viszonylag sokakat érint ez, hiszen az ország lakosságának 30 százaléka nem rendelkezik sem kábeles, sem műholdas televíziózási lehetőséggel. Vagy az elérhetőség, vagy – inkább – a költségek miatt. Számukra a földi sugárzás marad, amit tetőantennával, esetleg szobaantennával fognak: az m1, a TV 2 és az RTL Klub műsora (a környékünkön a pozsonyi televízióé is). Ehhez képest a digitális földi műsorsugárzás 9 tévécsatornát ígért, mellette 4 rádióműsort. Kiváló (HD) minőségben. A szolgáltatás igénybevételéhez jó állapotú széles sávú antenna és egy DVB–T MPEG–4-es dekóder (vagy ilyennel felszerelt televízió) kell.

Holzinger István azt ajánlja figyelmünkbe: az MPEG–2-es dekóderek, amelyeket sokan megvettek például Ausztriában, az osztrák műsorszórásra jók, de a magyarra nem.

Az Antenna Hungária digitális sugárzása ugyanis MPEG–4-es. (Lényege, hogy így azonos frekvencián több műsor sugározható.)

Az ajánlott, MinDig TV-emblémával ellátott készülékek viszont még nem nagyon kaphatók. Amit megyénkben fellelt Holzinger István, az 50 ezer forintba kerül, igaz, a szükséges, kiváló minőségű kábelekkel együtt. Néhol 35 ezer forinttól vannak ilyen set top boxok. Nem olcsó beruházás, de csak egyszeri, és nincs előfizetési díj a műsorvételre.

Csakhogy az ígért kilenc csatorna egyelőre a jövő zenéje. Az antenna Hungária híre szerint ugyan már aláírták a szerződést a Duna TV és a Duna II Autonómia csatornákkal, de a kereskedelmi televíziók még húzódoznak attól, hogy a földi digitális sugárzáshoz csatlakozzanak. A digitális lefedettség most 60 százalékos az országban, s úgy tudjuk, a kereskedelmi tévék csak legalább 80 százalékos elérhetőség esetén fizetnének a szolgáltatásért.

Az Antenna Hungária szerint átmeneti állapotról van szó, Nyugaton sem történt egyik napról a másikra az átállás. A földi analóg sugárzás (ami eddig is fogható volt) 2011 decemberéig marad.

Olvasóink írták

  • 1. O.Cs. 2008. december 16. 08:37
    „Alcor DTV 1000 digitális tévévevő 9900,-huf
    Usb-csatlakozás asztali géphez vagy notebook-hoz is kb öngyújtó méret.
    Tartozék antenna,távirányító,telepítőlemez.
    http://www.geeks.hu/tesztek/081203_alcor_dtv_1000”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mátyás új szobra Jordán Tamással

Győr - A gyárvárosi születésű Kossuth-díjas színművész, Jordán Tamás köszöntésével kezdődött… Tovább olvasom