Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Vegyesen működik a virtuális ellenőrző

Győr - Egyre több iskolában vezetik be az internetes osztálynaplót, melyből a szülők otthon, néhány kattintással értesülhetnek gyermekük jegyeiről, hiányzásairól.

Van azonban, ahol hiába vezették be, egyelőre nem működik a rendszer.
Két perc alatt, egyedi jelszavával jelentkezünk be az egyik bercsényis diáklány „internetes felületére", édesapja segítségével.

Nevét nem szeretné, hogy leírjuk, mint mondja, nem akar kellemetlenséget lányának, de iskolai előmenetelét szívesen követné az interneten. Az online naplóban azonban a tizennégy tantárgy közül hétből, így például angolból, németből és informatikából egyáltalán nincs beírva jegy, fizikából és földrajzból októberi az utolsó osztályzat, de a legutóbbi bejegyzések is december elején születtek.

Az elektronikus naplót szeptemberben vezették be a Bercsényi-iskolában, egyelőre kísérleti jelleggel. A megyében alig néhány intézmény kínálja ezt a pluszszolgáltatást a szülőknek – Győrben például mindössze három középiskola, a Bercsényi, a Kazinczy és a Jedlik –, segítségével a szülők otthonról nyomon követhetik gyermekük jegyeit, hiányzásait, s akár azt is, dolgozatra vagy feleletre kapta-e az adott osztályzatot. Az e-napló persze nem váltja ki az „igazit", nem is számít hivatalos dokumentumnak, de tájékoztatásnak mindenképpen praktikus – különösen, ha a (bizalmi) viszony szülő és gyerek között messze van az ideálistól...

Gémesi Tamás, a győri kazinczys 6. b osztályfőnöke havonta viszi fel az osztályzatokat a naplóból az internetre. Fotó: H. Baranyai Edina


A tapasztalatok vegyesek. Van, ahol minden zökkenőmentesen működik. A Kazinczy-gimnáziumban például, amely három éve a megyében először vezette be az internetes jegynyilvántartást, mindennapossá vált, hogy az osztályfőnökök havonta egyszer felviszik az előző havi jegyeket. Németh Tibor igazgató szerint a szülők közel fele ezt ki is használja, naponta átlagosan 15–20-an kattintanak a virtuális ellenőrzőre. A rendszer egyszerű, a tanároknak havonta két óra pluszmunkát jelent a frissítés – de nincs ez mindenhol így. A Bercsényiben például, ahol a tanárok ugyanilyen nyitottak, ez az egyik akadálya annak, hogy a tervek szerint működjön a tájékoztatás, tudtuk meg Németh Zsolt igazgatótól. Míg ugyanis a Kazinczy saját fejlesztésű számítógépes programot használ, a Bercsényi a központi, minisztériumi információs rendszerhez csatlakozott, ez pedig annyira nehézkes, hogy a fent említett két óra többszörösébe telik a pedagógusoknak feltölteni a jegyeket.

– Ez az év a tanulóidő, most tapasztaljuk ki, hogy lehet hatékonyan használni a rendszert. Ehhez a munkánk átszervezésére is szükség van, hiszen a csoportbontásban működő órákon, mint például a nyelvórák, az időbeli csúszás is gondot jelent, itt ugyanis először az úgynevezett foglalkozási naplóba kerülnek a jegyek, s csak később a „nagy" naplóba. Így inkább afelé megyünk, hogy ne csak az osztályfőnökök, hanem a szaktanárok is nyissanak az internet felé – mondta az igazgató, akinek reménye szerint év végére a rendszer kinövi a gyerekbetegségeket. A pedagógusok egyelőre belső képzésen tanulják a kezelését, hiszen nem mindenkinek van számítástechnikai rutinja – volt, akinek a saját gyereke tartott gyorstalpaló tanfolyamot –, addig pedig a dolog tanár-, pontosabban osztályfőnökfüggő...

A prímet mindenképpen a Jedlik viszi, amely szintén saját fejlesztésű rendszerrel működik. Itt ugyan egyelőre csak az informatika szakos osztályokban vezették be a „tesztüzemet", viszont heti frissítéssel, a szülők pedig e-mailben kaphatnak értesítést a jegyekről és hiányzásokról. Domonkos László igazgató szerint az újítás bevált: a tanároknak havi szinten alig egy-két óra pluszmunkát jelent, így szeptemberben az összes osztályban bevezetik.

Olvasóink írták

 • 4. joco1 2008. február 27. 06:02
  „ismerve a fiatalok számitogépes "tudását" lehet, hogy már most is "bele tudnak nyulni".”
 • 3. Bond0007 2008. február 26. 21:26
  „A havonta történő frissítést nem tartom elégségesnek, ennél gyakrabban kellene ezt megtenni. A hiányzásoknál a napi tájékoztatás lenne célszerű, mert 1 héttel a hiányzás után se a szülő, se az iskola nem rud már semmit sem tenni. A Bercsényiben kísérleti jelleggel vezették be, ezért nem működik még tökéletesen, bízzunk benne, hogy ha véglegesítik, akkor nem lesznek problémák.”
 • 2. nagymama 2008. február 26. 20:36
  „A gyerekkel többet kéne foglalkozni, beszélgetni és ideális viszony alakul ki szülő- gyerek között. Vituális ellenőrző! Eggyel több indok, hogy eltávolodjanak egymástól, már a gyerek-szülő viszony is elgépesedik.-”
 • 1. tricseésnemválasztokmásiknevet 2008. február 26. 19:01
  „a bercsényiben a rendszergazda is olyan volt mint az elektronikus napló--semmilyen

  szégyen gyalázat a honlapjuk amiből semmit nem lehet megtudni de azt is nehezen:(

  tessék egykét hozzáértő diákot jó jegyekért ráállítani nem egy plussz fizetést kifizetni a semmire--esetleg”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Evitát keresik

Győr - A Győri Nemzeti Színház következő évadának darabjai ugyan még nem publikusak, de egyet… Tovább olvasom