Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Végső megnyugvást talált Apor Vilmos püspök

Felavatták a Káptalandombon, a Püspökvár tornya előtti téren Apor Vilmos vértanú püspök több mint két méteres bronszobrát.

A püspök boldoggá avatásának 15. évfordulója alkalmából állított szobor avató ünnepségére mintegy százan látogattak el, sokan az azt követő szentmisén is részt vettek, tisztelegtek a vértanú püspök emléke előtt.
A szobrot Gasztonyi László ismert vállalkozó és családja adományozta a városnak, a püspökségnek, s Lebó Ferenc szobrászművész készítette. A kora esti ünnepségen Gasztonyi László így szólt az alkotásról: "Ez a szobor a tiszteletemet, a tiszteletünket fejezi ki Apor Vilmos munkássága iránt".

Beszédét így zárta: "Remélem, hogy ez a szobor azt üzeni mindenkinek, aki látja: Ember, légy jó és ne bántsd a másikat!"
"Neve összeforrt az elesettek megsegítésével, a rászorulók védelmezésével" - mondta Apor Vilmosról Borkai Zsolt. A polgármester így folytattal: "Győr büszke rá, hogy végső megnyugvást itt nálunk, a győri Bazilikában talált". Szerinte "Lebó Ferenc alkotása jelképe a szeretetnek".

Hozzátette: "Annak a szeretetnek is, amit Gasztonyi László Győr iránt tanúsít".

Az ünnepségen megemlékezett a vértanú püspökről Széles Sándor, a megyei kormányhivatal vezetője is. A kormánymegbízott a szobrot így méltatta: "Ez a mű nem egyszerűen egy térre felállított bronz szobor, hanem olyan alkotás, ami a maga utánozhatatlan valóságában tükrözi azt az emberiséget, azt az emberséget, ami a püspök vértanú egész életét jellemezte. A mosolygó lelket, hittel átitatott alázatot és embertársai felé irányuló jóságot".

Az ünnepi beszédeket követően a szobrot Alberto Bottari de Castello érsek, Magyarország apostoli nunciusa áldotta meg.

Olvasóink írták

 • 5. Oreg35 2012. november 10. 10:26
  „A cikkhez illett volna képeket is mellékelni!”
 • 4. Gróf-Úr 2012. november 10. 07:03
  „Kérem szépen önmagában örvendetes dolog, hogy e híres vértanúnak szobrot állítanak. Azonban szöget ütött a fejünkbe, s Wilhelmina mint egykori katolikus nőegyleti tag rendkívülien nehezményezi, hogy a szobrot nem a Püspökség állíttatta, hanem a hírhedt győri családok egyike. A korábban győriek által BoBoSo részvénytársaságnak elnevezett városi politikai vezetés köztudomásúan szoros üzleti kapcsolatban áll néhány győri vállalkozó családdal, akik a városi javakat rendre lefölözik s mindezt lobbizásnak nevezik, pedig tudjuk jól, a lobbizás leánykori neve panama. Nagyon ízléstelennek tartjuk, hogy a Püspök Úr ezektől a kétes elemektől elfogadta vértanú elődjének a szobrát. Ezt neki illett volna felállítatnia vagy ezt a felajánlást nem elfogadnia. Wilhelmina egyfolytában a régi mondást idézi, miszerint aki a korpa közé keveredik, megeszik a disznók. Igazán kár! Borzasztó! Ha valaki a mi köreinkben ilyet tenne, a társaság finoman eliminálná. Wilhelmina attól tart, hogy ez jelen esetben nem így lesz, hisz már a Szent László szobor után ennek be kellett volna következnie. Annak a lehetőségét pedig, hogy az adományozó család lelkiismereti okból állíttatta volna a szobrot, Wilhelmina teljességgel kizárta.”
 • 3. Jandex 2012. november 10. 06:06
  „"Végső megnyugvást talált Apor Vilmos püspök"
  Ezt Ő mondta vagy a szájába adták???”
 • 2. Mankapunka 2012. november 10. 02:05
  „Jó neki!! Én még nem találtam meg. Segíthetne.”
 • 1. háté 2012. november 09. 19:00
  „Végső megnyugvást talált Apor Vilmos püspök - csak nem most!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasást népszerűsítő villámcsődület - fotók, videó

Az olvasást népszerűsítették a diákok a győri Baross út végén délután megrendezett villámcsődülettel… Tovább olvasom