Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Végső búcsút vettek Sáry Istvántól

Türelemmel viselt súlyos betegségben 77 éves korában elhunyt dr. Sáry István nyugalmazott főlevéltáros, a megyei levéltár egykori igazgatója, akitől péntek délután vettek végső búcsút a győrújfalui temetőben.

Sáry István intézményvezetői munkája mellett az elmúlt évtizedekben számos közművelődési és tudományos feladatot vállalt a megyében és a megyeszékhelyen. Tudományos alapossággal kutatta Győr és a térség (hely)történetét. Nevéhez publikációk sora fűződik.

Fő kutatási területe a dualizmus korának oktatása, közművelődése, igazgatása és közlekedéstörténete volt. Munkásságát a megyei közgyűlés Széchényi Ferenc-, a győri önkormányzat Pro Urbe díjjal ismerte el. A megyei és a városi levéltár dr. Sáry Istvánt 75. születésnapján "A városszépítő" című közös tanulmánykötettel köszöntette.

Ahogy egyik méltatója írta: Sáry István a városszépítő egyesület szellemi gazdájaként nemcsak az eltűnt, elsüllyedt építményeket, a zenepavilont, az időjelző tornyot vagy a Rákóczi utca egyik épületének homlokzatát díszítő freskót teremtette újra, hanem a város lakóit is formálni akarta munkásságával, hogy lássák, szeressék, becsüljék környezetüket, az értékeket.

Szakmai munkásságán kívül 1990-től két cikluson keresztül polgármesterként szolgálta Győrújfalut, ahol élt, és holtában örökre megpihent.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jótékonysági feszt a Rómerért! (videóval)

Jótékonysági fesztivált tartottak pénteken a győri Rómer Házért. Mi is ott voltunk! Lássuk! Tovább olvasom