Kisalföld logö

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Végső búcsú: Győrben nőtt a köztemetések száma

Évről évre több az olyan temetés, amelynek költségét a helyi önkormányzatok kénytelenek állni.

A városokban a temetések legfeljebb fél-egy százaléka a köztemetés, az állástalanságtól leginkább sújtott falvakban viszont gyakran a végső búcsúk negyedét-harmadát az önkormányzat finanszírozza - írta a Népszabadság szombaton.

A lap összeállítása szerint 2009 és 2011 között Debrecenben például 147-ről 205-re, Egerben 20-ról 45-re, Győrben 39-ről 49-re, Pécsett 118-ról 152-re nőtt a köztemetések száma.

Az 1200 lelkes Baranya megyei Alsószentmártonban pedig - ahol 1990 óta folyamatosan 90 százalék körüli a munkanélküliség - évente 14-15 helybelit búcsúztatnak, közülük hármat-négyet a falu pénzén, és az önkormányzat a többi temetéshez is 50 ezer forint segélyt biztosít a családoknak.

A Népszabadság szerint tízéves összehasonlításban szinte minden településen lényegesen több lett a köztemetés. Ha valakinek nincs fellelhető hozzátartozója, eleve az önkormányzatra marad a temetés, ha pedig vannak rokonok, de nem tudják vállalni a végső búcsú költségét, akkor szintén a településé a feladat.

Azt, hogy a rokonok mikor jogosultak köztemetést kérni, helyi rendeletek szabályozzák, a legtöbb helyen az a feltétel, hogy a családban az egy főre jutó jövedelem ne haladja meg az öregségi nyugdíjminimum (28 500 forint) másfél-kétszeresét - írta a Népszabadság.

Akad település, ahol a köztemetés árát később egy összegben vagy részletekben vissza kell fizetnie a rokonságnak, és sok helyütt akkor várják el a költségek utólagos megtérítését, ha az elhunyt után maradt örökség erre fedezetet nyújt.

A nyitókép illusztráció. Forrás: index.hu.

Olvasóink írták

 • 6. tricse 2012. március 26. 11:12
  „5 Ez így van,még életedben kell felajánlani!

  Ettől függetlenül a mai napig nem értem minek feleslegesen hatalmas területeket a halottaknak fenntartani,temető néven! Lehet kegyetlennek vagy kegyeletsértőnek tűnök,.de a következő korosztály már nem fog sírokat látogatni,sőt már a mai se nagyon! Az meg egyenesen hátborzongató,hogy megalomán és feltűnő síremlékeket állítanak egyesek rokonaiknak,akikkel életükben nem nagyon törődtek! Tisztelet a kivételnek,de nézzetek körül a temetőkben!
  Szerintem egy hamvasztás ára igazán beleférne az egész életben fizetett adókba vagy legalábbis a költség egy része és az urnás temetők kevesebb helyet és gondozást igényelnek! Igaz ezzel hatalmas vagyonokat buknának a temetkezési vállalkozók! És a virágosok!
  Sajnálom,ha valakit megbántottam a véleményemmel,nem állt szándékomban!”
 • 5. pamutzokni 2012. március 26. 06:21
  „3 #: Jogilag a libsik bele akartak szólni (vagy már sikerült is nekik), hogy biztosítanod kell az emlékezés lehetőségét a gyászoló rokonok előtt, tehát be kellene engedned őket a házadba.
  Szerintem csak simán temető lobbi, jó pénz a halál.

  4 #: Csak életedben ajánlhatod fel, viszont ha mondjuk vonat ment át rajtad már nem kell a tested nekik, hozzátartozóid kötelesek a temetésedről gondoskodni.
  Sértetlen halottat boncolgatnak csak és úsztatnak 5 évig formalinban, majd ez idő után hamvasztás és irány a közös temetőbe porként.”
 • 4. tricse 2012. március 25. 20:34
  „Felajánlhatod a testedet orvostudományi célokra és akkor halál esetén elszállítják a testet és nem kerül semmibe!:)”
 • 3. vadgesztenye 2012. március 25. 20:24
  „1# Tudtommal nem tilos a hamvakat hazavinni.”
 • 2. hn 2012. március 25. 19:47
  „Szabad elkérni ennyi pénzt a temetésért,ilyen fizetések mellett?Svájcban ingyenes.”
 • 1. ekkenekepen 2012. március 25. 10:44
  „ez fantasztikus, van ahol megduplázódott a szám, van ahol 50%-kal nőtt, de a cikk érdekes mégis a győri 25%-os emelkedést emeli ki. Van ám realitásérzék.
  A szabadrablás meg az alsó hagon 300e ft-nál induló temetésnél kezdődik, de valami véresszájú mocskos bürokrata MEGTILTJA a hozzátartozóknak, hogy a durván 70e ft-os hamvasztás után hazavigyenek egy pár liter hamut, mert az egészségügyi szabályoka sért.
  Inkább szórják szét a park melletti kutyaszaros, szemétkupacokkal tűzdelt mezőn, igaz-e, meg akkor ne is fűtsünk fával, az mekkora mocskot tud a házban csinálni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Jobbik: Vasútrombolás = megtakarítás?

Bebizonyosodott már, hogy a Fidesz kormány elődje az MSZP-SZDSZ-es nemzetrombolók, a közösségi… Tovább olvasom