Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -1°C | 6°C Még több cikk.

Végső búcsú az iskolától

A két tannyelvű gimnáziumokban már megkezdődtek az érettségik, so- kan pénteken elballagtak, de a legtöbb végzős ma búcsúzik iskolájától. A Berzsenyiből először „repült ki” nemzetiségi osztály, a Rejtőben utoljára szerveztek ünnepélyt.

Csaknem száz diák búcsúztatására gyűltek össze a rokonok, ismerősök a győri Rejtő Sándor Gimnázium és Szakképző Iskolában tegnap délután. Az intézményben idén tartották az utolsó ballagást, miután az önkormányzat nemrégiben a Rejtő megszűnéséről döntött.

Az ünnepi beszédekben azonban egy szó sem esett erről. Némethné Hajba Terézia igazgató a diákok eddigi eredményeit említette meg, a felnőtté válás küszöbéről, a számadás és a helytállás idejéről, egy új fejezet kezdetéről beszélt, többek közt Aranyt, Kölcseyt, Adyt idézte. Az elmúlt hónapok indulatoktól fűtött fórumaira, tüntetéseire csak egy, az aulában maradt, az iskolabezárás ellen tiltakozó plakát emlékeztetett. A búcsúzókat azonban már saját gondolataik, terveik foglalkoztatták.

Nagy Veronika, aki ruhaipari technikusként végez a győri Rejtő-iskolában, a szakma alapos ismerete miatt az ötödik évfolyamot is el szeretné végezni. Ezután tovább akar tanulni, majd ruhatervezőként dolgozni. Hálás azért, hogy tanárai az elmúlt években felkészülését az órákon kívül is fáradhatatlanul segítették. Szülei pedig büszkék eddigi teljesítményére, ezért – akárcsak nővérének korábban – éttermi összejövetelt szerveztek neki.

Varga Zsuzsannát viszont ballagása alkalmából szűk családi körben köszöntik a rokonok. Elmondta: számára nem attól volt különleges a mostani ballagás, hogy az utolsó volt a Rejtőben. Ez az ünnepség szerinte élete fordulópontját jelentette. Hol tervein járt a feje – az élelmiszer-analitikát tanult diák agrártudományi egyetemre akar jelentkezni –, hol az ötlött az eszébe, hogy az iskola épületében ismerte meg legjobb barátnőjét.

Két nyelven vizsgáznak

A két tannyelvű és a nemzetiségi középiskolák növendékei már tegnap – még a ballagás előtt – megkezdték érettségi vizsgáikat. Mosonmagyaróvár öt középiskolájában idén összesen 441 diák érettségizik. A két tannyelvű és nemzetiségi intézményekben tegnap az idegen nyelvi írásbeli vizsgákat tették le. A mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnáziumban két osztály 36 diákja tesz két nyelven érettségit.
A Haller-iskola történetében különlegesnek számít e dátum, az intézmény falai között idén először érettségiznek tanulók, összesen 29-en.

A tanulókra tegnap három feladat megoldása várt: szövegfordítások német nyelvből magyarra és fordítva, majd három adott témából kiválasztva írtak németül fogalmazást.

A választható témák feldolgozása során az is kiderül, miként épült be a diákok gondolkodásába az idegen nyelv világa.
A mai ballagás után, hétfőn a két tannyelvű osztályok diákjai is a többi végzős tanulóval együtt folytatják az érettségit, ám nekik még két választott tárgyból vizsgát kell tenniük idegen nyelven is.

Az első  vizsgázó nemzetiségi osztály 

Sopronban, az önkormányzati iskolákban idén 510 diák tesz érettségi vizsgát. Emellett az állami és egyházi iskolákban is hasonló számú fiatal fejezi be – remélhetőleg sikerrel – a középiskolai tanulmányait.
A Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnáziumban (Líceum) már tegnap megkezdődött a nyelvi érettségi. A német nemzetiségi tagozaton idén végez az első olyan osztály, amelyben a diákok a kezdetektől, vagyis 8 éven át idegen nyelven tanulták a tantárgyak felét. A 23 végzős közül öt tanulónak az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen elért kiváló eredménye miatt nem kellett részt vennie a német nyelvből és irodalomból megtartott tegnapi írásbeli vizsgán – tudtuk meg Major Mihálytól, a Líceum igazgatóhelyettesétől.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megetették a vendéglőst?

Három és fél hete nem mindennapi bulit jegyeztek a győri Nimród étteremben. A tulajdonosnak is… Tovább olvasom