Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Végső búcsú a hamvasztás előtt

Folyamatosan épül Szabadhegyen a győri halotthamvasztó, ami mérföldkövet jelenthet a város és a megyeszékhely környékének temetkezési kultúrájában.
A gyászoló hozzátartozók és a rokonság ugyanis még a hamvasztás előtt elbúcsúzhat az elhunyttól és egy órán belül hozzájuthat a hamvakkal teli urnához, amit kívánság szerint helyeznek örök nyugalomra.

Országosan is egyedülálló

Itt még épülőben.
Keressük a kéményt, de az még nincs, illetve a jövőben is csak nagyon kicsire „nő". Nagyrészt ezért a kéményért, a belőle várhatóan kiáramló anyagokért, meg a helyért tiltakoztak többször is a városrész lakói, ám a tervező és a beruházó egyhangúan ígéri: a technológia európai színvonalat képvisel, így semmilyen anyag nem károsítja a levegőt.

A méteres fákat, fenyő- és cserjesávot csak azért telepítették, hogy ez a terület semmit és senkit ne zavarjon, a terület a csend és a megbékélés szigete legyen. Dr. Ladocsy Géza, a győri Jószív Temetkezési Kft. ügyvezető igazgatója úgy véli, országosan is egyedülálló, hogy a ravatalozó és a hamvasztó egybeépül, így a temetkezés a jövőben európai technológiát képvisel. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felravatalozást követő végső búcsú után az elhunyt egy süllyesztőfolyosóban „utazik" tovább a kemencéig, azt a látszatot keltve, hogy a test ténylegesen búcsút vett a földi léttől.

Lézerrel vezérlik

A közvetlen hozzátartozók végignézhetik nemcsak a szertartást, hanem egy zárt üvegablakon keresztül az ezt követő hamvasztást és a hamvak kiadását is. A gázzal felfűtött, lézerrel vezérelt kemencében 1600 fokon történik mindez, s az egész művelet 40–60 percet vesz igénybe. A Jószív ügyvezetője elmondta, hogy már tárgyaltak a győri egyházmegye vezetésével arról, hogy ez alatt az idő alatt lehetőség nyílhat gyászmisére, netán egy szűk körű halotti torra. Erre akár a szabadhegyi tévétoronyban megnyíló étterem is szóba jöhet. Nyugaton, például Grazban ez jól bevált gyakorlat. Kérdés, hogy nálunk a gyászolók élnek-e vele.

Győrben közel a fele

Faluhelyen ugyan még ritka, de a nagyvárosokban – így Győrben is – a temetések 40–50 százaléka hamvasztásos, urnás temetés, a fővárosban pedig több mint 90 százalékban így temetkeznek. A győri Jószív Temetkezési Kft. négy és fél éve folyamatosan a Körmendhez közeli magyarszecsődi halotthamvasztóban rendeli meg a hamvasztást, azért itt, mert ez a megrendelő és a cég számára is a legolcsóbbnak tűnt.

Új szóróparcella

A várhatóan áprilistól működő győri létesítménnyel – szertartásonként – 30–40 ezer forinttal kevesebb pénzbe kerül egy-egy urnás temetés, s a tervező a lehető legkörültekintőbben választotta ki a Szabadi úti temető szomszédságát, ahol a sírkert új részében szóróparcellát is kialakítanak.

Kapcsolódó cikk >>

Tiltakoznak a hamvasztó létesítése ellen (2002-12-17) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb cég az ipari parkban

Higiénés termékeket forgalmazó cég központját avatták fel a minap a győri ipari parkban. A… Tovább olvasom