Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

Végkielégítés felszámolás végén?

˝Különös munkajogi jogutódlással˝ egy felszámolás alá került cég aktív munkavállalóit átadja egy másik kft.-nek mint foglalkoztatónak. Olvasónk azt szeretné tudni, ilyen esetben jár-e végkielégítés a dolgozóknak. Utánajártunk.


Olvasói kérdés

Munkahelyünk felszámolás alá került. A felszámolóbiztos tudatta: a cég aktív munkavállalóit ˝különös munkajogi jogutódlással˝ átadja egy másik kft.-nek mint foglalkoztatónak. Ez az eddigi munkaviszonyt, -szerződést és a kollektív szerződés szerinti kedvezményeket elismeri, a munkaviszony változatlan folytatását jelenti. Jogosultak vagyunk végkielégítésre?
A ˝különös munkajogi jogutódlás˝ egy törvényben szereplő jogi fogalom. Dr. Freier József ügyvéd elmondta: a munkavállalók szempontjából azt jelenti, hogy szinte minden marad a régiben, csak a munkaadójukat fogják másképp hívni. Ahogy a felszámolóbiztos közölte, munkaviszonyuk megmarad, munkaszerződésük és a kollektív szerződés érvényben marad, annyi fizetést kapnak, mint eddig, munkakörük se változik. A ˝különös munkajogi jogutódlás˝ – tudtuk meg – cégjogi szempontból nem jogutódlás, de a munkavállalók szempontjából igen, átveszi őket a felszámolás alá került cég vagyonát megvásárló vállalkozás. ˝Mivel nem szakad meg az átadott dolgozók munkaviszonya, így végkielégítés nem illeti meg őket. Ha később úgy szűnik meg, hogy végkielégítés jár, kiszámításakor figyelembe kell venni a felszámolás alá került cégnél, a korábbi munkaadónál eltöltött időt is. A végkielégítés összege ugyanis a megszüntetésre kerülő munkaviszony hosszától függ.˝

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyerekmunka engedéllyel

Noha tilos a 15 éven aluli gyermekek munkavégzése, 122 ilyen esettel találkoztak az utóbbi időben a… Tovább olvasom