Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Véget ért Győrben a vörösiszap-per: a bíróság adott is meg nem is

Jogerős ítélet született csütörtökön a MAL Zrt.-t és a perbe vont környezetvédelmi hatóságot érintő vörösiszap-perben, amelyet 66 károsult indított. Az ügy lezárult, mindegyik fél úgy értelmezi az ítéletet, hogy inkább számára kedvezett.

Továbbra is osztotta a bíróság azt az álláspontot, hogy a MAL Zrt. nem tudta kimenteni magát a veszélyes üzem működéséből eredő károk polgári jogi felelőssége alól. Erre – mint a tanács vezetője fogalmazott – akkor lett volna lehetősége, ha bizonyítani tudja, hogy valamilyen külső körülmény – pl. földrengés, túlzott esőzés – vezetett a katasztrófához.

Akik az elsőfokú ítélet ellen fellebbeztek a 66 felperes közül, azok számára kedvező ítélet született, mivel a nem vagyoni kártérítés összeget mintegy duplájára – 500 ezer és 3 millió forint közötti összegre – emelte a Győri Ítélőtábla dr. Ábrahám Éva tanácsa. Úgy látta ugyanis, hogy a szakértők által is megállapított pszichotrauma nagyobb súllyal esik latba az érintetteknél, mint ahogy a Veszprémi Törvényszék látta.

Ugyanakkor a vagyoni kárra vonatkozó megállapításokat helyben hagyta az ítélet, s végeredményben a MAL Zrt- t képviselő jogász szerint azért kedvező számukra a határozat, mert egy félmilliárdos igényből 30 milliós kártérítést ítéltek meg, a fennmaradó összegre nézve pedig elutasították a keresetet.

A 2010-es katasztrófa óta a kormányhivatalba tagozódott környezetvédelmi hatóságot az ítélőtábla nem tartja felelősnek a történtekért, álláspontjuk szerint ellenőrzési kötelezettségüknek eleget tettek, a MAL Zrt. által szolgáltatott adatok alapján.

Úgy tudjuk, a katasztrófa ügyében indult büntetőeljárás jelenleg is folyik és a vége felé közeleg. Tizenöt vádlottal szemben jár el a törvényszék, s később másodfokon az a per is Győrbe kerül.

Mint korábban megírtuk: hatvanhat vörösiszap-károsult – köztük 10 sérült – volt szereplője a kártérítési ügynek.

A Veszprémben született határozat után már csak 30-an fordultak az ítélőtáblához, hogy kárukat térítse meg a MAL Zrt., s hogy állapítsák meg: a környezetvédelmi főfelügyelőség is hibázott. A Veszprémi Törvényszék 9 esetben kötelezte fizetésre a MAL Zrt.-t, az összeg 148.000 forinttól 7.446.000 forintig terjedt. Az összesen mintegy félmilliárdos követelést értékét vesztett ingatlan, vállalkozás, tönkrement autó, elveszett ingóság, megromlott egészség miatt nyújtották be. A feldolgozhatatlan pszichés sokkra hivatkozva átlagosan 5 millió forintot is igényeltek a felperesek.

– Vannak, akik megégett a lába, strandra nem mehetnek ki látható jelek nélkül, ilyen körülményeket is mérlegelni kell álláspontunk szerint – nyilatkozta a károsultak ügyvédje, dr. Bense László Erik.

A MAL Zrt. jogi képviselője a bíróságon arról beszélt, hogy a hasonló perekben sem jelöltek meg a felperesek olyan konkrét tevőleges magatartást vagy mulasztást, amit tulajdonos terhére lehetne írni. A katasztrófa oka máig sincs feltárva, s így a kártérítési felelősség jogalapját sem lehet megállapítani. A Győri Ítélőtábla másképp látta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Tesco hamarosan elindítja a házhozszállítást Győrben?

Az biztos, hogy az angol tulajdonú cég gőzerővel toborozza a győri sofőröket a Facebookon. Szavazás. Tovább olvasom