Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

Véget ért a megyei közgyűlés: se Molnár, se Audi, balhé igen

Győr - Tíz órakor kezdődött, s már véget is ért a megyei közgyűlés ülése, melyre Molnár Csaba nem jött el. Nem sokáig tartott a komoly politizálás, vitte a prímet a miniszter autója. Nonstop verbális adok-kapok Audiról, Trabantról, bulvárról.


11 óra 45 perc - Érdemi kérdések: villámgyors végjáték

Felgyorsítanak a képviselők, hiszen nem politikai, hanem intézményfenntartási kérdések jönnek. Mindet megszavazzák - gyakorlatilag félpercenként egyet.

A végéhez is értek. Minden képviselő hazamagy a saját autójával.

11 óra 40 perc - A haláladó meghalt. A megyei közgyűlés hiányolja ezt a pénzt

Szakács a vitát lezárta. Szavazás: 27 igen, 2 nem, 7 tartózkodás: jöhet tehát a második fordulós tárgyalás a következő ülésen.

Haláladó: levél a kormányfőnek

Azzal, hogy a parlament eltörölte a haláladóként ismert illetéket, a megye több százmillió forintot veszít, s ezt nem pótolja senki - jelentette be Szakács.

Stipkovits: Próbálom higgadtan elővezetni. Szerintem amikor a 
képviselők a parlamentben erről a törvénymódosításról szavaztak, 
tisztában voltak a következményekkel. A kormány pedig nem tett 
ígéretet a bevételkiesés pótlására.

Tény: ez nem jó a megyei önkormányzatnak, de jó nagyon sok állampolgárnak, aki szomorú helyzetbe kerül, de jelentős megtakarításra tehet szert. A szocialisták a költségvetési módosító javaslatoknál adtak ötleteket, hogyan lehet ezt pótolni.

Van ez így: a megyének "jó" volt a haláladó

Szakács: Nagyon kíváncsian várom.

Firtl Mátyás (Fidesz-KDNP): A felterjeszét igenis tegyük meg a kormányfőnek és az érintett minisztereknek. Fel kell hívni a figyelmet, hogy milyen helyzetbe kerültünk, bár tudjuk, mi lesz a válasz.

Szavazás: 27 igen, 4 nem, 5 tartózkodás. Mehet a levél Gyurcsány Ferencnek.

11 óra 20 perc - Fejétől bűzlik...

Lecsendesedett a vita.Szakács Imre elnök szerint a költségvetés messze túlmutat a bulváron, hiszen például a gyermekjóléti intézményekről vagy a kórház fenntartásáról kell gondoskodni.

"Nem igaz, hogy az anyagi kondícióink jobbak (ezt állította korábban Stipkovits), de én annak örülök, hogy a színvonalat tartani tudjuk ilyen körülmények között is - ezért köszönet jár a kollégáknak."

Szakács visszatér a hitelkérdésre: szerinte van hitel és működési hiány is.

Szakács latinul mondta meg a tutit

A jogász végzettségű megyei elnök latinul közli aztán, hogy fejétől 
bűzlik a hal - ezt arra mondta, hogy hol kell kezdeni a spórolást. 

Hozzátetti: a megyei önkormányzat magán kezdte el a spórolást, évekkel ezelőtt ugyanis csökkentette a bizottsági létszámot.

Ki hozta fel az Audit?

A szolgálati kocsikat pedig már le kellene cserélni, de nem tehetjük 
meg. Hat éves, 350 ezer kilométert futott kocsiról van szó. A többi bulvárra már nem reagálok, mert ez komoly közgyűlés - zárta 
hozzászólását, s ránézett Hordós Istvánra, aki ezt kikérte magának, 
hiszen az Audit nem ő hozta fel először, hanem a szemközti frakcióban 
ülő Széles Sándor.

Ezért mondja Szakácsnak: "Ne viccelj már!" Dr. Kovács Béla főjegyző most szakmailag kommentálja a hozzászólásokat. Fülöp József sem jegyzetel, nyilván kevesen értik a költségvetési rendelettervezetről mondottakat.

11 óra 15 perc - Vita Molnár Audijáról

Stipkovits még nem végzett: az MSZP frakció elhatározta, hogy nem tesz javaslatot arra, hogy az elnök és az alelnökök jutalmát, fizetését 
vonják meg. De tegyünk javaslatot, hogy ebben a gazdasági helyzetben mit tehet a megyei önkormányzat! Van lehetőség csökkentésre a nem kötelező feladatoknál - mondja a végén még a szocialista vezérszónok.

"Melyik szennylapban olvastad?"

Széles Sándor Fidesz-KDNP frakcióvezető: a megtakarításokat beépítettük a költségvetése. De a csökkentésnél illenék példát is mutatni. A mai egyik lapszámban látjuk, hogy egyik képviselőtársunk, aki miniszterként most nincs itt az ülésen, ezt nem tette meg...

Hordós István (MSZP): Melyik szennylapban olvastad? Ez demagógia.

Széles: Folytatnám... és kíváncsian várom a javaslatokat a szocialista 
frakciótól.

Muszáj Trabanttal járni?

Hordós: Látom, hogy Széles frakcióvezető készült... Szerintem a szocialista frakciónak konstruktív javaslatai voltak. Ha bulvár megjegyzéseket teszünk arról, hogy Molnár miniszternek milyen kocsija van, akkor arról is beszélhetnénk, hogy van egy miniszterünk, aki mit tett a gázválság idején. A kocsi az egyetlen téma? Nem járhat egy miniszter - bárki is - normális autóval? Muszáj Trabanttal járni?

Szakács megvédta a Trabit

Hordós fél mondattal utal arra, hogy Fülöp József nem véletlenül ül 
itt: ismét ő vezeti azt a bizottságot (külsősként) a szocialistáknál, 
amely a módosító javaslatokat összeállítja. Készülhet a hivatal...

Szakács: A Trabant és a Suzuki is normális autó: kikérem az autómárkák nevében. (Kacaj a sorokban).

Amikor a képviselők fogadnak

Szabó Miklós (MDF): eszébe jutott egy korábbi fogadása, amelynél egy 
jó minőségű bor a tét arra, hogy idén valóban eladósodik a megye. Ezt szóvá is teszi. A politikusok felelősségéről is beszél a politikus, s összegzi: addig kell nyújtózkodni, ameddig a takaró ér.

Szakács és Stipkovits/Hordós duó a "hitel" szó értelméről vitázik - ez 
ugye a fogadás tárgya.

Még nincs vége.

10 óra 30 perc - Így lenne ötösünk a lottón!

Kezdődik a 2009-es költségvetés első fordulós tárgyalása. A 
vendégek között itt van Fülöp József szocialista politikus, aki az 
előző ciklusban ennél a napirendnél volt igazán elemében. Most már nem közgyűlési tag, így biztosan nem szólalhat fel, de házon belül máig emlegetik korábbi módosító javaslatait, amelyeket tucatszám terjesztett be anno, de rendre leszavazta a jobboldali többség. Most 
is jegyzetel...

Hitel, hitel, hitel

A 2009-es költségvetés legfontosabb sarokszámai: a bevétel 18,9 milliárd forint, amit 845 millió forint rövidlejáratú (működési) és 338,6 millió hosszúlejáratú (fejlesztési célú) hitellel kell kiegészíteni. Ezen kívül még 800 millió forint folyószámlahitellel is tervez a megye.

A hitelfelvétel kérdése volt mindig is az egyetlen pont, amelyen a bal és jobboldal összekapott. Merthogy minden évben eladósodással számolt a jobboldali vezetés, amit a baloldal rémhírkeltésnek nevezett, mondván, csak mondják, hogy hitelt kell felvenni, de aztán soha nem lesz szükség rá. Most vajon milyen vita lesz? Ugyanilyen - erre fogadtunk.

Adok-kapok a pénzekről

Szakács Imre elnök: a mintegy 800 millió forintos hitel működési hitelként jelenik meg, ami az intézmények fenntartására kell. De az uniós pénzek mellé kirendelt önrész biztosítási is nagy kihívást jelent. A megyei kórház szuperszárnyára is komoly önrészt kell biztosítani.

Stipkovits Pál (MSZP): A megyei közgyűlés gazdasági pozíciója javult - ezért furcsának találom, hogy a költségvetési javaslat bevezetésben miért panasszal kezdünk. Az idei tervezett hitel több mint 200 millióval alacsonyabb, mint amit tavaly számoltunk. ALACSONYABB! - ismétli meg Stipkovits.

Majd mosolyogva hozzáteszi: Hitelállományunk továbbra sincs, 
bármennyit is terveztünk most már évek óta. (A fogadást megnyertük.)

Mindjárt jön a viszontválasz.

10 óra 20 perc - Reklám, uzsora, maffia

Uzsorakamat a következő téma, még mindig napirend előtt. A tévés reklámokra épít a szónok, ismét szemünk előtt látjuk a nagymamát, aki örömmel újságolja férjének, hogy az unokája születésnapja jól sikerült, hála a gyorskölcsönnek.

De meddig engedhető meg még ez? Miért nem lehet törvényi korlátot szabani? - kérdezi a szónok, majd bejelenti: a pannonhalmi kistérségi társulás csatlakozik az országos tiltakozáshoz, s azt kéri a megyei közgyűléstől, hogy tegye meg ő is.

Kara Ákos (Fidesz) alelnök válaszol: a parlament decemberben alkotott 
jogszabályt az uzsorakamatról, s márciustól már lehet látni, lesz-e hatása. Ezért azt kéri képviselőtársától, várjanak még a tiltakozással.

Hordós István (MSZP) is csatlakozik: Jogos a probléma, de különbséget kell tenni a legális és a maffiaszerű uzsorarendszer között. "Beszélni kell róla, s az embereknek meg kell mondani, hogy ez nem pozitív lehetőség, ne tegyétek, mert olyat vállaltok, amit nem lehet felvállani."

10 óra 10 perc - Cigánygárda: itt is téma

A cigánygárda ötletével előálló Pádár László a megyei 
közgyűlésből, pontosabban az oktatási és kulturális bizottságból is 
távozott: Szakács Imre fideszes megyei elnök bejelentette, hogy a 
politikus február 5-én levélben lemondott a mandátumáról. Pótlásáról 
márciusban gondoskodnak.

Most pedig Stipkovits Pál (MSZP) bejelenti, hogy a megyei képviselők 
mind leadták a vagyonnyilatkozatukat - kisebb hibákkal ugyan, de 
ezeket kijavítják, így mindenki élhet a képviselői jogával, vagyis a 
fizetését is megkaphatja.

"Tudjuk jól, hogy ezekben a időkben az állampolgárok 
még inkább figyelnek a képviselők vagyonnyilatkozataira" - teszi hozzá 
az elnök.

10 óra 01 perc - Nincs Molnár, nincs Audi

A képviselők elfoglalták helyüket, de Molnár Csaba nincs, s ahogy a MSZP-frakció tagjaiból ki tudtuk szedni, a mai ülésen nem is lesz. Szakács Imre tisztelettel köszönt mindenkit - kezdünk.


9 óra 44 perc - Témák között a "haláladó"

10 napirendi pont vár a képviselőkre.

A legérdekesebbnek a "haláladó" eltörléséből adódó bevételkiesés ígérkezik, illetve a 2009-es költségvetés jóváhagyása (ez első fordulós tárgyalás egyelőre). Hamarosan kezdünk.

Olvasóink írták

 • 13. molten13 2009. február 21. 12:03
  „Egy kicsit számoljunk:

  A megyei közgyűlés vezető tisztségviselőinek a hatéves autói futottak 6 év alatt 350 e km-t.
  Ez évi 60 ezer, naponta 164, ha a munkanapokat számoljuk 240. Az ember ugye szabadságon is van, akkor egy napra 272 km jut. Ugyebár az urak országgyűlési képviselők is, tehet kettőszáz napot sem töltenek a megye dolgainak intézésével. Igy már több mint 300 km jut egy napra. 300 km levezetése kb. öt óra.
  (azt fel sem merem tételezni, hogy a parlamentbe a Megyei Közgyűlés autóival mennek)

  Kérdezem én: ha ennyit autókáznak a megye vezetői, mikor dolgoznak?”
 • 12. hidas 2009. február 21. 10:40
  „Nagyon sajnálom, hogy a megyei közgyűlés bevételéből hiányzik a haláladó összege!!! Igaz így kevesebbet tudnak elherdálni és több jut nekik! Mert azokat sokkal jobban sajnálom akiknek a haláleset után még adót is kellett fizetni a már egyszer leadózott pénzből vett javak után. Szégyeljék magukat, hogy ez egyáltalán szóbakerült!!! ( Kisalföld 2009. febr. 21. számában)”
 • 11. knifemaster 2009. február 20. 21:02
  „Én azt nem értem ,eddig is hogy volt bárkinek is pofája ,a már megadóztatott bevételekből keletkezett vagyon után még illetéket beszedjen.Mi köze hozzá? Mert ugye kettős adózás nincs elvileg.”
 • 10. eheh 2009. február 20. 18:29
  „Nevetségesek vagytok szarháziak!!! Megszorításokról beszéltek, de felveszitek a "jól megérdemelt jutalmakat", mert elherdáljátok a nép vagyonát. Hogy van még bőr a pofátokon?”
 • 9. gep54 2009. február 20. 16:52
  „Egyáltalán mi szükség a megyékre?
  Szakács Úr! Nyilatkozzon a haláladóról. Kiváncsi lennék a véleményére.”
 • 8. gep54 2009. február 20. 16:52
  „Egyáltalán mi szükség a megyékre?
  Szakács Úr! Nyilatkozzon a haláladóról. Kiváncsi lennék a véleményére.”
 • 7. Primax 2009. február 20. 15:53
  „És ezért a "mutatványért" ezek az emberek nagyon szép fizetéseket kapnak...”
 • 6. gaga77 2009. február 20. 14:18
  „Kedves Goldmund!

  Ha jól értelmezem a szavaid, akkor aki megszavazta az örökösödési illeték eltörlését, azt a képviselőt nem érdekelte a megyei önkormányzatok helyzete.
  Egy kicsit utána néztem a parlamenti szavazásnak. Ezek tények! Forrás: www.parlament.hu
  Az öröksödési illetéket 2008. végén az Egyes adó és járuléktörvények módosítsáról szóló T/6667-es törvényjavaslat során szavazták meg.
  Ehhez érkezett sok módosító indítvány.
  A Herényi Károly által fémjelzett módosítót a Parlament leszavazta.
  Varga Mihály (FIDESZ) aláírásával ment be a T/6667/76 módosító javaslat, amely ugyazt tartalmazta, mint a Herényi-é.
  Ezt az alábbi képviselők is megszavazták:
  Dr. Szakács Imre
  Dr Medgyasszay László
  Firtl Mátyás

  Sőt: Az egész FIDESZ és KDNP frakció egyhangúlag.
  Ezek alapján őket nem érdekli a megyei önkormányzatok helyzete.

  (Ezekkel a tényekkel nehéz lesz vitatkozni, ugyanis hivatalos jegyzőkönyvből származnak)

  Kellemes hétvégét mindenkinek!”
 • 5. Goldmund 2009. február 20. 12:34
  „Az örökösödési illetéket azért törölték el, hogy az MDF megszavazza a költségvetést és további egy évig biztosítva legyen a Gyurcsány-kormány fennmaradása. Mit érdekelte őket a megyei önkormányzatok helyzete!”
 • 4. xo16zy 2009. február 20. 12:20
  „Bohócok! Igen Ti, kedves képviselök!
  Remélem hamarosan lehetösége adódik szeretteiteknek, de csak nekik, befizetni utánatok az örökösödési illetéket. Aztán akkor majd helyreáll a megyei költségvetés egyensúlya!”
 • 3. nocomment41 2009. február 20. 11:59
  „nézz körül itt..http://www.gymsmo.hu/index_portal.php?kozgyulesid=24”
 • 2. thermál 2009. február 20. 11:16
  „Elérhető-e a ma tárgyalásra előkészített költségvetés? Hol olvashatja el az érdeklődő? Kérem segítségüket.”
 • 1. nocomment41 2009. február 20. 10:44
  „Békési László: "A csőd itt van a nyakunkon"
  Békesi László szerint a miniszterelnök "alibicsomagot" mutatott be, amelynek semmi köze a bizalomerősítéshez, a versenyképesség helyreállításához vagy a nagy rendszerek átalakításához; a volt pénzügyminiszter erről a Liberális Gazdasági Fórumon beszélt.
  Az Inforádió honlapján elérhető hangfelvétel szerint a szocialista politikus a csütörtöki tanácskozáson azt mondta: nevetséges arról beszélni, hogy 2014-től értékalapú ingatlanadót vezetnek be vagy, hogy 2016-tól évente négy hónappal emelik a nyugdíjkorhatárt.
  "Épeszű ember ilyet nem mond. Ha valaki azt akarja, hogy hangosan röhögjön a világ, akkor kell ilyeneket mondani" - fogalmazott. Most 2009 van, a csőd itt van a nyakunkon, az állami kiadásokat kellene csökkenteni - tette hozzá.
  http://www.nepszava.hu/default.asp?cCenter=OnlineCikk.asp&ArticleID=1158816”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságban is jár az új Audi? - Molnár Csaba és a négykarika

Egy körülbelül 15 millió forintot érő Audi A6-ossal jár Molnár Csaba közlekedési miniszter. A… Tovább olvasom