Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Véget ért a Canon amatőr fotópályázatának szavazása

Május 18-ig, vasárnapig lehetett szavazni a Canon első nemzetközi fotópályázatának munkáira. A fotópályázatra 18 európai országból jelentkezhettek a hobbyfotósok, akik négy kategóriában - portré, tájkép, sport és makró - adhatták le nevezésüket és 2263 magyarországi pályamű érkezett
Összesen 51 036 fénykép, köztük 2263 magyarországi pályázat verseng a nyereményekért. A legkedveltebb kategóriának nemzetközi szinten a tájkép bizonyult 23 676 pályaművel, a sort pedig a portré kategória folytatja 15 229 nevezéssel.

Tetszőleges számú fényképre lehetett voksolni, ugyanakkor egy fotóra szavazónként csak egy érvényes szavazatot adhattak le - tudatta közleményében a Canon.

Varga Nóra, a Práter utcai, Budapesti Szolgáltató és Kézművesipari Szakképző iskola fényképész tanulója, a Győri Fotóklub és a Győri Fotópiknik kiállításainak rendszeresen résztvevője.

- A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének (www.mafosz.hu) elektronikus hírleveleleben olvastam a páylázatról. Általában itt tájékozódom az aktualis fotós eseményekről, fotókiállítasokról és az eredményekről.

Varga Nóra: Tulipánfa virága - makro kategória (http://ta.canon-europe.com/)

Komolyabban a tavalyi évben kezdtem el pályázni. Két fotómat nemzetközi fotópályázaton állították ki, majd első számomra igazi siker az volt, amikor az egyik hazai pályázaton első díjat kaptam. Az Ifjú alkotók fotópályázatán három fotóm szerepelt sikeresen, közülük az egyik dícséretben részesült. Ezek a sikerek mindig ösztönöznek, hogy újabb es újabb pályázatokon vegyek részt és megmérettessem a fotóimat. Nagyon jó visszajelzést kapni arról, hogy jó úton haladok. Minden álmom, hogy egy napon elismert fotográfus, fotóművész legyek és azzal csak foglalkozhassak, amit igazán szeretek. A soron következő Fotó a természetben című Győri Fotópiknik is egy nagyon jó lehetőség a arra, hogy közvetlenül visszajelzést kapjon az ember a fotóiról. Idén a 7. alkalommal lesz megrendezve a Radó szigeten, július 22-én vasárnap.

Miért ezt a felvételedet választottad a versenyeztetésre?

Nem volt könnyű a választás, mivel csak egyetlen egy fotóval lehetett pályázni, de úgy éreztem, hogy ez a fotóm talan kitűnhet a többi makro felvetel közül. Ez egy régi, számomra nagyon kedves fotó, egy tulipánfa virágáról, a szívemhez nagyon kozel áll.
 
Mennyit, miben profitálhat egy olyan fotós, hasonló pályázatokon való részvételből, aki készül professzionális szintre emelni működését? Segítik ebben ezek a "pedigrék"?

Mindenképpen segítik, a pályázatokon való helytállás egyfajta tükre annak, hogy valaki túllépte az amatőr szintet. Léteznek úgynevezett FIAP (Fédération Internationale de l'Art Photographique) nemzetközi pályázatok, amin pontokat lehet gyűjteni - ha a megfelelő pontszámot összegyűjti valaki, az a FIAP tagja lehet, ami nagy elismerés.

Bilekov Bence: Free-running

A Canon fotópályázatának beküldött fotóit itt megtekinthetik.

A közönségszavazás nyomán a kategóriánkénti tíz legtöbb szavazattal díjazott pályaműből választja ki a nemzetközi zsűri az országos kategórianyerteseket. Az országos elődöntőket követően az egyes országok kategórianyerteseit nemzetközi viszonylatban is összehasonlítja a Vicki Couchman elismert sajtó- és portréfotós által vezetett szakértőkből álló testület.

A döntőt június 22. és június 27. között rendezik meg Bécsben, amelyre a kategóriák legjobbjai, az egyes országok döntősei közül kategóriánként két fő, azaz összesen nyolc versenyző kerülhet be.

Harmónikás

Ők kieséses versenyben küzdenek meg egymással, aminek eredményeképpen a zsűri kiválasztja a nemzetközi kategórianyerteseket. A négy nemzetközi kategórianyertes fődíjként lehetőséget kap arra, hogy részt vegyen egy fényképészeti megbízáson.

Olvasóink írták

 • 3. Valaki007 2008. június 15. 10:51
  „Bleró, Te hülye vagy!”
 • 2. Bleró 2008. május 31. 14:17
  „Ilyen szarokkal lehet nyerni? :O

  Eszembe nem jutna egyiket sem beküldeni.
  Gáz.”
 • 1. HoPpÁ 2008. május 23. 02:06
  „Gratulálok Bencének, jól sikerült fotó!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállalták, hogy nemdohányzók maradnak

Régió - A Füstmentes Osztály program tavaly decemberében indult útnak, a régióból 91 osztály… Tovább olvasom