Kisalföld logö

2016. 12. 09. péntek - Natália -4°C | 7°C

Véget ért a Barokk Nosztalgiák

Győr jelöltette magát az Európa Kulturális Fővárosa címre. Ki-ki mérlegeli, mit tudunk mutatni Európának.

Most, amikor Győr jelöltette magát 2010-re az Európa Kulturális Fővárosa címre, mi sem természetesebb, hogy ki-ki mérlegeli, mit lehetne majd megmutatni Európának, mi az, amivel rendelkezik a város.

Egyrészt, mert a közelmúltban ért véget a Barokk Nosztalgiák elnevezésű, egy hónapig tartó művészeti fesztivál, másrészt mert a győriek mindennapos élménye a gyönyörű barokk környezet, arra gondol az ember, hogy a többi közt ezt az értékekben oly gazdag európai hagyományt is célszerű lenne felkarolni, és méltó színvonalon a világ elé tárni.

Egészen szerénynek mondható anyagi eszközökkel erre törekszik immáron évek óta a barokk rendezvények, mint a barokk bál, a barokk esküvő s a már említett Barokk Nosztalgiák szervezésével a megejtően szép Zichy-palotában működő Családi Intézet.

A Zichy-palotát és a zenét egymásnak találták ki. Noha nem ilyen rendeltetéssel szoktak palotát emelni, mégis figyelemre méltó, milyen természetességgel lel otthonra benne a zene, de bármilyen más művészet is. Winkler Gábor, az ismert építészprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a muzsika megszállottja mindig fájlalta, hogy az egyetemeken az építészhallgatók nem fordítanak kellő figyelmet a zenére.

Valamiféle művészeti igazság teljesül talán azzal, hogy a zenei építkezés, egy-egy zenemű szerkezete, a díszítések magukban rejtik a többi művészetre való utalás lehetőségét. Érzékletesen beszélt erről Reményi Attila zeneszerző bemutatkozó estjén. De nyomon követhettük a barokk kamaraesten is, ahol Telemann, J. S. Bach, Alessandro Stradelli s Händel művei nyújtottak lehetőséget az elgondolkodásra.

Hasonló élményekkel ajándékozta meg a hallgatóságot a Ki nyer ma? rádiós vetélkedő, ahol az egyik feladvány, Vivaldi Négy évszak című művének részlete elindíthatta a közönség képzőművészeti, építészeti, táncfantáziáját.

A múzsák találkozásának iskolapéldájaként említhetjük a budapesti Új Színház Szentivánéji álom előadását, amelyben csak úgy hirtelen együtt volt a költészet, a tánc, a zene, a pantomim, s még ki tudja, mi minden.
A rendezés ötletességének, Shakespeare zsenialitásának, a színészi játék profizmusának köszönhetően minden múzsa kedvére, szinte szertelenül érvényesülhetett. A Barokk Nosztalgiák arra hívják fel a figyelmet, hogy Győrött adott a kincs, az érték, egy páratlan európai hagyomány, a barokk – csupán birtokba kell venni. Minél többeknek, minél magasabb színvonalon.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A lakók nem ezt kérték?

Még a tavasszal lapunk nagy érdeklődéssel kísért lakossági fórumot szervezett Győr közle- kedési… Tovább olvasom