Kisalföld logö

2016. 12. 05. hétfő - Vilma -6°C | 4°C

Vége lesz a rapsicvilágnak

A haltermeléssel foglalkozó vállalkozásoknak az uniós csatlakozás után a folyóvízi halat nem lehet feldolgozás, ellenőrzés nélkül kereskedelmi forgalomban értékesíteniük. A rapsicoktól is kockázatos lesz átvenniük a halat az éttermeknek.

Az Európai Unióban arra kényszerülnek a haltermelő és -forgalmazó szövetkezetek, társaságok, hogy a kereskedelmi értékesítésre szánt, folyóvízből kihalászott „zsákmányt" csak komoly ellenőrzés után dobják piacra. Mi több, még a halászcsárdák sem vehetnek át, csak okmánnyal igazoltan ellenőrzött halat. A szakemberek véleménye szerint ezt a témát egy kicsit megint „túllihegik", hiszen az új tagországokkal szemben mindig nagy elvárásokat fogalmaznak meg, de ha körülnézünk, Nyugat-Európában sokszor rosszabb a helyzet, mint nálunk.

– Minket nem érintenek érzékenyen a változások, hiszen a csatlakozás előtt, jövő márciusban átadjuk az uniós elvárásoknak megfelelő, korszerű feldolgozónkat, ahol állandó állat-egészségügyi felügyelet lesz. Tőlünk nem kerülhet ki ellenőrizetlenül áru az üzletekbe, sem a vendéglátóhelyekre – magyarázta Vida András, a Győri Előre Halászati Szövetkezet elnöke.

A megye élővizeinek nagy részén gazdálkodó szövetkezet vezetője abban bízik, hogy a változás visszaszorítja a rapsickodást. A csatlakozást követően ugyanis azok, akik eddig átvették az orvhalászoktól a halat – főként a vendéglátóhelyek –, ezt nem teszik, mert könnyebb lesz a lebukás. Ugyanakkor jelentősek lesznek a büntetések, ha valahol igazolatlan eredetű halféléket találnak. Amennyiben a teljes HACCP-rendszer kiépül, nem lehet feldolgozatlan halat piacra vinni.

– Mi is kapunk egy számot, amit a szállítási bizonylatokon fel kell tüntetni. Így tudják ellenőrizni, hogy a halhús melyik feldolgozóból származik. Az uniós szabályok szerint a halpucolás melléktermékei veszélyes hulladéknak minősülnek, így azt is ellenőrzik, azokat hová helyezték el a feldolgozók. Mi az ATEV-vel kötöttünk szerződést. Ez az éttermeknek nem igazán éri meg, így várhatóan inkább feldolgozva veszik meg a halat. Idővel megszűnik az is, hogy szatyorban vergődő halakkal indulnak haza a boltból a háziasszonyok – mondta végül Vida András.

Kapcsolódó cikkek >>

Nehéz idők várnak a rapsicokra (2003-07-08) >>
Rapsicfogás a Nováki-csatornán (2003-12-09) >>
Rapsicok pusztítanak a vizeken (2002-11-06) >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A játszótér a rendre tanít

Saját költségén és munkájával hozta rendbe dr. Feledy István vállalkozó Győr egyik játszóterét,… Tovább olvasom