Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Vége főcím a városi tévében?

Május végén várhatóan megkezdődik a győri városi televízió végelszámolása. Az erről szóló előterjesztést Balogh József polgármester írta, aki gazdasági okokkal magyarázza a tervet. Más, hasonló nagyságú városokban sokkal többet költenek erre a célra.
A győri közgyűlés jövő csütörtökön tárgyalja azt a javaslatot, amely szerint május 31-én megkezdődik a városi televíziót működtető Győri Médiaközpont Kht. végelszámolási eljárása. Ha a képviselők többsége igent mond, több mint tizennyolc éves történet végére kerül pont, hiszen az első adást 1986 áprilisában sugározta a csatorna.

Pénzügyi okok a háttérben

A személyesen Balogh József polgármester által írt előterjesztést a héten tárgyalta és fogadta el az önkormányzat tulajdonosi bizottsága. A politikus kifejtette: a tévé vagyonát Győr másik helyi televíziójába, a Revitába vinnék be apportként, az azt működtető részvénytársaságban tőkeemelést is végrehajtanának, s a város 25 százalékos tulajdonrészt szerezne (a médiatörvény legfeljebb ennyit tesz lehetővé), így a városi televíziózás megmaradna.
Balogh József a Kisalföld kérdésére kijelentette: sem politikai alapú döntésről, sem a sajtószabadság csorbításáról nincs szó, az elképzelés mögött tisztán gazdasági okok állnak. Kifejtette: a városi tévé gazdasági mutatói három éve folyamatosan romlanak, és a költségvetésből tavaly már 70 millió forintot kellett a működtetésre fordítani, amelyért cserébe napi tudósításokat és heti összefoglalót kapott a város. Megjegyezte, hogy a megyei önkormányzat gyakorlatilag ugyanezt a „csomagot" egymillió forintért megkapta a tévétől. Emellett elavult a technika, amelyre rövid távon 15 millió, néhány éven belül 40–50 millió forintot kell fordítani. A polgármester elmondta: ezzel szemben a sokkal hatékonyabban működő Revitának várhatóan csak évi 10–12 millió forintot fizetnek, 40–50 millió forintért pedig újra kiadnak egy ingyenes városi újságot.

„ Magam írtam meg"

„ Másfél éve próbálunk megoldást találni a pénzügyi csődhelyzetre és a sorozatos vezetői válságra. Meguntam, hogy senki nem mer ehhez a témához nyúlni, ezért én magam írtam meg az előterjesztést" – fogalmazott Balogh József.
Molnár József, a városi tévé igazgatója – aki január 1-jétől tölti be ezt a pozíciót, és megbízatása május 31-ig tart – kérdésünkre elmondta: számításai szerint 40–50 millió forintnál olcsóbban nem lehet színvonalas adót csinálni, amiben a szükséges fejlesztések még nincsenek benne. A csatornánál a márciusi létszámleépítés után jelenleg tizenöten dolgoznak, és az igazgató hozzátette: azon vannak, hogy a Revita közülük többeket átvegyen.

Túl a megyehatáron

Szabó István, a Szintézis Informatikai Rt. vezérigazgatója, (az ő vagyonkezelő cégük, az SCR Kft. birtokolja döntően a Revitát) megerősítette, hogy a városi tévé munkatársainak egy részét átvennék. „Tisztán gazdasági kérdésről van szó. Egy televíziót minimum félmillió ember tud eltartani, és jelenleg Győr százharmincezres piacára kettő is van" – fogalmazott. Kérdésünkre elmondta: a megyeszékhelyről ki kell lépni a megyébe, de akár Pápa, akár Csallóköz felé is, hogy a szükséges nézőszám meglegyen.
A közgyűlés kisebbségben lévő Fidesz–MDF–MKDSZ-frakciója jelenlegi formájában nem támogatja a javaslatot – tudtuk meg Németh Zoltán frakcióvezetőtől. A jobboldali politikus kifejtette: egy ilyen végelszámolás mindig vagyonvesztéssel jár, és jó lenne, ha nem menne veszendőbe az értékes frekvencia. A képviselőcsoport úgy látja, a jelenlegi helyzetet a szocialista városvezetés idézte elő a tévé tudatos alulfinanszírozásával. Németh Zoltán megjegyezte: ha más megoldás nincs, a tévét megszüntetés helyett magántőke bevonásával kellene tovább működtetni.

Máshol többet fizet a város

A Kisalföld több nagyváros polgármesteri hivatalát kereste meg, tudakolva, mennyit költenek a városi televízióra. Az idei költségvetésben Pécsett 100 millió, Szegeden 85 millió forintot szavaztak meg erre a célra. Debrecenben a Vagyonkezelő Rt. – amely önkormányzati tulajdonú cég – tartja fenn a tévét, amelytől azonban a város 80 millió forintért vásárol műsorokat. Balogh József ehhez annyi kommentárt fűzött, hogy Győr sokkal jobban gazdálkodik az említett városoknál. Példaként elmondta: Győr hitelállománya 7,4 millió, Pécsé 2317 millió, Szegedé 6740 millió, Debrecené 2636 millió forint volt március 31-én.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy ember életét mentették meg

Három férfi négy életet mentett meg a gönyűi Duna-szakaszon 2001 és 2003 nyarán, míg egy bátor ember… Tovább olvasom