Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Vége a lomtalanításnak, jönnek a hulladékudvarok Győr térségében

Nem változik többet Győr balkáni vidékké: a lomtalanítás ugyanis megszűnt. Helyette Győrben, a megyében és a megyéhez közeli településeken 43 hulladékudvar nyílik meg.

2010 kezdődően a hulladékudvarok veszik át az eddig évente egyszer megtartott házhoz menő lomtalanítás szerepét.

A rendszer üzemeltetője a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás égisze alatt a Győri Kommunális Szolgáltató Kft

14 féle hulladékot lehet szelektáltan elhelyezni

A hulladékudvarokban, az egész év során, a lakosság számára ingyenesen, 14 féle hulladékot lehet szelektáltan elhelyezni.

Ide olyan hulladékokat várunk, amelyeknek elhelyezése – például mérete vagy anyaga miatt gondot okoz.


Fotónk illusztráció.
Fotónk illusztráció.


Ezek a következők: építési/bontási törmelék, elektronikai hulladék, gumiabroncs, kertészeti nyesedék, műanyag, üveg, fém, textil, izzó/fénycső, elem/akkumulátor, sütőolaj/fáradt olaj, festékes doboz, bútorok, használati tárgyak.

Ide kattintva olvashatják el mind a 43 hulladékudvar helyszínét és pontos nyitva tartását. 


Győrieknek a Győr kártya szükséges

A hulladékudvarok szakképzett személyzet felügyelete mellett, meghatározott nyitva tartási időben vehetők igénybe.

Hulladék beszállításakor a megyeszékhelyen szükséges felmutatni a Győr kártyát, hiszen ezen regisztrálják, hogy ki hányszor vette igénybe ezt a szolgáltatást és ezzel igazolhatja mindenki a jogosultságát a szolgáltatás igénybevételére.

Erre azért van szükség, hogy nyomon követhető legyen, valóban lakossági hulladékról van-e szó, hiszen a vállalkozásoknak nem ingyenes ez a szolgáltatás.

"Eredetileg több mint 73 hulladékudvart terveztünk kialakítani"

Kovács Barnabás, a Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás Projekt Megvalósítási Egység vezetője úgy nyilatkozott, hogy "eredetileg több mint 73 hulladékudvart terveztünk kialakítani Győr térségében, de tekintettel arra, hogy az önkormányzatok nem tudták az ehhez szükséges önrészt vállalni, így összesen 43 hulladékudvart tudunk megnyitni".

Három településen csúszással kell számolni

Kovács Barnabás hozzátette: "három helyszínen kicsit késve sikerült csak kialakítani a hulladékudvarokat. Mosonszentmiklóson és Öttevényen lakossági panaszok miatt új terület után kellett nézni, míg Rábacsécsényben egy régészeti feltárás csúszása okoz kisebb késést a hulladékudvar felállításában".


Hulladékudvarok nyitva tartása Győrben: 9.00-17.00 óráig  - kivéve szünnapok

Homoksori út - szünnap: szerda, csütörtök
Nép utca - szünnap: szerda, csütörtök
Ötház utca - szünnap: hétfő, kedd
Pápai út - szünnap: hétfő, kedd
Reptéri út - szünnap: szerda, csütörtök
Sashegy - szünnap: hétfő, kedd
Szitásdomb utca - szünnap: hétfő, kedd


Olvasóink írták

59 hozzászólás
 • 59. adamasz1977 2010. április 06. 14:42
  „Azt a marharépát aki úgy gondolja, hogy elég egy flakonos kuka azt jó megpi...nám:) Egyébként lehetne egy flakon préselőt felszerelni és talán akkor még használnák is! Persze lehet ilyen képeket feltőlteni ide, ha a lakosságnak nincs egy csöpp esze sem akkor mindegy úgyis:)”
 • 58. Leopold 2010. április 06. 10:02
  „Na akkor foglaljuk össze a komszol idei fejlődési vonalát:

  -kéthetente szemétszállítás a peremkerületekben ugyanazon árért!
  -lomtalanítás nincs!
  -kukamosó járatok megszűntek
  -trehány szelektív hulladékgyűjtés
  -gondozatlan, szemetes parkok, pl. a falevelek egész ősszel, télen szana-széjjel
  -fákat, cserjéket, virágpalántákat idén már nem adnak közterületre a házak mellé, idáig volt erre lehetőség

  És lássuk mit kapunk:
  -félévre előre kiküldött csekkek nagy pontossággal, magas árakon
  -cserjék, bokrok, fák teljes mértékben történő kiírtása parkgondozás néven
  -hulladékudvar Győr kártyával

  hirtelen ennyi! Akinek még eszébe jut valami pro vagy kontra kérem folytassa a felsorolást!
  A szelektív gyűjtőknél a laposra taposással egyetértek, a gond az csak az, ha 10* ennyi férne bele, akkor valami okostojás kitalálná, hogy lehet ez még költséghatékonyabb, így az elszállítást is tizedére vennék vissza. Jelenleg ez a mentalitás a szolgáltató részéről!

  komszol, a szemét szolgáltató!”
 • 57. peet12 2010. április 05. 08:09
  „Győr város közigazgatási területén a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatói díjat Győr Megyei Jogú Város képviselő testülete a szilárd és folyékony hulladékok kezelésével kapcsolatos közszolgáltatásról szóló rendeletében 2010. január 1-től 3,81 Ft/liter/ürítés+25% Áfa mértékben állapította meg. (44/2009. (XII. 18.) R. rendelet).
  Egy kis számtan - még nem matematika -! Tehát Kedves Gyerekek! Ha 1 liter szemét díja 3,81 Ft, akkor 60 liter díja mennyi?
  247,75 Ft. Pistike ezt hogyan számoltad ki? Elosztottam 991 Ft havi díjat néggyel, mert tőlünk hetente viszik a szemetet. Rossz válasz Pistike! 3,81 szorozva 60-nal az csak 228,6 Ft. Egyes! (Azt már meg sem merem kérdezni, hogyha ha csak kéthetente viszik el - havi két ürítés -, akkor mennyi lenne egy havi díj, ez ugyanis már érettségi kérdés. Sőt ha azt kérdezném így mennyire jönne ki 1 liter szemét "kezelési díja" azt már felsőfok matek szigorlattal lehetséges csak megválaszolni). A jog lesz@rás egy másik tanóra tárgya lesz!”
 • 56. raffy2 2010. április 04. 22:49
  „Tapossa laposra!mai séta során tapasztaltam,hogy semmi változás nincs a szelektív gyűjtő környékén.oda ami szemetet visznek,azt nem is akarják rendesen belerakni ,csak lerakják simán a gyűjtő mellé.legközelebb fényképezőgépet is viszek magammal.és mi lesz majd akkor,ha kéthetente viszik el a háztartási hulladékot?”
 • 55. horkri11 2010. április 04. 20:06
  „Szerintem ez nagyon jó ötlet!”
 • 54. beszélő 2010. április 04. 12:59
  „Snakes: Részben igazad van, de azért az emberek is megtanulhatnák összenyomni a műanyagflakonokat! Kb. 10 szer annyi beleférne, mint amit most látsz!”
 • 53. Mankapunka 2010. április 03. 14:45
  „snake

  Ez tudod miért néz így ki a Psota előtt???

  Mert a belvárosiak mindenben előnyt élveznek.Ránk már szarnak Lakótelepiekre.”
 • 52. SnakeS 2010. április 03. 14:15
  „Az, hogy a komszol nem hordja el a lomokat, egy dolog. Az, hogy a lomlerakóhoz szükséges győr kártyám nincs - eddig azt se tudtam, hogy van ilyen... mért nem személyi igazolvánnyal/lakcímkártyával regisztrálnak, ha már az van kötelezően mindenkinek???? - egy másik dolog. Mindenesetre még egy szükségtelen bürokrácia. Mindegy.

  De a komszol úgy tűnik a szelektív hulladék elszállításában sem jeleskedik. Az alábbi képet ma délután készítettem a Répce utcában, így húsvétra várva.

  http://www.kepfeltoltes.hu/100403/IMG_2417_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

  Jó lenne, ha a csodás önkormányzatunk azért csinálna valamit az adófizetők pénzén, azon kívül, hogy egy levélre két hónap alatt tudnak válaszolni azoknak akik eltartják a legkevésbé se segítőkész közszolgákat (tisztelet a kivételnek).”
 • 51. VargaP 2010. április 03. 12:09
  „Én csak a hulladékudvarba szállított LOM szállítási díját kérem!, vagy Győr kártyával levonható legyen a szemétdíjból. Ez lenne korrekt. Visszalépni, a népet nyúzni nem éppen európai gondolkodásra vall.”
 • 50. zotya975 2010. április 03. 09:25
  „Oké, hogy kéthetente, meg hetente, de mikor? szerdán, pénteken? Melyik a második hét?”
 • 49. raffy2 2010. április 02. 22:14
  „mindent meg lehet oldani,csak akarni kell.mert ha engem megkérnek,hogy vigyem el a feleslegessé vált dolgokat a hulladékszigetre,hát biztos hogy meg tudnám oldani.”
 • 48. mc 2010. április 02. 21:46
  „A hulladékudvarok lehetőséget adnak az évente megrendezett lomtalanítások közti időszakokban a legális, környezetet nem károsító szelektált elhelyezésre.
  Ez lenne a normális.
  Úgy tünik, a lehetőség megadásával - mint a hulladékudvari elhelyezése a felesleges holmiknak, melyek szelektált gyűjtése egy mennyiséségben akár nullszaldóssá változtathatja a szolgáltató munkáját, talán mégsem helyettesíti az évenként egy-két, négy alkalommal meghirdetett általános lomtalanítást.
  A koros, egészségében, anyagi lehetőségében korltozottak pedig éljenek plafonig halmozott tárgyaik között, mert lehetőségük a hulladékudvarhoz történő kijuttatásra nem adatott meg ?”
 • 47. raffy2 2010. április 02. 21:28
  „én már megkaptam a tájékoztatást.A barna fedelű bio,kerti és kertészeti eredetű,szerves hulladékot tartalmazó edény ürítése hetente,a szürke fedelű,maradék hulladékot tartalmazó edény ürítése kéthetente történik.”
 • 46. zotya975 2010. április 02. 21:05
  „Kétheti szemétszálítás...azt írták, áprilistól változik a rend, arről majd tájékoztatást kapunk. Kapott valaki? Mert én nem.”
 • 45. raffy2 2010. április 02. 20:53
  „szerintem jó dolog ez a hulladékudvar,csak sajnos nagyon kevesen veszik majd igénybe.inkább kidobják az út mellé.én csak a kétheti szemétszállítással nem leszek megelégedve.”
 • 44. zotya975 2010. április 02. 19:47
  „A nagyon lusta emberek a ház elé sem viszik le a lomot, az ő lakásukból a tűzoltók húzkodják ki, amikor meggyullad valami, és mennek oltani. Szerintetek ezen az erkélyen milyen gyakran takarítanak?:
  http://www.psharing.com/pic.php?id=334162 ...de volt jópár olyan erkély, ahova be sem lehettet lépni.”
 • 43. nemzöld 2010. április 02. 19:13
  „hát én úgy veszem ki, hogy nem olyan rossz dolog ez a hulladékudvar... Pár embernek tetszik a lomtalanítás, de fizetni nem akar érte. Nem illik háborogni, ha valaki taxival közlekedik és nem helyi járatú tömegközlekedéssel és az többe kerül...”
 • 42. zsukov 2010. április 02. 17:59
  „Na ezt ismét elkurták csak azt nem tom ki vitte fel a pénzt a barna kukákra ???
  Szegénységi oklevék hogy Győrben nem lesz lomtanitás !!!!!!!”
 • 41. viperetta335 2010. április 02. 17:42
  „Bocs én nem voltam érthető.vANNAK NAGYON LUSTA EMBEREK,MEG VANNAK,AKIKNEK NINCS JÁRGÁNYUK.dE SZEMETÜK VAN.eMIATT SZÜKSÉG LENNE A LOMTALANÍTÁSRA,TŐLÜNK sokkal fejlettebb országokban is megfér a ketttő.Ezt akartam mondani.”
 • 40. Leopold 2010. április 02. 14:28
  „zotya!

  Lentebb leírtam, hogy nem magamból indulok ki, mert ha olyan volt a helyzet idáig én is megszerveztem az elvitelt a saját hulladékom tekintetében, ha nem esett közel a lomtalanítás idejével. De! Sajnos ismerve az emberek mentalitását, sajnos nem ez a jellemző! És nem csak Győrben ez a helyzet, hanem országos szinten is sajnos! Érdekes,pl. Pesten nem okoz gondot a lomtalanítás! Az, hogy te vagy én elvisszük a lomot ha kell egy dolog, nem is miattunk gyűlnek fel a tárolók. Idáig voltam olyan kedves, hogy a más régen nem használt lomját kihúztam a ház elé, elvitték és nem volt vele többet gond. De ugye azt azért te sem gondolod komolyan, hogy ezután majd ezeket a lomokat én majd el is furikázom..! Hát nem! És így lesznek majd plafonig telepakolt pincék, telepakolt lépcsőházak (nálunk is), amik nem kis problémát fognak jelenteni egy kisebb tűzeset esetén is! Gondolataimat alátámasztandó, látogass el a langlovagok.hu oldalra és tanulmányozhatod a fotókat a témában, van tisztes mennyiségben!”
59 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világnyertes pályaművek Győrben

Győrben először láthatók a Holcim Awards a Fenntartható Építészetért 2008/2009 nyertes pályaművei. Tovább olvasom