Kisalföld logö

2015. 10. 07. szerda - Amália 14°C | 18°C

Vége a feketézésnek? Az adóhatóság razziaszerűen is ellenőrizheti a kiadott albérleteket

Többnyire az osztrák határ közelében a román vendégmunkások részére fenntartott albérlek után "felejtenek el" adót fizetni a főbérlők.

Mielőtt belemennénk abba az izgalmas problémakörbe, hogy az adóhatóság hogyan ellenőrzi a kiadott albérletek főbérlőit, nézzük hány százalék adót kell fizetni albérlet céljára kiadott lakás után?

Két alternatíva a törvényes elszámolásra

"Ha valaki az ingatlan bérbeadást nem egyéni vállalkozás keretében végzi, a bevétellel szemben kétfajta módon számolható el költség.

Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amelynek során a bevételszerző tevékenységével összefüggésben felmerült, számlával, bizonylattal igazolt költségek számolhatóak el" - kezdte portálunknak Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivője.

"Jellemzően előforduló, költségként elszámolható kiadások lehetnek például az ingatlan fenntartásával, rendeltetésszerű használatával kapcsolatosan felmerülő rezsiköltségek, a javítási, karbantartási, felújítási munkákra fordított kiadások.

Ezen túlmenően az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint - értékcsökkenési leírás is elszámolható.

A költségelszámolásra vonatkozó másik módszer szerint a bevétel 10 százalékát lehet költségátalányként figyelembe venni, azaz a bevétel 90 százaléka után kell adót fizetni. Ebben az esetben a kiadásokat nem kell bizonylattal, számlával igazolni.


Nyár végén, ősz elején minidig felpörög az ingatlanpiac az egyetemistáknak, főiskolásoknak köszönhetően. Fotó: Kisalföld-archívum.
Nyár végén, ősz elején minidig felpörög az ingatlanpiac az egyetemistáknak, főiskolásoknak köszönhetően. Fotó: Kisalföld-archívum.


"Év közben adóelőleg fizetési kötelezettség is kapcsolódik"

Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem esetén is alkalmazni kell az adóalap-kiegészítést, azaz a 16 százalék személyi jövedelemadót a fentiek alapján meghatározott jövedelem 27 százalékkal növelt összege után kell megfizetni.

Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelemhez év közben adóelőleg fizetési kötelezettség is kapcsolódik.

Az adóelőleg alapja a bevételből a költségelszámolásra vonatkozó rendelkezések szerint elismert, igazolható vagy igazolás nélkül elszámolható költség levonásával meghatározott jövedelem 27 százalék adóalap kiegészítéssel növelt összege. Az adóelőleg az adóalap 16 százaléka.

Fontos kiemelni, ha a bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az 1 millió Ft-ot, a bérbeadónak a személyi jövedelemadó mellett 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnie.

Abban az esetben, ha a magánszemély az ingatlanát egyéni vállalkozás keretében adja bérbe, akkor főszabályként az egyéni vállalkozókra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmaznia.

A bevétele egyéni vállalkozásból származó bevétel lesz, költségeit az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint tudja elszámolni" - magyarázta Kovács Mária.

Amikor nagy a választék - fotóillusztráció: H. Baranyai Edina.
Amikor nagy a választék - fotóillusztráció: H. Baranyai Edina.


"Az ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytatók adóhatósági ellenőrzése az általános kiválasztási és kockázatelemzési szempontok alapján történik"


Arra a kérdésünkre, hogy miként, milyen módszerrel ellenőrzi az adóhatóság, hogy a kiadott lakások után valóban befizették-e az adót a főbérlők, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivője úgy válaszolt: "2010. augusztus 16. napjától a kizárólag ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytató magánszemély adózók részére lehetővé vált, hogy ingatlan-bérbeadási tevékenységüket adószám nélkül folytassák.

A magánszemélynek az e tevékenységből származó jövedelmét a következő év május 20-ig kell bevallani.

Az egyéni vállalkozók, továbbá az e tevékenységet folytató magánszemélyek, akik már egyébként - valamely más tevékenységre tekintettel - rendelkeznek adószámmal, a bérbeadási tevékenységüket kötelesek bejelenteni az adóhatóság felé.

Az ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytatók adóhatósági ellenőrzése az általános kiválasztási és kockázatelemzési szempontok alapján történik, valamint előfordulnak a témában közérdekű bejelentésre indult ellenőrzések is.

"Az elmulasztók terhére mulasztási bírságot is kiszabunk a megállapított adókülönbözet és adóbírság, illetve késedelmi pótlék mellé"

Az adóhatóság az eljárása során tárgyi és személyi bizonyítékokat szerez be (bérleti szerződés, pénzátvételi elismervény). A vizsgálat folyamán az adóhatóság a helyszínen vagy idézés alapján az adóhatóság hivatali helyiségében nyilatkozatot vesz fel a tényállás felderítése érdekében.

Amennyiben bizonyítható, hogy az adott magánszemélynek ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme volt, amelyet nem vallott be, és amely után az adót nem fizette meg, szankció alkalmazására kerül sor: a bejelentési kötelezettséget elmulasztók terhére mulasztási bírságot is kiszabunk a megállapított adókülönbözet és adóbírság, illetve késedelmi pótlék mellé."Nem maradhat családon belül


"Ha adott albérletet családon belül adnak ki - például testvérnek, sógornak -, akkor ebben az esetben mit kell tenni az adótörvények értelmében?" - kérdezte egyik olvasónk.

A jogszabály nem tartalmaz külön rendelkezést arra az esetre, ha valaki az ingatlanját családtagjának (testvér, sógor) adja bérbe.

Amennyiben ezt ellenérték nélkül teszi, értelemszerűen nem keletkezik adóköteles jövedelme, ha viszont bérleti díjat kér, akkor az általános szabályok szerint kell eljárnia.Azért akadnak becsületes főbérlők is

Az ellenőrzési tapasztalatok Győr-Moson-Sopron megyében felemásak; mindenesetre a helyzet annyira nem rossz, mint sokan elsőre gondolnák.

"Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy csak a bérbeadók egy része vallja be az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmét.

Azokban az esetekben, ahol az adófizetési kötelezettség elmulasztása megállapításra kerül, a jogszabály szerinti szankció kiszabása mellett az adóhatóság felhívja adózót a mulasztásának pótlására.

Ezt követően, az adózók jellemzően önrevízió keretében a bevallás benyújtását és az adó megfizetését pótolják.

Az adózók sok esetben nem tudják, hogy a bérbeadásból származó bevételnek része a bérlő által fizetett költségtérítés is, ha a felek a bérleti szerződést úgy kötik meg, hogy a bérlő a bérleti díjon felül a közüzemi díjakat is megtéríti a bérbeadó részére.

Ebben az esetben költségként elszámolható kiadás az ingatlan fenntartásával, rendeltetésszerű használatával kapcsolatosan felmerülő rezsiköltség.

Abban az esetben, ha a bérlő nevére átírják a közüzemi szolgáltatást mérő készülékeket, vagyis a közüzemi számlák a bérlő nevére szólnak, akkor a bérlő által a szolgáltatónak fizetett díj a bérbeadónál nem számít bevételnek" - közölte Kovács Mária.

Van, ahol még ingyen sör is jár az albérlet mellé. A megyei hallgatóknak üzenjük: ne reménykedjenek, a fotó Szegeden készült.
Van, ahol még ingyen sör is jár az albérlet mellé. A megyei hallgatóknak üzenjük: ne reménykedjenek, a fotó Szegeden készült.


"A bevallási kötelezettség elmulasztása a tapasztalatok szerint jellemzőbb az osztrák határ menti térségben"


Arra a felvetésünkre, hogy volt-e arra példa az utóbbi évben, hogy megyénkben egyes vállalkozók több lakást adtak ki illegálisan, adó fizetése nélkül albérlőknek, azt a választ hallottuk: "az elmúlt évek tapasztalatai szerint egyes vállalkozók néhány esetben kimondottan bérbeadási céllal építettek és vásároltak meg új építésű társasházakat.

A bevallási kötelezettség elmulasztása a tapasztalatok szerint jellemzőbb az osztrák határ menti térségben, a külföldi - elsősorban román - vendégmunkások részére fenntartott ingatlanok bérbe adásából származó jövedelem bevallását mulasztják el az érintett adózók.

A hatékony felderítés érdekében sok esetben az adóhatóság társhatósági együttműködés (rendőrséggel, idegenrendészeti hatósággal) keretében, rajtaütésszerűen jár el".

Adózni az ingatlan bérbeadása után: keressék a 10. információs füzetet!

Az ingatlan bérbeadással kapcsolatban részletes szabályok megtalálhatóak az adóhatóság 10. számú információs füzetében, amely beszerezhető az ügyfélszolgálatokon, valamint letölthető a NAV központi honlapjáról.


123 következő >> végére >>> 25 hozzászólás
Moderálásra küldöm 25. cukkini 2011.09.27. 13:20

Tisztelt embrus!Valaszat koszonom!Udv:cukkini

Moderálásra küldöm 24. embrus 2011.09.26. 16:21

Bevallani magánszemélyként adott évet követő május 20-ig kell a szokásos szja bevallás keretében. Egyébként csekket lehet igényelni NAV-tól, illetve ott kártyával is lehet fizetni ( mint lejjebb olvasható - negyedévet követő 12-ig)

Moderálásra küldöm 23. cukkini 2011.09.25. 14:30

Tisztelt forumozok!Hol lehet illyen bevallasi nyomtatvanyt venni vagy kerni mert az APEH portan nem tudtak hogy mit kerunk a baratommal.A masik keresem ha mar sikerul nyomtatvanyt szerezni,hogyan kell bevallani millyen gyakorisaggal.Aki tud segitsen!Elore is koszonom!

Moderálásra küldöm 22. józanparaszt 2011.09.24. 20:28

nyilvánvaló, hogy adózni muszáj, DE! ha a befizetett adó elköltése olykor teljesen logikátlanul, rossz hatásfokkal történik (most visszafogtam magam), elöbb-utóbb természetszerüleg kialakul a normálisan gondolkozó polgárban a " mi a faxnak fizessem be ezeknek, úgyiscsak elherdálják" magatartás. sztem ez is egy fö gond

Moderálásra küldöm 21. nane 2011.09.24. 08:29

Heuréka! Az Ország megmentve!Hajrá fodrászok, orvosok,felszolgálók, színesfém kereskedők,kábítószerkereskedők,jogászok,ügyvédek,vízvezetékszerelők, építőipar.....nemsokára fehér lesz minden:)

Moderálásra küldöm 20. pappe 2011.09.23. 17:18

19-hez: Igen, ha a cikket nézed. Csak a T. NAV egyvalamit elfelejtett. A 3. verziót, amit én is írtam. Az úgynevezett 7=-es adószámost". Ki lehet váltani egy 7-el kezdődő adószámot bárkinek, ez vonatkozik t.k. az ingatlan bérbeadásból származó jövedelemre is. Tudom, mert mi is adunk ki ingatlant így (azon hülyék egyikeként, akik bejelentettük :). Szal. megvan a 7-es adószámod, arról a NAV küld egy határozatot. Ezzel a határozattal bemész a legközelebbi nyomtatványboltba és veszel egy készpénzfizetési számlatömböt. (Vagy akár utalásost is.) Utána a bérleti díjról meg ami csak bevételed van adsz egy számlát a bérlőidnek. Ők azt csinálnbak vele, amit akarnak. (Ha nem tudják elszámolni, gondolom lehúzzák a budin.) Aztán negyedévente, az adott hó 12-ig a háromhavi bérleti díjad 16%-át befizeted a NAV-nak. Legegyszerűbb átutalni. Ez ELKÜLÖNÜLTEN ADÓZÓ jövedelemnek számít és semmi köze mondjuk a munkabéredhez, nyugdíjadhoz, stb. Így aztán a NAV is örül, mint az a bizonyos majom, meg Te… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 19. Lomex 2011.09.23. 16:05

Nagyjából18 % a jó, mert a jövedelem 90%-nak a szuperbruttóval növelt összegének a 16%-a, költségátalány választása esetén 1MFt-i. Fölötte 14% Eho pluszban.

Moderálásra küldöm 18. pappe 2011.09.23. 14:20

17-hez: "Nagyjából 20 százalékot, ami azért nem annyira véres" Így van. Egészen pontosan az egykulcsos adó miatt jelenleg az egyéb (elkülönülten adózó) bérleti díjaknál is 16% az SZJA! A korábbi 25 %-al szemben. (Zárójelben: csak nehogy O.V. is olvassa ezt a hozzászólásomat, mert akkor tuti visszaállítja a 25%-ot!v :) )

Moderálásra küldöm 17. HarconaMarcos 2011.09.23. 13:59

Ha valaki bérbe ad, akkor annak abból jövedelme származik. Az után pedig adóznia kell. Egyszerű. Nagyjából 20 százalékot, ami azért nem annyira véres, mint ahogy itt páran fogadták. Nyilván nem a szobáját egy embernek 25 ezerért kiadó anyókával kezdik, hanem mondjuk a múltkori címlap példa szerint 6 diáktól 150-et beszedő, a lakást nyilvánvalóan termelő befektetésként kezelővel. (Gyengébbek kedvéért az 6x annyi adót nem fizet be, és hadd ne sajnáljam, aki rajtam akar élősködni.)
Az egy másik kérdés, hogy az ominózus példa több helyen sántított, amikor 12 hónapra számolta a diákok bérletét (max. 9), és a 6 fő/12 millás lakás esetén is max. 15/fő/hó, tehát az évi 1.8M helyett a 0,8M a reális, de öt év alatt abból pontosan ugyanannyi adóhiány keletkezik.

Moderálásra küldöm 16. balintos66 2011.09.23. 12:58

7. Azt elfelejtetted hozzátenni hogy a jegy 1napra szól(egész nap utazhatsz vele)!
11.A falunkban is egyre több ilyen albérlet van és épül is(nem a csórók építik és adják ki őket)!!!!!
A kiskapukat soha nem a szegények részére teszik bele a törvényekbe(mivel nem tudja kihasználni)!!!!!!


25 hozzászólás123 következő >> végére >>>

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Ötvennégy éves `faros´ Ikarus közlekedett Győr utcáin - Videó!

A következő cikk betöltéséhez görgessen lejjebb!