Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Vége a feketézésnek? Az adóhatóság razziaszerűen is ellenőrizheti a kiadott albérleteket

Többnyire az osztrák határ közelében a román vendégmunkások részére fenntartott albérlek után "felejtenek el" adót fizetni a főbérlők.

Mielőtt belemennénk abba az izgalmas problémakörbe, hogy az adóhatóság hogyan ellenőrzi a kiadott albérletek főbérlőit, nézzük hány százalék adót kell fizetni albérlet céljára kiadott lakás után?

Két alternatíva a törvényes elszámolásra

"Ha valaki az ingatlan bérbeadást nem egyéni vállalkozás keretében végzi, a bevétellel szemben kétfajta módon számolható el költség.

Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amelynek során a bevételszerző tevékenységével összefüggésben felmerült, számlával, bizonylattal igazolt költségek számolhatóak el" - kezdte portálunknak Kovács Mária, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivője.

"Jellemzően előforduló, költségként elszámolható kiadások lehetnek például az ingatlan fenntartásával, rendeltetésszerű használatával kapcsolatosan felmerülő rezsiköltségek, a javítási, karbantartási, felújítási munkákra fordított kiadások.

Ezen túlmenően az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint - értékcsökkenési leírás is elszámolható.

A költségelszámolásra vonatkozó másik módszer szerint a bevétel 10 százalékát lehet költségátalányként figyelembe venni, azaz a bevétel 90 százaléka után kell adót fizetni. Ebben az esetben a kiadásokat nem kell bizonylattal, számlával igazolni.


Nyár végén, ősz elején minidig felpörög az ingatlanpiac az egyetemistáknak, főiskolásoknak köszönhetően. Fotó: Kisalföld-archívum.
Nyár végén, ősz elején minidig felpörög az ingatlanpiac az egyetemistáknak, főiskolásoknak köszönhetően. Fotó: Kisalföld-archívum.


"Év közben adóelőleg fizetési kötelezettség is kapcsolódik"

Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelem esetén is alkalmazni kell az adóalap-kiegészítést, azaz a 16 százalék személyi jövedelemadót a fentiek alapján meghatározott jövedelem 27 százalékkal növelt összege után kell megfizetni.

Az ingatlan bérbeadásból származó jövedelemhez év közben adóelőleg fizetési kötelezettség is kapcsolódik.

Az adóelőleg alapja a bevételből a költségelszámolásra vonatkozó rendelkezések szerint elismert, igazolható vagy igazolás nélkül elszámolható költség levonásával meghatározott jövedelem 27 százalék adóalap kiegészítéssel növelt összege. Az adóelőleg az adóalap 16 százaléka.

Fontos kiemelni, ha a bérbeadásból származó jövedelem meghaladja az 1 millió Ft-ot, a bérbeadónak a személyi jövedelemadó mellett 14 százalék egészségügyi hozzájárulást is kell fizetnie.

Abban az esetben, ha a magánszemély az ingatlanát egyéni vállalkozás keretében adja bérbe, akkor főszabályként az egyéni vállalkozókra vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmaznia.

A bevétele egyéni vállalkozásból származó bevétel lesz, költségeit az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint tudja elszámolni" - magyarázta Kovács Mária.

Amikor nagy a választék - fotóillusztráció: H. Baranyai Edina.
Amikor nagy a választék - fotóillusztráció: H. Baranyai Edina.


"Az ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytatók adóhatósági ellenőrzése az általános kiválasztási és kockázatelemzési szempontok alapján történik"


Arra a kérdésünkre, hogy miként, milyen módszerrel ellenőrzi az adóhatóság, hogy a kiadott lakások után valóban befizették-e az adót a főbérlők, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának sajtószóvivője úgy válaszolt: "2010. augusztus 16. napjától a kizárólag ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytató magánszemély adózók részére lehetővé vált, hogy ingatlan-bérbeadási tevékenységüket adószám nélkül folytassák.

A magánszemélynek az e tevékenységből származó jövedelmét a következő év május 20-ig kell bevallani.

Az egyéni vállalkozók, továbbá az e tevékenységet folytató magánszemélyek, akik már egyébként - valamely más tevékenységre tekintettel - rendelkeznek adószámmal, a bérbeadási tevékenységüket kötelesek bejelenteni az adóhatóság felé.

Az ingatlan-bérbeadási tevékenységet folytatók adóhatósági ellenőrzése az általános kiválasztási és kockázatelemzési szempontok alapján történik, valamint előfordulnak a témában közérdekű bejelentésre indult ellenőrzések is.

"Az elmulasztók terhére mulasztási bírságot is kiszabunk a megállapított adókülönbözet és adóbírság, illetve késedelmi pótlék mellé"

Az adóhatóság az eljárása során tárgyi és személyi bizonyítékokat szerez be (bérleti szerződés, pénzátvételi elismervény). A vizsgálat folyamán az adóhatóság a helyszínen vagy idézés alapján az adóhatóság hivatali helyiségében nyilatkozatot vesz fel a tényállás felderítése érdekében.

Amennyiben bizonyítható, hogy az adott magánszemélynek ingatlan-bérbeadásból származó jövedelme volt, amelyet nem vallott be, és amely után az adót nem fizette meg, szankció alkalmazására kerül sor: a bejelentési kötelezettséget elmulasztók terhére mulasztási bírságot is kiszabunk a megállapított adókülönbözet és adóbírság, illetve késedelmi pótlék mellé."Nem maradhat családon belül


"Ha adott albérletet családon belül adnak ki - például testvérnek, sógornak -, akkor ebben az esetben mit kell tenni az adótörvények értelmében?" - kérdezte egyik olvasónk.

A jogszabály nem tartalmaz külön rendelkezést arra az esetre, ha valaki az ingatlanját családtagjának (testvér, sógor) adja bérbe.

Amennyiben ezt ellenérték nélkül teszi, értelemszerűen nem keletkezik adóköteles jövedelme, ha viszont bérleti díjat kér, akkor az általános szabályok szerint kell eljárnia.Azért akadnak becsületes főbérlők is

Az ellenőrzési tapasztalatok Győr-Moson-Sopron megyében felemásak; mindenesetre a helyzet annyira nem rossz, mint sokan elsőre gondolnák.

"Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy csak a bérbeadók egy része vallja be az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmét.

Azokban az esetekben, ahol az adófizetési kötelezettség elmulasztása megállapításra kerül, a jogszabály szerinti szankció kiszabása mellett az adóhatóság felhívja adózót a mulasztásának pótlására.

Ezt követően, az adózók jellemzően önrevízió keretében a bevallás benyújtását és az adó megfizetését pótolják.

Az adózók sok esetben nem tudják, hogy a bérbeadásból származó bevételnek része a bérlő által fizetett költségtérítés is, ha a felek a bérleti szerződést úgy kötik meg, hogy a bérlő a bérleti díjon felül a közüzemi díjakat is megtéríti a bérbeadó részére.

Ebben az esetben költségként elszámolható kiadás az ingatlan fenntartásával, rendeltetésszerű használatával kapcsolatosan felmerülő rezsiköltség.

Abban az esetben, ha a bérlő nevére átírják a közüzemi szolgáltatást mérő készülékeket, vagyis a közüzemi számlák a bérlő nevére szólnak, akkor a bérlő által a szolgáltatónak fizetett díj a bérbeadónál nem számít bevételnek" - közölte Kovács Mária.

Van, ahol még ingyen sör is jár az albérlet mellé. A megyei hallgatóknak üzenjük: ne reménykedjenek, a fotó Szegeden készült.
Van, ahol még ingyen sör is jár az albérlet mellé. A megyei hallgatóknak üzenjük: ne reménykedjenek, a fotó Szegeden készült.


"A bevallási kötelezettség elmulasztása a tapasztalatok szerint jellemzőbb az osztrák határ menti térségben"


Arra a felvetésünkre, hogy volt-e arra példa az utóbbi évben, hogy megyénkben egyes vállalkozók több lakást adtak ki illegálisan, adó fizetése nélkül albérlőknek, azt a választ hallottuk: "az elmúlt évek tapasztalatai szerint egyes vállalkozók néhány esetben kimondottan bérbeadási céllal építettek és vásároltak meg új építésű társasházakat.

A bevallási kötelezettség elmulasztása a tapasztalatok szerint jellemzőbb az osztrák határ menti térségben, a külföldi - elsősorban román - vendégmunkások részére fenntartott ingatlanok bérbe adásából származó jövedelem bevallását mulasztják el az érintett adózók.

A hatékony felderítés érdekében sok esetben az adóhatóság társhatósági együttműködés (rendőrséggel, idegenrendészeti hatósággal) keretében, rajtaütésszerűen jár el".

Adózni az ingatlan bérbeadása után: keressék a 10. információs füzetet!

Az ingatlan bérbeadással kapcsolatban részletes szabályok megtalálhatóak az adóhatóság 10. számú információs füzetében, amely beszerezhető az ügyfélszolgálatokon, valamint letölthető a NAV központi honlapjáról.


Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. cukkini 2011. szeptember 27. 13:20
  „Tisztelt embrus!Valaszat koszonom!Udv:cukkini”
 • 24. embrus 2011. szeptember 26. 16:21
  „Bevallani magánszemélyként adott évet követő május 20-ig kell a szokásos szja bevallás keretében. Egyébként csekket lehet igényelni NAV-tól, illetve ott kártyával is lehet fizetni ( mint lejjebb olvasható - negyedévet követő 12-ig)”
 • 23. cukkini 2011. szeptember 25. 14:30
  „Tisztelt forumozok!Hol lehet illyen bevallasi nyomtatvanyt venni vagy kerni mert az APEH portan nem tudtak hogy mit kerunk a baratommal.A masik keresem ha mar sikerul nyomtatvanyt szerezni,hogyan kell bevallani millyen gyakorisaggal.Aki tud segitsen!Elore is koszonom!”
 • 22. józanparaszt 2011. szeptember 24. 20:28
  „nyilvánvaló, hogy adózni muszáj, DE! ha a befizetett adó elköltése olykor teljesen logikátlanul, rossz hatásfokkal történik (most visszafogtam magam), elöbb-utóbb természetszerüleg kialakul a normálisan gondolkozó polgárban a " mi a faxnak fizessem be ezeknek, úgyiscsak elherdálják" magatartás. sztem ez is egy fö gond”
 • 21. nane 2011. szeptember 24. 08:29
  „Heuréka! Az Ország megmentve!Hajrá fodrászok, orvosok,felszolgálók, színesfém kereskedők,kábítószerkereskedők,jogászok,ügyvédek,vízvezetékszerelők, építőipar.....nemsokára fehér lesz minden:)”
 • 20. pappe 2011. szeptember 23. 17:18
  „19-hez: Igen, ha a cikket nézed. Csak a T. NAV egyvalamit elfelejtett. A 3. verziót, amit én is írtam. Az úgynevezett 7=-es adószámost". Ki lehet váltani egy 7-el kezdődő adószámot bárkinek, ez vonatkozik t.k. az ingatlan bérbeadásból származó jövedelemre is. Tudom, mert mi is adunk ki ingatlant így (azon hülyék egyikeként, akik bejelentettük :). Szal. megvan a 7-es adószámod, arról a NAV küld egy határozatot. Ezzel a határozattal bemész a legközelebbi nyomtatványboltba és veszel egy készpénzfizetési számlatömböt. (Vagy akár utalásost is.) Utána a bérleti díjról meg ami csak bevételed van adsz egy számlát a bérlőidnek. Ők azt csinálnbak vele, amit akarnak. (Ha nem tudják elszámolni, gondolom lehúzzák a budin.) Aztán negyedévente, az adott hó 12-ig a háromhavi bérleti díjad 16%-át befizeted a NAV-nak. Legegyszerűbb átutalni. Ez ELKÜLÖNÜLTEN ADÓZÓ jövedelemnek számít és semmi köze mondjuk a munkabéredhez, nyugdíjadhoz, stb. Így aztán a NAV is örül, mint az a bizonyos majom, meg Te is nyugodtan alhatsz. Mi mindig így adjuk ki a lakást, még egyszer mondom: rendes írásos szerződéssel és elkülönülten adózva. És nyugodtan alszunk és kelünk, nem kell egy irigy szomszéd feljelenése után eltitkolt jövedelem miatt meghurcoltatnunk. Ennyi!”
 • 19. Lomex 2011. szeptember 23. 16:05
  „Nagyjából18 % a jó, mert a jövedelem 90%-nak a szuperbruttóval növelt összegének a 16%-a, költségátalány választása esetén 1MFt-i. Fölötte 14% Eho pluszban.”
 • 18. pappe 2011. szeptember 23. 14:20
  „17-hez: "Nagyjából 20 százalékot, ami azért nem annyira véres" Így van. Egészen pontosan az egykulcsos adó miatt jelenleg az egyéb (elkülönülten adózó) bérleti díjaknál is 16% az SZJA! A korábbi 25 %-al szemben. (Zárójelben: csak nehogy O.V. is olvassa ezt a hozzászólásomat, mert akkor tuti visszaállítja a 25%-ot!v :) )”
 • 17. HarconaMarcos 2011. szeptember 23. 13:59
  „Ha valaki bérbe ad, akkor annak abból jövedelme származik. Az után pedig adóznia kell. Egyszerű. Nagyjából 20 százalékot, ami azért nem annyira véres, mint ahogy itt páran fogadták. Nyilván nem a szobáját egy embernek 25 ezerért kiadó anyókával kezdik, hanem mondjuk a múltkori címlap példa szerint 6 diáktól 150-et beszedő, a lakást nyilvánvalóan termelő befektetésként kezelővel. (Gyengébbek kedvéért az 6x annyi adót nem fizet be, és hadd ne sajnáljam, aki rajtam akar élősködni.)
  Az egy másik kérdés, hogy az ominózus példa több helyen sántított, amikor 12 hónapra számolta a diákok bérletét (max. 9), és a 6 fő/12 millás lakás esetén is max. 15/fő/hó, tehát az évi 1.8M helyett a 0,8M a reális, de öt év alatt abból pontosan ugyanannyi adóhiány keletkezik.”
 • 16. balintos66 2011. szeptember 23. 12:58
  „7. Azt elfelejtetted hozzátenni hogy a jegy 1napra szól(egész nap utazhatsz vele)!
  11.A falunkban is egyre több ilyen albérlet van és épül is(nem a csórók építik és adják ki őket)!!!!!
  A kiskapukat soha nem a szegények részére teszik bele a törvényekbe(mivel nem tudja kihasználni)!!!!!!”
 • 15. irrelevant 2011. szeptember 23. 12:46
  „11. révfaluiszúnyog
  Másként látjuk a világot. Ön szerint azért van zavar a fejekben, mert rossz az ország helyzete. Szerintem viszont azért rossz az ország helyzete, mert zavar van a fejekben. Tévedés, hogy Hollandiában azért lennének ilyen becsületesek az emberek, mert megengedhetik magukat: szimplán úgy szocializálódtak, hogy belássák, a köz érdeke a fontos, és épp EMIATT jobb a gazdasági helyzetük nálunk. Ha brutálisan őszintén kell szólnom, akkor azt mondom: sajnálom, engem nem érdekel, ki mennyire van rászorulva, mivel egy államban élünk, és ha nem járulnak hozzá becsületesen a közterhekhez, akkor nem csak ők fognak éhen halni, hanem mi mindnyájan. Ezen felül ahogy én látom, demagóg fantázia, hogy a lakosság nagy része őnhibáján kívül fetrengene a nyomorban: a helyzetünk meglepően jó néhány Európai országhoz képest (lásd spanyol munkanélküliség: az itteni nevetséges hozzá képest).
  Tévedés ne essék, magam is úgymond a trágyadombról jövök, és bizony kellett már napról napra élnem, mégsem blicceltem soha a buszon, nem loptam, nem csaltam. Lehet az én értékrendeim hibásak, de mocsokul érezném magam miatta: és etekintetben példamutató számomra Hollandia, hogy ott a szegények szinte mind így gondolkodnak.”
 • 14. elihu 2011. szeptember 23. 12:45
  „7. Irrelevant! Tévedsz! Nem az adózással van baj, hanem azzal ,hogy egy dolog után miért kell többször leadózni! Szunyog háborgása jogos, csak felesleges. Kell és kész. Nem lehet ellene tenni semmit! Az államháztartás része.”
 • 13. drlara 2011. szeptember 23. 12:42
  „Győr város vezetői által kiadott bérleményeket, pl. Lakás Osztály, Népjóléti Osztály vezetöjét, dolgozóit is megnézik? Győrszol által "kiadott" bérleményeket is ellenőrzik, mert azt is érdemes lenne, és az ottani vezetők által megszerzett "megvett", és kiadott, a tűz közelében lévőkét is! Először a fejeknél kellene kezdeni!”
 • 12. meksz 2011. szeptember 23. 12:07
  „11.révfaluiszúnyog
  Nálad a pont.
  Maximálisan igazad van.”
 • 11. révfaluiszúnyog 2011. szeptember 23. 11:35
  „A tévhitben ténfergőknek illene legalább annyit tudniuk, hogy Magyarországon a különféle adónemek alóli kibújást nem az ebből következő meggazdagodás szándéka, hanem a létért folytatott küzdelem inspirálja. Ne jöjjenek örökké a minimálbéres milliomos vállalkozókkal, ugyanis ilyen alig van, ha van egyáltalán. A többség azért próbál nem adózni, hogy élelmet vagy ruhát tudjon venni. Nagy különbség ám ez a hollandiai állapotokhoz képest! Ne hasonlítsuk az itthoni helyzetet más, nyugat-európai országokéhoz. Svájci vagy svéd bérből be lehet fizetni az ott előírt adót, míg nálunk nem. Ha végre olyan világ lehetne Magyarországon, amelyben tisztességes bérhez arányos közteherviselés párosul, itt sem volna szükség ezerféle ravaszságra, kerülgetésre, követhetetlen jogszabályosdira.”
 • 10. Lomex 2011. szeptember 23. 10:39
  „Logikáját ott nem értem, hogy miért kell az átvett rezsi díj után adót fizetni, mikor azt kifizetik a számlákra, hiszen azt azért kérik el az albérlőtől.”
 • 9. tricse 2011. szeptember 23. 09:53
  „Napi 3000-ből egy ember simán! Mi 5-en csináltuk! Van is adósság hegyekben!:(”
 • 8. Lobbo71 2011. szeptember 23. 09:27
  „révfaluiszúnyog: akkor adót sem kell fizetnem a fizetésem után, igaz? Hiszen az is az enyém, kemény munkával megkeresem az állam mégis elveszi több, mint a felét. Aztán kifizeti belőle az idős néni nyugdíját, miközben van olyan idős néni, aki 10 lakást ad ki egyszerre és nem 50ezerért. Jövőre meg hozzájárulást fizetek a minimálbéres vállalkozó béréhez, akinek a gyereke ingyen kapja a tankönyvet, miközben két ház van a nevén. Mármint a gyereknek.”
 • 7. irrelevant 2011. szeptember 23. 08:53
  „5. révfaluiszúnyog
  Ez a fajta világnézet az oka nem kevés rossz dolognak, mely hazánkban folyik: nevezetesen, hogy az adó felesleges sarc, továbbá, hogy "Van amit én értem el, az enyém, mi köze hozzá az államnak???"
  Nos, például az, hogy ha valaki rosszul van, mentőt lehet hozzájuk hívni. Ha betörnek az albérletbe, rendőrségi eljárás indul, és tudtommal a rendőrök se ingyen dolgoznak. A házhoz valószínűleg vezet egy kis utacska is, ezt mondjuk világítani kell, gondoskodni kell róla, hogy járható legyen, illetve hogy ne legyenek rajta mondjuk fosztogató útonállók. Ennek okán az állam azt mondja: "Rendben, állapodjunk meg: én majd igyekszek gondoskodni minderről, viszont ha te szerzel valamennyi pénzt, akkor beszállsz te is, rendben?"
  Gondolom nem kell ilyen részletességgel kifejtenem ezt Önnek. Még hozzátenném, hogy én se itt képzelem el az életem, de épp hogy az ilyen hőbörgő, "ejj hát csoda-e ha mindenki menekül innen sose lesz itt már jó semmi" - felfogás miatt. Itt a lakosság nagy része azért vesz buszjegyet, nehogy megbüntessék, míg Hollandiában azért, hogy tudjon járni a busz, és az ott alapfokú műveltség, eszébe se jut senkinek bliccelni, sem morogni a jegyárak miatt.”
 • 6. juhit 2011. szeptember 23. 08:06
  „ifhorvth!

  Képzeld, a napi 3333 Ft -ból 2-en prímán ki lehet jönni! És nem kell a Fletóval jönni. A jelenlegi "főnök" sem volt képes elintézni, hogy ez a pénz tö9bb legyen, cserébe még feljebb vitte az áfát és az üzemanyagot, plusz jövőre kevesebbet is keresünk.....”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötvennégy éves `faros´ Ikarus közlekedett Győr utcáin - Videó!

Az Autómentes Nap kapcsán egy Ikarus 55-ös nosztaligabusz vitte az érdeklődőket a Kisalföld Volán telephelyére. Tovább olvasom