Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Védik a gyógyszertárakat

Győr-Moson-Sopron - Másfél évvel a lehetőség megteremtése után 37 helyen árusítanak megyénkben patikán kívül vény nélkül kapható gyógyszereket.

Nehezen „indult be" az érdeklődés az üzlettulajdonosok körében a tavalyi év elején, amikor lehetővé vált a vény nélküli gyógyszerek árusítása. (Január közepén például, Győrből még érdeklődő sem volt az árusításra, csak az év vége felé nőtt meg a kérvények száma.) Ma 37 helyen vásárolhatunk gyógyszert, többek között 12 benzinkúton, 5 városi postán és a hozzájuk tartozó mobil postákon, 6 gyógynövényboltban. S nemcsak a városokban, Győrzámolyon például két helyen is hozzájuthatunk az engedélyezett készítményekhez.

A nagybajcsi Hajszók Gyula duplájára bővítette kínálatát, de egyes megkötéseket még most sem ért. Fotó: H. Baranyai Edina
A nagybajcsi Hajszók Gyula duplájára bővítette kínálatát, de egyes megkötéseket még most sem ért. Fotó: H. Baranyai Edina

Juranovicsné Nagy Valéria regionális tisztigyógyszerész szerint az érdeklődés folyamatos a vállalkozók részéről, pedig a kezdeti, fillérekbe kerülő engedélyeztetési költség több mint hússzorosára nőtt. Tavaly még 2200 forint illetéket kértek az eljáráshoz, 2007 decemberétől azonban – igazgatási szolgáltatási díjként – 54 ezret kell fizetni. S ez persze csak a beruházás egyik része, hiszen az érintett üzletek tulajdonosai kötelesek zárt szekrényben vagy tárolóban kínálni a gyógyszereket, gondoskodniuk kell a lejárt készítmények megsemmisítéséről, a vevők megfelelő informálásáról, s rendelkezniük kell internetkapcsolattal is, hogy az engedélyezett készítmények listájáról, esetleges bevonásáról naprakészen tájékozódni tudjanak. Azt persze már az elején lehetett látni: a vállalkozók nem a gyógyszerárusításból fognak meggazdagodni.


– Körülbelül tízszázalékos az árrés, és az engedélyhez kötelezettséget is kellett vállalnunk, többek között egy információs rendszer üzemeltetését az üzletben. Csatlakoztunk az egyik telefonos hálózathoz, ami havonta több mint hétezer forintunkba kerül. Ez majdnem elviszi a teljes hasznot, havonta ugyanis körülbelül 80 ezer forintért rendelünk gyógyszert – mondja az egyik kis győri élelmiszerbolt vezetője, aki szerint a vásárlók hamar megszokták a kibővült kínálatot. Sőt, ennél több termék is fogyna, azok köre azonban erősen korlátozott.

Erre panaszkodik Hajszók Gyula nagybajcsi üzlettulajdonos is, ő – hasonlóan több megkérdezett vállalkozóhoz – úgy véli, a szabályozás még mindig a gyógyszerészeket védi. – Tízdarabos Aszpirint például árusíthatunk, húszdarabosat már nem, még akkor sem, ha az előbbi elfogyott a nagykereskedésben. Ahhoz, hogy vércukorszintmérő tesztcsíkot árusíthassunk, külön engedélyt kellett kérnünk, s azt a bébitápszert, amit az egyik nagyáruházban egyszerű vásárlóként megkapok, szintén nem vásárolhatom meg a nagykerben – mondja Hajszók Gyula. Pedig az igény hatalmas a Győr melletti településen: egy év alatt duplájára bővítette üzlete gyógyszerkészletét, s heti 70–100 ezer forintos forgalmat bonyolít a vény nélküli készítményekből.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet (www.ogyi.hu) listáján jelenleg 415 készítmény szerepel, amely valójában ennél  kevesebb terméket jelent, különböző kiszerelésekben. A  láz- és fájdalomcsillapítók mellett vannak köztük vitaminok, megfázás elleni és emésztést segítő szerek.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Accentos 2008. május 30. 09:52
  „De azért elnézést,ha nyersen fogalmaztam,bizonyára Lucifernek is igaza van.a felelőtlenség sajnos mindenhol jelen van,és ezért vannak nagy harcok az ujítások terén,mert ilyenkor a felelőtlen példa jobban kiéleződik,előtérbe kerül.”
 • 28. Accentos 2008. május 30. 09:20
  „Sajnálom a lányt,de gondolom nem a kutas volt a felelős.Vény nélkül kapható készítményeit ha a patikából szerezte be,akkor miről vitázunk?Nem ott kellett volna felvilágosítást kapnia?szakképzett emberektől.Egyébként mennyi gyógyhatású készítményt szedhetett össze,ha tuladagolásban halt meg?Kb ezen élhetett,mást nemtudok elképzelni.Orvoshoz kellett volna menni.”
 • 27. Lucifer 2008. május 30. 08:40
  „Accentos!
  Huszonéves lányzó halt meg a kezeim közt a vény nélkül kapható gyógyhatású készítményektől,mert nem tudta,hogy nem szedheti őket a már addig is szedett egyéb gyógyhatású (ugyanolyan hatóanyagú) készítményekkel együtt.Szétment a mája,kómába esett meghalt.
  A boncolás igazolta a túladagolást.
  Egyes vény nélkül kapható szereknél az a gond,hogy kicsi a különbség a "gyógyító" és a toxikus adag közt.
  Tudatosítani kellene az emberekben,hogy nem minden szer veszélytelen ,ami vény nélkül kapható...
  Én elfogadom,hogy a világ fejlődik,mi több...
  De fejlődjenek az emberek is,és tegyenek tanúbizonyságot az egészségtudatos magatartásról...Megelőzni kellene a dolgokat és nem gyógyszereket és gyógyhatású készítményeket kapkodni,olykor feleslegesen és eltúlzott adagban,ész nélkül.
  Ez az én véleményem,elfogadom,hogy másoké más.
  Végülis,ha nem lennének felelőtlen emberek,sokkal kisebb szükség lenne a magunkfajta túlaggódó egészségügyi dolgozókra... :P”
 • 26. Accentos 2008. május 30. 08:02
  „Azért maradjon mindenki a tények talaján.Az idős,fájós lábú néni soha a büdös életbe nem fog bemenni egy benzinkútra kenőcsöt venni.Én sem,és az emberek többsége sem a kisboltból,kutról szerzi be a szükséges gyógyszereket.De körülnézett valaki is egy ilyen helyen,hogy mit árulnak,vagy csak egy cikkből merítik az információkat?Azok a cikkek,amiket árulnak,vény nélkül kapható GYÓGYHATÁSÚ készítmények.Nem gyógyszerek.Nyilván nem benzinkutra járnak az emberek patika helyett,de azért ha valami olyan kell sürgősen,hát jó,ha oda is be tudunk érte menni.Ha meg valami olyan kell,amit felirt az orvos,azzal ugyis a gyógyszertárba fáradunk.Ez az ellenszenves gondolkodásmód csak nálunk divat,a világ számos országában azonban elfogadott dolog.Kisboltban,benzinkúton nem műtenek,nem látnak el sérülést,nyilván ha panaszom van,nem megyek be az első kutra,hogy adjanak tanácsot.Emberek! Ébresztő!!!!! 2008 van! Fejlődik a világ!El kell fogadni!”
 • 25. Lucifer 2008. május 29. 23:06
  „Accentos!
  Igen,van leírás minden gyógyszer illetve gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény dobozában.DE:ezen a papíron a gyógyszerről való tudnivalóknak kb. 10-e van feltüntetve,azon nemes egyszerű ok folytán,hogy a többit a hozzá nem értő nem értené meg úgysem.Ellenben az orvos és a gyógyszerész fejében (illetve a nekik szánt tájékoztatóban is) benne van,hogy tudjon szelektálni és segíteni.
  Fűrészhez hasonlítani a dolgot...hát,nem is tudom.Én nem tenném egy lapra a kettőt.Bár ,ha így haladunk,lehet ,hogy egy-két dolgot jobb lesz otthon megoldani házilag-fűrésszel.Sok sikert hozzá :P”
 • 24. miracle 2008. május 29. 18:52
  „pan.cser
  Nem tudtam, hogy megtiltották a vény nélküli készítmények patikában történő árusítását!
  Aki tanácsot is akar, vagy bizonytalan, menjen oda, idáig is csak oda mehetett. De azért ne büntessük már a másik 99%-ot, aki tudja mit akar, meg az eladókat se azzal, hogy mondvacsinált okokból igen nehezen betartható szabályokat hozunk az 1 % miatt, avagy egyenesen megtiltjuk az árusítást, mert X nénike nem a patikában szerzi be és ezért - esetleg - gubanc lesz..”
 • 23. pan.cser 2008. május 29. 17:57
  „A tények "miracle", még friss még meleg. Néni a másik ablaknál: Visszérkenőcsöt kérek. Patikus: Milyet? Kamillásra gondoltam. Ilyen sajnos nincsen, de tudom ajánlani a vadgesztenyéset ez talán a legjobb. Körömvirág nincs? De van az is megmutatom. És így tovább diskuráltak még utána is amikor elmentem. Eszembe jutottál "miracle" meg a benzinkutasok ahogy a fájós lábú néniknek magyaráznak. Mondom még egyszer: az embereknek pontosan a vény nélküli szabadon vásárolható gyógyszerek esetében van szükségük tanácsra. Az eset elég konkrét? Percre pontos.”
 • 22. miracle 2008. május 29. 17:48
  „pan.cser és Lucifer
  Én csak a tényeket írom. Nem volt nyikkanás mi? Meg nekem van Orbán-fóbiám, nem nekik van mindenféle fóbiájuk.
  "A Fidesz és a KDNP kérdései:
  /.../
  "Egyetért-e Ön azzal , hogy gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?"

  Témához, ha lehetne, nem velem foglalkozni, köszi!”
 • 21. Accentos 2008. május 29. 14:49
  „Vajon miért várjuk el másoktól,hogy a szánkba rágjanak bizonyos dolgokat?! Minden dobozban,a szunyogriasztótól kezdve,a popsikrémen át, a nátha elleni löttyökig,a vitaminok,savlekötők,fájdalomcsillapítók...stb dobozaiban ott van mellékelve a termék leírása,mire való,mikor használjuk,mikor ne használjuk,lehetséges mellékhatások,és nem utolsó sorban az adagolás.Felnőtt emberek lévén gondolom mindenki tud olvasni,ennél részletesebb tájékoztatás nem kell.egyébként se adnak.(legritkább eset.) Ha a Praktikerbe veszek egy fürészt,ott se fogják elmagyarázni,hogyan kell rendeltetésszerüen használni.ha meg lefürészelem vele a kezem-lábam,menjek panaszra,hogy senki nem tájékoztatott?”
 • 20. Lucifer 2008. május 29. 13:57
  „miracle!
  Önnek a politika a vesszőparipája és egyébként súlyos Orbanofóbiája van :)
  Mi lenne,ha legalább itt nem ezzel jönne elő???”
 • 19. Lucifer 2008. május 29. 13:53
  „creat!
  Képzeld,barkácsolok.Sokat.De ezzel maximum magamat veszélyeztethetem.És ha ráverek az ujjamra,akkor csak magamat szidhatom.
  De egynémely csökkent értelmi képességű,hozzá nem értő emberke,aki majd beveszi naponta többször a Coldrexet a Panadollal,aztán bedob rá egy kis Rubophent,(mert úgy érzi,hogy az előzőek sem hatottak )meg az orvos által felírt szereivel,nem figyelve,hogy mit mivel és hogyan lehet,majd ha szétcseszi a máját,vagy a veséjét,akkor szid mindenkit,mert persze nem ő volt a hülye,mert ő nem tudta ,hogy mit mivel nem lehet,MERT NEM MONDTA NEKI SENKI...
  Egyébként meg ne hasonlítsuk a szakmunkát (festés,burkolás,stb.) az egészségügyhöz és a gyógyszerészethez.Nagyon nincs hasonlítható pont...”
 • 18. pan.cser 2008. május 28. 22:10
  „Kedves "miracle"! Szögezzük le, a lenini út a maszop útja jogilag is, meg a módszereket illetően is. A gyógyszereket kapcsolatban, eddig nem volt egy nyikkanás sem, hogy miért nem lehet a benbzinkútnál lázcsillapítót venni. Jó néhányszor álltam idős emberek mögött a gyógyszertárban. Nem a vényre vehető gyógyszerekkel volt a baj. Sokszor hosszú percekig magyaráztatták a gyógyszertári hölgyekkel, mire jó, hogyan kell szedni a szabadforgalmú szereket. Ezt nem kapják meg a benzinkutastól. Mellesleg a vény nélkül kapható gyógyszerekkel is lehet galibát csinálni, keringési, idegrendszeri stb. problémák esetében. Bár szerinted "miracle" aki ostoba az haljon meg!”
 • 17. Putyilov 2008. május 28. 22:01
  „Védeni kell a gyógyszerészeket,különben nem tudnak évente egy házat felépíteni.
  Összeomlana a társadalom,igaz?
  A gyógyszertárakban sem kapok semmilyen felvilágosítást semmiről,akkor meg mit magyaráznak annyira?
  Ráírják az adagolást? Azt az orvos szabja ki,ha megmondja nekem,akkor a gyógyszerész gyakorlatilag már csak kereskedőként funkcionál.
  Ennyi erővel kötelezhetnénk mindenkit,hogy ne kapálhasson otthon,mert nincs mezőgazdasági végzettsége(tisztelet, a kivételnek). Fizessen mindenki minden szakmunkáért(ez esetben a kapálás is az).
  Akkor lesz ám csak kánaán,ugye??
  Agyament marhaság az egész.”
 • 16. miracle 2008. május 28. 16:38
  „Még szerencse, hogy nem lett ebből is népszavazás - nem sokon múlott - aztán a fidesz megint behülyítette volna az agymosottjait, aztán még ez se lenne.
  Hiába tetszik ez a rendszer legalább 60-70 %-nak (sőt inkább többnek) OV kijelölte volna a lenini utat, atán nincs pardon.”
 • 15. creat 2008. május 28. 15:51
  „Lucifer 2008.05.28 11:29

  "Cipész maradjon a kaptafánál..." kijelentésedhez meg annyit, hogy kiváncsi lennék, hogy mondjuk otthon mennyit barkácsolsz, holott azokat jól képzett szakemberekkel is meg lehetne csináltatni...”
 • 14. creat 2008. május 28. 15:46
  „Lucifer 2008.05.28 11:29
  Gondolom az azért jól esik, mikor a benzinkúton meg tudod venni azu ujságot is, meg egy kis hűtött üdítőt, kávét, papírzsebkendőt. Esetleg egy üveg bort, mert vendégségbe kellene vinni. Ja és még le is tudod mosatni az autót, meg az olajszintet is megnézik, ha kéred, meg izzót cserélnek.
  Nem igazán értem, hogy miért zavar, hogy mindezek mellett vény nélküli gyógyszert is kapsz.
  Az csak falmelléki duma, hogy nem szakképzett eladók. Ha a patikában kérek fájdalomcsillapítót, ugyanúgy szó és kérdezés nélkül kiadják.
  persze nem kötelező ott vásárolni, lehet megkeresni a közeli városban az épp ügyeletes gyógyszertárat, ami naponta változik, a benzinkút meg mindig a megszokott helyen van. Arról nem beszélve, hogy a gyógyszertár ügyeleti díjat is számol, meg tán még dobozdíjat is.”
 • 13. Accentos 2008. május 28. 14:39
  „ja,és még egy: igenis jo dolog,hogy ha nincs otthon semmi,amikor kéne( fejfájásra,savlekötésre,bogárcsipésre...stb) nem kell bebumlizni Győrbe,ügyeletes patikát keresve,az ügyeleti dijat is megfizetve.nem csak a belvárosban laknak ám emberek!!!”
 • 12. Accentos 2008. május 28. 14:34
  „Talán azért árulhatnak akisboltosok is ilyen dolgokat,mert valószinü,a coldrexből,vitaminokból,popsikenőcsökből senki nem fogja magát tuladagolni,nem fognak függővé válni.a kedves fórumozók inkább kiakadhatnának azon a tényen,hogy iskolás koru gyerekek cigit,piát vesznek,sztem ez sokkal felháboritóbb.ennyi erővel,mivel a boltos ugye a hipohoz ért,elmagyarázza a pénztárnál,hogy drága uram/hölgyem,aztán otthon nehogy megigya mán ezt a löttyöt...”
 • 11. colomano 2008. május 28. 14:24
  „A világ mindenhol működik ez a rendszer, hát persze hogy Magyarországon nem lehet létjogosult.
  Mellesleg hatalmas szakértelem kell fejfájáscsillapító, vitaminok esetleg lábgomba elleni krém vásárlásakor.”
 • 10. miért baj az 2008. május 28. 13:10
  „Lucifer, ezek vény nélkül kapható gyógyszerek, ergo, ha túladagolás veszély van - ami egyébként az almaecetre, a mandulára is igaz, nem beszélve a sósavról - attól még a patikában ugyanúgy kiadják bármely mennyiségben, mint a benzinkúton. Persze erre az az ellenérv, hogy a patikus szakember és ő tájékoztat minket a kockázatokról. Persze: ott áll a sor vége az ajtónál és én tízperces kiselőadást kapok egy fejfájáscsillapítóról. Soha életemben még nem kaptam, tíz másodpercest sem.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Térdprotézis egy évvel később

Győr-Moson-Sopron - Alig negyed évvel azután, hogy az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) először… Tovább olvasom