Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Védett lesz Gyárváros?

A jövőben nemcsak teljes épületek, hanem azok egyes részei külön-külön is helyi oltalom alá kerülhetnének.

A városképi rendelet módosításával a jövőben nemcsak teljes épületek, hanem azok egyes részei külön-külön is helyi oltalom alá kerülhetnének. A történelmi Gyárvárosra ez valószínűleg nem vonatkozik majd, a városrész ugyanis országos védelem alá kerülhet.

Finomodik a szigorú szabályozás a védettség alá eső ingatlanok minősítésében: eddig csak teljes épületek kerülhettek bele ebbe a kategóriába, mostantól azonban külön-külön minősíthetik azzá például a homlokzatot vagy a ház sziluettjét. Ez nagy könnyebbséget jelent majd sok tulajdonosnak, a sokszor indokolatlanul szigorú rendelet ugyanis gyakran vált gátjává ésszerű felújításoknak, korszerűsítéseknek.

Akad például olyan ház, amelynek – hiába képvisel csak az utcafrontja értéket – az udvari oldalán sem lehet egy téglát sem megmozdítani, máshol a tetőtér-beépítést vagy a nyílászárócserét akadályozza meg a merev szabályozás. A változás nemcsak a jövőben védettség alá kerülő házakra vonatkozik; az önkormányzat szakemberei a jövő évben felmérik az érintett győri épületeket, s ha kell, átminősítik őket.

Van azonban Győrnek olyan kerülete, amelyre az új szabályozás nem vonatkozik majd, ez pedig a történelmi Gyárváros. Amikor a Kulturális Örökségvédelmi Hivatalhoz eljutott a tervezett rendeletmódosítás híre, külön kérte, hogy a helyi területi védelem alá eső városrészt „hagyja ki" a rendelkezésből, folyik ugyanis az országos védelem alá helyezése. Nem csoda, hogy a múlt század elején épült gyárvárosi épületek kiemelt figyelmet kapnak, hazánkban egyedül a budapesti Wekerle-telep maradt meg hasonló állapotban, de az sem ennyire egységes, mint a győri városkép.

Nem ritka egyébként, hogy teljes városrészeket helyeznek védelem alá – ez általában akkor történik meg, ha egymáshoz közel számos jelentős érték található –, Győrben Újváros és a Belváros is ilyen, s hamarosan a gyárvárosi, 7–8 utcát felölelő terület is bekerülhet a körbe. A „műemléki jelentőségű terület" titulus egyébként messze nem annyira szigorú, mintha egyes épületeket helyeznének oltalom alá (s természetesen ezzel a gyárvárosi házak nem is válnak műemlékké).

– Az egységes utcakép, a hangulat megőrzése a fontos – világít rá a lényegre Figler András, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodájának vezetője. Szerinte gyakrabban kellene élni a látványvédelem lehetőségével – ez az idevágó győri rendeletből szinte teljesen hiányzik –, így elkerülhető, hogy nem védett, de értékes homlokzatok, homlokzatsorok, utcarészletek átépítés áldozatává váljanak.

Pomaranski Luca

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rendbe teszik a tározótavakat

Középtávú vízrendezési koncepciót készít Győr városa, ebben előkelő helyen szerepel majd az adyvárosi, illetve szabadhegyi tározótavak rendbetétele – amelyet a mostani állapot miatt a lakosság is sürget. Tovább olvasom