Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Védett lesz a Bécsi úti nádas?

A győri közgyűlés a környezetvédelmi bizottság előterjesztésében holnap tárgyalja a Bécsi úti nádas helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánításáról szóló rendeletet.
A Rábca torkolatának 1907-es áthelyezése és a folyó szabályozása után a terület élővízzel való kapcsolata megszűnt, a mély fekvésű részek viszont árvízkor megtelnek fakadóvizekkel.
Ez már a második kör, miután a szocialista frakció ősszel további információkat kért, és ezért a halasztás mellett döntött. A győri környezetvédelmi program környezeti célállapotként jelöli meg a város közigazgatási területén lévő potenciális természeti értékek teljes felmérését, és a vizsgálatok eredményétől függően az arra érdemes részek védetté nyilvánítását. Mégis mindössze három terület élvez helyi védettséget a megyeszékhelyen: a bácsai Szent Vid-domb, a győri Várkert és a Rákóczi utcai vadgesztenyefa.

Elkészült az értékvizsgálat

A környezetvédelmi bizottság tavaly tavasszal úgy döntött, hogy elkészítteti a védetté nyilvánításhoz szükséges természeti értékvizsgálatot a nádas területén. A vizsgálatot dr. Alexay Zoltán biológus, a Széchenyi-egyetem docense készítette el. A tanulmányból kiderül, hogy a területen 194 növényfaj jelenléte bizonyított, amelyből 38 fás szárú. A nádasban öt védett növényfaj is található: a réti iszalag, a ligeti szőlő és három orchideafaj, a széleslevelű nőszőfű, a vitézkosbor és a békakonty.

Összesen 22 hektárnyi terület

A védelemre javasolt terület a Mákos-dűlőnek az ipari vasút és a Radnóti-szobor között lévő, hosszú, nyugati irányba elkeskenyedő, mintegy 22 hektáros része. Északról az 1-es számú út, délről a Bécsi út töltései határolják. A 22 hektáros terület nagyobbik része (18 hektár) az állam, kisebbik része (4,4 hektár) a győri önkormányzat tulajdonában van. A Rábca torkolatának 1907-es áthelyezése és a Rába szabályozása után a terület élővízzel való kapcsolata ugyan megszűnt, azonban a mély fekvésű részek – amelyek egykor folyóágak lehettek – a Rába árvizeikor megtelnek fakadóvizekkel, így a nádas fennmaradása biztosított.


Tavaly a védetté nyilvánítási eljárás során az illetékes hatóságok és cégek támogatták a javaslatot, mindössze az Állami Közútkezelő Kht. jelezte, hogy hosszú távú tervei között szerepel az 1-es számú út négysávosra bővítése, amely a későbbiekben problémát okozhat.
Németh Zoltán, a környezetvédelmi bizottság elnöke úgy véli, a város peremének értékes színfoltja az egykori ártérmaradvány, amelyet meg kellene óvni.

Célja az volt a helyi rendelet koncepciójának előterjesztésével, hogy a megőrzés és a természeti érték károsításának megelőzése mellett a terület tudományos megfigyelését és bemutatását is biztosítsák. Szerencsére a kismértékű illegális hulladéklerakáson kívül durva beavatkozás nem történt a nádas területén, így egymillió forint elegendő lenne a szükséges munkálatokra. Az összegből egyszeri kiadást jelentene a tartós és jól látható jelölések kihelyezése környezetbarát anyagokból (750 ezer forint), a többi a nád kezelésére fordítódna.
A közútkezelő kht. által jelzett problémára is létezik megoldás: az 1. számú főút bővítését a területek megosztásával biztosítani lehet. A hatósági főmérnökkel történő konzultáció során megállapítást nyert, hogy a megosztásnak akadálya nincs, azt a rendezési terv is tartalmazza. A területmegosztás a vagyongazdálkodási irodán folyamatban van.

Vita várható

A közgyűlésen vita várható, hiszen a pénzügyi bizottság azzal az indokkal utasította el korábban a kezdeményezést, hogy a területre készüljenek előbb vízpótlással kapcsolatos költségbecslések. Az előterjesztő Németh Zoltán szerint erre nincs szükség, hiszen ha az elmúlt száz évben – amióta az élővízellátás megszűnt az adott területen – a nádas nem száradt ki, akkor ez most sem várható, ezért reméli, hogy a koncepció

zöldutat kap, így májusra elkészülhet a tényleges védelmet biztosító önkormányzati rendelet is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Színház a kor igényei szerint

Mindössze négy tervező cég vett részt a Győri Nemzeti Színház teljes felújítására kiírt pályázaton.… Tovább olvasom