Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Védett lehet a Holt-Marcal

Védettség alá helyezhetik a győri marcalvárosi Holt-Marcal-tavat és környékét, ahol számos védett állat- és növényfaj él.
Mocsári teknős, nagy kócsag, vidra – néhány védett faj a lakóteleptől alig néhány száz méterre fekvő tó élővilágából. A tavat és környékét – így a Pándzsa-eret és a volt disznószállások területét – védettség alá helyeztetné Horváth László marcalvárosi képviselő, aki már tájékozódott az eljárásról az önkormányzatnál.

A területet helyi és országos védettség alá is helyezhetnék, Horváth Ernő, az önkormányzat környezetvédelmi irodájának szakembere szerint azonban előbbiben nem gondolkoznak, egyrészt mert hosszadalmasabb procedúrát jelentene, mint az országos szintű védelem elérése, másrészt ésszerűbbnek tűnik a tónak a tőle alig egy kilométerre kezdődő Pannonhalmi Tájvédelmi Körzethez csatolása.

Sok érték, még több tulajdonos

Múlt héten bejárást tartottak az illetékesek – Horváth Ernő környezetvédelmi irodavezető-helyettes, Horváth László, Peimli Piroska, a Fertő–Hanság Nemzeti Park területfelügyelője, valamint dr. Alexay Zoltán biológus – a Holt-Marcalnál, melyen Peimli Piroska megerősítette: a negyvenhektáros terület állat- és növényvilága olyan gazdag, hogy nagy esély van az országos védettség elérésére. Az eljárást az sem akadályozhatja meg – legfeljebb lassíthatja –, hogy a tókörnyéki telkeknek számos tulajdonosa van; akad olyan terület, amelynek egymagában 21 név szerepel a tulajdoni lapján.

Amennyiben a „zöldhatóság", azaz az Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség a nemzeti park szakvéleménye alapján megállapítja, hogy a tó és a nádas valóban több fokozottan védett fajnak ad otthont – bár a beépítési lehetőségek már most behatároltak –, tovább korlátozhatja a tulajdonosokat a terület felhasználásában. Így például szabadidőpark igen, panzió azonban már nem épülhetne a tó közvetlen környékén, azaz a védetté nyilvánítás felülírhatja egyes befektetők elképzeléseit.

Eltűnnek a vizes élőhelyek

– A 350 Magyarországon előforduló madárfajból 150 megtalálható a tó környékén – tudtuk meg dr. Alexay Zoltántól, aki a hivatalos szakvéleményt készíti majd a védetté nyilvánítási kérelemhez. A biológus hozzátette azt is, hogy a vizes élőhelyek a többinél is gyorsabban tűnnek el, a húsz évvel ezelőtti alsó-szigetközi területekből például már egy sincs meg...

Másfél éves harc a nádasért

Győr belterületén nem ez az első élőhely, amely (remélhetőleg) védettség alá kerül: a Bécsi úti nádast három éve helyezte helyi védettség alá az önkormányzat, s bár annak a területnek csak két tulajdonosa volt, a város és az állam, így is másfél éves küzdelembe került, mire a közgyűlés rábólintott, megkapta a védettséget.

Horváth László rövidesen benyújtja a biológusi szakvéleménnyel alátámasztott kérelmet, amelyet a Fertő–Hanság Nemzeti Park mint szakhatóság is megerősít, és ha minden jól megy, egy-két éven belül a tó is a tájvédelmi körzet része lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A héten már lesznek parkolókártyák?

"Miért nem lehet az utóbbi időben csipkártyás parkolókártyát kapni? Mit tegyen az, akinek nincs… Tovább olvasom