Kisalföld logö

2016. 10. 22. szombat - Előd 4°C | 13°C

Védett lehet a bakonyi vasút

Jó esély van rá, hogy műemléki védettséget kaphat a Győr–Veszprém közötti vasútvonal bizonyos szakasza.

Mindenkinek igaza lehet az elsorvasztásra ítéltetett bakonyi vasút dolgában. A minisztériumnak is, amikor a kevés utasra, a gazdaságtalan működésre hivatkozik, s az érintett önkormányzatoknak is, amikor ragaszkodnak a több tekintetben is pótolhatatlan közlekedési lehetőséghez. A fő kérdés tehát nem ez – mondta Kalincsák István, a győri Baross Gábor Műszaki Klub vezetője azon a kibővített fórumon, amelyet a Reflex Környezetvédő Egyesület kérésére hívtak össze. Szembemegyünk a világgal – hangzott el –, mert míg mi gazdaságtalannak mondott vonalakat szüntetünk meg, másutt infrastruktúrát (üzemeket s egyebet) telepítenek a vasút mellé.

Még 2004-ben, egy Vinyén tartott eseményen jelentette ki a MÁV vezérigazgatója, nincs az az őrült, aki a választások előtt a vasúti „átszervezésekről" beszél. Azóta viszont túl vagyunk a választásokon, s mint tudott, Kóka János gazdasági miniszter bejelentette 28 vasúti szárnyvonal leállítását, illetve működésének felfüggesztését. Erre a műszaki klub fórumán Kancsal Károly bakonyszentlászlói körjegyző emlékeztetett, aki a Cuha-völgyi vasútvonal megőrzésére, gyarapítására 2006. július 25-én Zircen alapított védnökség fővédnöke. Sok minden történt egy év alatt, volt például aláírásgyűjtő akció, eddig 11 település önkormányzata hozott támogató határozatot (Győr és Veszprém városa, illetve a két megye testülete is), Lamperth Mónika, Persányi Miklós és Hiller István miniszterek is támogatásukról biztosították a „vasútmentőket" – azonban úgy látszik, a döntés mégis egyedül a gazdasági miniszteren múlik.

A településeknek kell hathatósan bizonyítaniuk, milyen perspektívát látnak a vasút fenntartásában. Bödecs Barnabás, a Reflex szakértője részletesen kidolgozott tanulmányt ismertetett a fórum résztvevőivel, a helyzetelemzésen túl sorolva a fejlesztési lehetőségeket is. Elmondta például: a Győr–Veszprém közötti vasúton napi 4–5 járatpárt gazdaságosan lehetne üzemeltetni, ha a vonatok mondjuk reggel 8 és este 8 között közlekednének. Korábban és később ugyanis a munkába járók (átszállási gondok miatt is) inkább busszal járnak. A két tömegközlekedési fajta összehangolva jól működhetne, a vasút elsősorban idegenforgalmi, turisztikai célokat szolgálhatna...

A megmentés egyetlen, most járhatónak tűnő útja, ha az 1897-ben épült vasutat műemléki védettség alá helyezik. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal munkatársa, Sarkadi Márton erre jó esélyt lát, készül is az úgynevezett védési dokumentáció. Mint mondta, a Győr és Bakonyszentlászló közti szakaszon tulajdonképpen nincs mit védeni, még az állomásépületek sem az eredeti állapotúak már. A Vinye és Veszprém közti szakaszt viszont mindenestől védettnek javasolják, a Zirc–Veszprém közti szakaszt műemléki környezetnek, kiemelve például a két rátóti völgyhidat.

A szakember megjegyezte ugyanakkor: a védelem önmagában nem megoldás, az örökségvédelmi hivatal a fenntartási, karbantartási költségeket nem tudja a tulajdonostól átvállalni. Kell tehát azon gondolkodni, ha meg is marad a vasút, hogyan legyen tovább.

Jutasi Ferenc

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújult az anyakönyvi hivatal

A kor követelményeinek megfelelő, megújult anyakönyvi hivatal fogadja hétfőtől a megyeszékhelyen a Liszt Ferenc utca 20. alatt az ügyfeleket. Az 1,1 millió forintból megvalósított átalakítást követő avatóünnepségen dr. Papp László jegyző ismertette a legfontosabb változásokat. Tovább olvasom