Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Védett bakonyi alagutak és völgyhidak

Győr - A megszüntetéssel veszélyeztetett, Győr–Veszprém közötti bakonyi vasútvonal legjelentősebb része immár műemléki védettséget kapott, s a napokban a gazdasági minisztérium illetékesei kézbe vehették a tekintélyes méretű dokumentumcsomagot a fenntartási, fejlesztési, gazdaságos menetrendi javaslatokkal.
A győri Reflex Környezetvédő Egyesület vezetésével éppen három éve folyik a hadakozás az „elhalásra" ítéltetett bakonyi vasútvonal megmentésére. Eredményesen, hiszen – noha csak ideiglenes jelleggel, egyelőre egyévi időtartamra – a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemléki védelem alá helyezte a Győr–Veszprém közti szakaszon az alagutakat és völgyhidakat, az állomásépületek közül pedig a még eredeti formáját őrző eplényit.

A minisztériumon a sor

Legfrissebb információnk szerint a napokban Bödecs Barnabás a Reflex programvezetőjeként a gazdasági minisztériumba, Felsmann Balázs helyettes államtitkárnak és dr. Dabóczy Kálmán főosztályvezetőnek eljuttatta a vasútvonal gazdaságosabb működtetése és a személyszállítás (közszolgáltatás) megtartása érdekében megtett lépések összefoglalóját.

A levélhez vaskos, 26 mellékletből álló dokumentáció tartozik, ami tartalmazza az érintett régió választott önkormányzati képviselőinek, térségi és települési önkormányzatainak e tárgyban hozott határozatait, a Magyar Természetbarát Szövetség és a Pannonhalmi Főapátság támogató állásfoglalását, az Országgyűlés Sport- és Turisztikai Bizottságának a személyszállítás fenntartását szorgalmazó állásfoglalását, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemléki védetté nyilvánítási dokumentumait, a Magyar Turizmus Zrt. 600 fős különvonat-akcióját, valamint a győri Baross műszaki klub tagja, Somfai András vasútfejlesztési terveit.

Ezzel gyakorlatilag lezárul egy 2004 szeptemberében indult sokszereplős akciósorozat, amelyben az érintett régió választott önkormányzatai és a kellő szakmai felkészültséggel rendelkező civil szervezetei példa nélküli eredményességgel fogtak össze.

A Reflex úgy véli, most a közlekedési tárca felelős vezetőin a sor, azt várja a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumtól, hogy partnerként érdemi választ adjon a vasútvonal megtartására, fejlesztésére kidolgozott javaslataira.

Alapítvány a fejlesztésre

Az események sorából érdemes megemlíteni, hogy a zirci polgármesteri hivatal épületében a régió önkormányzatai, civil szervezetei megvitatták a vasút megmentéséért tett erőfeszítéseik eddigi eredményeit, és megünnepelték az ideiglenes műemléki védettség alá helyezés tényét, ismertetőt hallgattak meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal képviselőitől a vasútvonal védelemre méltó értékeiről. Örömmel nyugtázták Horváth Lászlónak, a Veszprémi Regionális Közlekedésszervező Iroda vezetőjének bejelentését, hogy a vasútvonal 2008-ban is teljes hosszában menetrend szerint üzemelni fog. Elhangzott az is, hogy a Cuha-völgyi Vasút Védnöki Testülete a vasútvonal fenntartásának, üzemeltetésének segítésére, kisebb beruházási munkák (pl. megállóhely-létesítés, műtárgyak, ingatlanok, emlékhelyek karbantartása) finanszírozására, valamint a vasútvonal reklám- és marketinghátterének (pl. internetes elérhetőség) létrehozására 2007 őszén alapítványt hoz létre.

A Reflex 2008. évi téli és nyári vasúti menetrendi javaslata már tartalmazza az elővárosi közlekedésnek és a turisztikai jellegű közlekedésnek megfelelő menetrendi lehetőségeket (a szolgáltatási színvonal megtartása és a csatlakozások bővítése mellett).

Összehangolva
a buszjáratokkal

A vonal menetrendjében ma is meglévő kedvezőtlen megoldások miatt egy gyökeresen új menetrend bevezetését javasolják. Teljesítéséhez legalább 3 folyamatosan közlekedő motorvonati szerelvény szükséges. A javaslat a téli menetrend szerint napi 1, a nyári menetrend szerint napi 2 olyan új autóbusz-járatpár elindításával is számol, melyek a veszprémi távolsági vonatcsatlakozások biztosítása érdekében Zirc, vasútállomás–Zirc, főtér–Veszprém, vasútállomás–Veszprém, autóbusz-állomás meghosszabbított útvonalon közlekednének. Javasolnak továbbá napi 1 olyan autóbusz-járatpárt, amely Bakonyszentlászló község–Bakonyszentlászló, vasútállomás–Zirc, vasútállomás–Zirc, főtér–Veszprém, vasútállomás–Veszprém, autóbusz-állomás útvonalon egy jelenleg meglévő, kis kihasználtságú, turisztikai szempontból nem értékelhető esti, illetőleg visszaútban reggel közlekedő vasúti járatot váltana ki.

A „téli" menetrendben Győr–Bakonyszentlászló–Győr viszonylatban naponta eggyel több vonatpár közlekedik, tekintettel az akkor itt nagyobb utazási igényekre. A „nyári" menetrendben az első regionális vonat a balatoni utazások biztosítása érdekében 8.25 helyett 6.35-kor indul Győrből, az utolsó járat pedig 17.10 helyett 19.05-kor indul vissza Veszprémből. A Győrből 8.25-kor Veszprémbe induló járat a megszokotthoz képest teljesen új, a bakonyi idegenforgalmi igényekhez jobban igazodó indulási időt jelent. A jelenlegi 6.58-kor Győrből induló vonat 23 perccel korábbi indítása, majd visszafordítása Bakonyszentlászlóról pedig az elővárosi forgalmi igények jobb kiszolgálását biztosítaná.

A menetrend újdonsága minden eddigi menetrendhez képest az, hogy a regionális forgalomban javaslatot tesz Veszprém állomáson a Siófokra, Balatonfüredre és Balatonalmádiba induló helyközi (nem távolsági) autóbuszjáratokkal történő csatlakozások minél teljesebb biztosítására oly módon, hogy az ne igényelje újabb autóbuszok elindítását. A balatoni autóbusz-közlekedésnek a vasúttal történő összehangolására azért is szükség van, mert a Veszprém–Lepsény vasútvonal „ideiglenes szüneteltetése" miatt ezen az útvonalon a közvetlen Győr–Siófok hétvégi vonatjárat megszűnt.

Hasonlóképpen javaslatot tesz egyebek között a Pápa–Veszprémvarsány–Kisbér útvonalon közlekedő autóbuszjáratok menetrendjének a vasúttal történő összehangolására is. A Zircről a környező községekbe induló és onnan visszaérkező autóbuszjáratok menetrendjének összehangolását a vasút menetrendjével az új, a vasútállomásnál épülő autóbusz-állomás átadásakor tartják szükségesnek.Jutasi Ferenc

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erdélyi körúton jártak az evezősök

Győr - A hagyományokhoz híven erdélyi körúton jártak a győri evezősök. A hatnapos túrán azok… Tovább olvasom