Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

Vasútbénító fémtolvajok

Győrszentiván–Győr - Százötven méter kábelt loptak el pémtek éjjel fél egykor ismeretlenek, s ezzel lebénították a vonatközlekedést Győrszentiván és Győr között. Az elvágott vezetékeket a bűnözők csörlővel húzták ki a helyükről. A kár eléri a 800 ezer forintot, a vonatok csak 5 kilométer per órás sebességgel haladhattak.
A kábeltolvajoknak köszönhetően sokan késték le tárgyalásaikat, vagy késtek el vizsgáról, temetésről, s más fontos helyről pénteken, mert Győrszentiván és Győr között nem működtek a biztosítóberendezések. A vonatok az érintett szakaszon csak 5 kilométer per órás sebességgel haladhattak. Volt, hogy a forgalmistának személyesen kellett kimenni a vonat elé, hogy szóban közölje, bemehet az állomásra.

A kábellopás éjjel fél egykor történt, akkor jelzett be a biztonsági berendezés, hogy gond van a vonalon. A szakemberek megállapították, hogy ismeretlenek Győrszentivánnál, az Egressy utca melletti szakaszon felszedték a beton kábelalagút tetejét, majd elvágták, s csörlővel kihúzták helyükről a vezetékeket. Az ellopott 150 méter kábelben négy érpár volt, egyik úgynevezett 40 erű.

A vasúti szakemberek közel 13 órás munkával állították helyre a tolvajok okozta hibát. Fotó: Bertleff András
A vasúti szakemberek közel 13 órás munkával állították helyre a tolvajok okozta hibát. Fotó: Bertleff András

Éjszaka „dolgoztak"

A Kisalföld vasúti szakértője érdeklődésünkre elmondta, a tolvajok „munkája" szakértelemre és felkészültségre vall. Egyrészt a kivitelezés miatt, másrészt azért, mert tudták: az éjszakának ebben a szakaszában nem járnak a vonatok, így nyugodtan dolgozhatnak, s mire a szolgálattevő észreveszi a hibát, eltűnnek a zsákmánnyal.

A szolgálattevő fél 2-kor jelentette a kábellopást a Győri Rendőrkapitányság ügyeletének. A szakvélemény szerint a becsült lopási kár 500 ezer, a rongálási 300 ezer forint. A helyreállítási költségek ebben az összegben nincsenek benne. A munkák befejeztével akár a 3 milliót is elérheti a vasúttársaságot ért kár.

Az első, biztosítóval indított vonat délután egy órakor haladhatott át az állomáson, azonban a teljes vonatközlekedés csak a kora esti órákra állt helyre. Szerencsére baleset nem történt a lopás miatt.


Szakadt az áramszedő

A vasúttársaságoknak szinte naponta okoznak bosszúságot és jelentős kárt a fémtolvajok. Megyénkben a kisebb értékű lopásokat már nem is jelentik a vasutasok, kijavítják a hibákat. Azonban vannak olyan esetek, amik a közlekedés biztonságát már nagyon komolyan veszélyeztetik.
A Kisalföld tavaly szeptember 19-én számolt be arról, hogy 31 ezer forintos nyereségükért többmilliós kárt – az utasoknak jelentős bosszúságot – okozva órákra bénították meg a forgalmat a tolvajok a Hegyeshalom–Budapest vonalon. Nagyszentjános és Ács között egy, a főváros felé tartó személyvonat áramszedője eltört és ennek következtében megrongálta a felsővezetéket, mert a vezetékfeszítő súlyokat leszerelték és elvitték a bűnözők.


Legyen azonosítható!

A bűnözők tavaly mintegy 153 millió forint kárt okoztak a megyében. Becslés szerint a végfelhasználókhoz a fémhulladék mintegy 20–30 százaléka nem a legális csatornán jut el. A lapunk által megkérdezett, fémfelvásárlással foglalkozó társaság vezetője a törvényszigorításra vonatkozó kérdésünkre válaszolva elmondta: „Komoly előrelépést jelentene, ha a szigorítás egyértelműen rögzítené, a felvásárolt hulladék forrásának azonosíthatónak kell lennie. A törvényt mindenki számára alkalmazandóvá kell tenni, s azonos feltételekkel kell ellenőrizni mindenkit, aki ezen a területen dolgozik."

Törvénymódosításon dolgoznak

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) egy éve szorgalmaz jogszabály-módosítást a színesfémlopások visszaszorításáért. Ez ügyben csütörtökön egyeztetett a kormányzati Új Rend és Szabadság Program felelőse, a parlamenti pártok, a vám- és pénzügyőrség, a rendőrség és több érdekelt szervezet. A jogszabály-módosításokkal el kívánják érni egyebek között,  hogy színesfém-kereskedelem csak működési engedéllyel rendelkező üzletben legyen folytatható. Az engedélyezés a vámhatóság hatásköre lenne. Elengedhetetlen lenne továbbá az üzletek részéről a vevőket és a beszállított árukat tartalmazó nyilvántartás vezetése a nyomon követés és az eredetmegállapítás érdekében. Segítené még ezenkívül a megelőzést, ha a fémeket csak meghatározott idő elteltével lehetne feldolgozni. Magyarországon évente átlagosan már 3–4 ezer nyomozás indul vas-, alumínium- és színesfémlopás miatt.

Olvasóink írták

 • 11. HoPpÁ 2008. május 19. 21:48
  „Én nem tudom, de az ismeretlenek helyett nem lett volna egyszerűbb kiírni hogy büdös tolvaj cigányok!?”
 • 10. szdsz 2008. május 19. 12:54
  „Íme a tolerancia!
  Hurrá!
  Szabadság, egyenlőség, testvériség, ha meg nem tetszik húzd el a csíkot! De nem vonattal menj, mert ellopták a kábelt!
  szeretem ezt az országot”
 • 9. tollas 2008. május 18. 07:10
  „Mint természetvédő nap mint nap járom a területet, számtalan
  alkalommal tapasztaltam - láttam fekete füstöket az égen.
  Először azt hittem hogy valaki buggyant autó gumit éget.
  -De nem, minden esetben kábelégetők működtek.
  Az éjjel meggyújtott kábel még reggel 9 kor is füstölgött.

  Az elrettentő büntetés hiánya miatt ezek az esetek folytatódnak,
  a Tisztességes emberek rovására.”
 • 8. LacaBoy 2008. május 17. 19:03
  „Metálosok!!!!”
 • 7. Myko 2008. május 17. 16:05
  „Kapuvári: Bravóóó taps taps
  Amúgy lehet visszakéne állítani a több ezer éves ókori törvénykönyvekete és a város főterén belevésni a betonba vagy vmi kőtáblába. Hammurapi törvénykönyve pl pont jó is lenne,annak talán lenne vmi visszatartó ereje,de ennek a mai büntető trv.könyvnek semmi ereje nincs,még az ilyen szenny alakok vannak védve benne!! >I”
 • 6. LAZA 2008. május 17. 12:52
  „Mit vagytok úgy begazolva.
  Az illetékes minisztérium már foglalkozik a jelenséggel.(kb.tiz éve)
  Egy szakértőkből álló bizottság alakult(fejenként havi 1 millió-ért)
  az ő feladatuk a tőrvényjavaslat előkészítése.
  Amint elkészült abban a pillanatban a parlament foglalkozik vele.
  Ha minden jól megy a soron kővetkező 3.ciklusban talán megszületik a minden részletre kiterjedő rendkívül szigorú büntetéseket kilátásba helyező TV.(Hasonló esetekben az elkővetőkre és az orgazdákra akár 20000ft.-os pénzbírság is kiszabható lesz)
  Addig meg fizessük mi a javítási költségeket nagy türelemmel és gyászóljuk szeretteinket, ismerőseinket akik eme vandalizmus áldozataivá váltak.”
 • 5. Kapuvári 2008. május 17. 12:46
  „Az mszp cigányai meddig garázdálkodnak még?rendpárti kormányt!”
 • 4. csabi7105 2008. május 17. 10:50
  „Hát az ilyeneket egy gödör mellett fejbe kellene lőni. És gyorsan dózer nehogy kimásszanak.”
 • 3. gromer 2008. május 17. 09:14
  „szeptembertol 11-fos rendorors kezdi el a munkajat szentivanon.
  remelem az uj-zelandiaknak kicsit visszatarto ero lesz.
  nem beszelve az eszetlenul szaguldozokrol is egyben.”
 • 2. G.P 2008. május 17. 06:32
  „Már megint ezek az új-zélandiak”
 • 1. sony 2008. május 16. 21:55
  „Van egyrégi rendőr ismerősöm, aki körzeti rendőr volt, és 90%-ban éjjel dolgozott. Az volt a mottója, hogy éjjel becsületes ember nem kószál, maximum a kenyeres vagy a tejes, de az a munkáját végzi. Nem emlékszem, hogy akkor ilyen, vagy ehhez hasonló dolgok nála történtek volna, pedig az ő falujában is volt vasútállomás, és majd 8ezer lakos.Sokan nem szerették, de a soknál többen igen. Minden becsületes ember, aki betartotta játékszabályokat. Győrszentivánon nics körzeti rendőr, aki éjszaka is teljesítene szolgálatot? Tudom, mindenki mellé nem állhat rendőr, de a jelenlét már visszatartó erő lehet. Jó, hogy nem történt tragédia.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomor a fegyverek árnyékában

Győr–Szudán - Három órával azelőtt hagyta el Szudán fővárosát a győri állatkert igazgatója és… Tovább olvasom