Kisalföld logö

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 21°C | 34°C Még több cikk.

Vastag jégen szabad a tánc

Győr - Mint minden évben, a győri folyószakaszok, tavak jegén ismét megjelentek a korcsolyázók. A végül vaklármának minősült balatoni jégszakadás ellenére fontos ismét tisztázni: a jégvastagságot csak a Dunán és a Rábán mérik (pontosabban becsülik), a szabálytalan szórakozásért elvileg büntetés is járhat.
A hétvégén a győri tavakon és folyószakaszokon már korcsolyáztak az emberek, látható volt: az elmúlt hetek fagyos napjai felbátorították a győrieket. Ennek ellenére jó tudni, hogy a „szabad vízen tartózkodást" belügyminiszteri rendelet szabályozza, s elvileg folyókon nem is lehetne korcsolyázni. A rendelet tiltja azt is, hogy sötétedéskor a jégen tartózkodjon bárki, szintén nem lehet korcsolyázni, ha a jég még/már mozog vagy a tó bizonyos részén még „hullámzik", vagy a folyó zajlik. Járművel szintén tilos a jégre hajtani, amelyet azért is kell hangsúlyozni, mert néhányan tartották már „jó mókának" autóval csúszkálni a jégen. A felelőtlenségért büntetés is kiszabható; a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a napokban várható (ónos) esőzés tovább nehezíti a biztonságosság megítélését, hiszen a lehullott csapadék eltakarhatja a repedéseket a jégen.

Az Aranypartnál: A hétvégén már többen korcsolyáztak a befagyott folyószakaszon, ahol a jégvastagság a csúszkálók szerint már biztonságos. Fotó: Bertleff András

Hivatalosan akkor biztonságos a csúszkálás, korcsolyázás szabad vízen, ha a jégvastagság legalább tíz centiméter. Általános tapasztalat, hogy három-négy napig tartó kemény fagy (mínusz hét-tíz fok) után a győri tavak befagynak annyira, hogy azokon valóban biztonsággal lehessen korcsolyázni. Ezen már régen túl vagyunk, e tény, a jégvastagság megítélése azonban lehetetlen műszer nélkül. Sokszor a korcsolyázókat megtéveszti, hogy az közvetlenül a partok mentén teherbírónak tűnik. Nehéz megítélni azt is, hogy a jégréteg vastagsága egyenletes-e; hogy egyes szakaszokon – főként a nádasok mentén – nem vékony-e. Márpedig sokszor alig egy-öt centiméteres, ami életveszélyes.

Ha megtörténik a baj, azonnal segítséget kell hívni. Akinek nincs megfelelő eszköze, ne siessen a bajba jutott segítségére, mert ő is hasonló helyzetbe kerülhet. A vízből kimentettet mindenképpen orvosi ellátásban kell részesíteni, még akkor is, ha azt hajtogatja, „nincs semmi baja". A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a szerencsétlenül járt korcsolyázót ne vigyék azonnal meleg helyre, hanem a jeges ruháitól megszabadítva dörzsöljék a testét, míg meg nem érkezik a szakszerű segítség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Győri Keksz nem siet még a gyárkereséssel

Győr - A Győri Keksz Kft. két hónappal ezelőtt jelentette be, hogy új gyárépületet keres Győrben… Tovább olvasom