Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Vaskakas Ünnepi Játékok: titokzatos horrorpince - Videó, galéria

Portálunk egy titokzatos horrorpincében is járt, amelyben előttünk zajlott Győr város török kézre kerülésének bírósági tárgyalása is.

Életre kelt históriák és végvári vursti is várja a a Vaskakas Ünnepi Játékokra látogatókat vasárnap estig Győrben. Portálunk egy titokzatos horrorpincében is járt, amelyben előttünk zajlott Győr város török kézre kerülésének bírósági tárgyalása is.

A győriek még alig pihenhették ki a buborékos Győrkőcfesztivál élményeit, máris újra pezseg a barokk belváros, amelynek kincsei felett a Vaskakas Ünnepi Játékok szimbolikus baromfia kapirgál vasárnap késő estig.

A szervezők Győr történetének egyik legrégebbi lenegdájához, a török korhoz kapcsolódó vaskakas-történetek köré szőtték fesztiváljukat, amelynek során szeretnék feleleveníteni a legendát, illetve a régi kor megidézésével népszerűsíteni a török kultúrát.

A programsorozat részeként – több más helyszín mellett – a Széchenyi tér újra főszerepet kapott. A téren felállított kis színpadokon utcaszínházi produkció, a környező utcákban végvéri vurstli, ottomán mesemondó sátor, óriási vaskakas képregény, török-magyar gasztronómiai élmények és egy megelevenedett horrorpince fogadta az érdeklődőket a péntek esti órákban.


Vaskakas Ünnepi Játékok: titokzatos horrorpince - Fotó: Cseh Róbert


Megelevenedett történelem a horrorpincében

Portálunk a fesztivál újdonságának számító, Győr Város Levéltárának legmélyebb, bejárható pontján berendezett horrorpincébe is ellátogatott, ahol a kapunyitás előtt várakozók egymást próbálták felkészíteni a leheteő legborzalmasabb jelenetekre is.

Amíg a levéltár portájánál látható, karóba húzott és vérzőfejű bábúkat nézegettük megérkezett a győri vár ura és úrnője, akik mielőtt a horrorisztikus pincébe invitáltak, néhány perces monológjukkal könnyedén XVI. századi hangulatba kerítették fiatal és idősebb hallgatóságukat is.

Boszorkányper a győri levéltár pincéjében Foró: Cseh Róbert
Boszorkányper a győri levéltár pincéjében Foró: Cseh Róbert

A romos, csupán gyertyafénnyel megvilágított termek közötti bukdácsolás közben előttünk elevenedett meg egy nyilvános kivégzés és kínvallatás. A bácsai boszorkányper kellős közepébe keveredünk, ami átvezetett bennünket 1594-be, amikor megkezdődött Győr város török kézre kerülésének bírósági tárgyalása.
A kihallgatások segítségével több nézőpontból is megismerhettük az ügyet, amely ezután a többi termen keresztül beszerezhető, további adalékokkal a vaskakas legenda miértjeire is mindenkinek megadhatta a válaszokat.

„A város ünnepén fontos, hogy a pezsgő hangulat mellett megismerjük a valóságot is"

– A horrorpince megvalósulását hosszú, féléves levéltári munka előzte meg. A rengeteg adathalomból csak néhányat tudunk most a közönségnek bemutatni. A fesztivál Győr város visszavételéről szól, úgy gondoltam érdemes feltárni az elvesztésével kapcsolatos részleteket is. A hogyanokat már minden igazi győri ismeri, de a miértekre kevesen tudnák a választ, ezért göngyölítettem fel ezt az izgatörténetet. A város ünnepén fontos, hogy a pezsgő hangulat mellett megismerjük a valóságot is, illetve szeretném elmesélni, mik derültek ki számomra a hosszú kutatás után – mesélte portálunknak a horrorpince létrehozásának okairól Kszel Attila rendező, aki színészeivel nem csak a levéltár rejtélyes alagsorában, de a középkori hangulatú végvári vurstlikban is életre keltette a históriákat.

Ezek mellett pedig a plasztikon műfajában harminckét mesét dolgoztak fel, amelyet XXI. századi vásári képmutogatás módszerével tárnak a közönség elé.

Olvasóink írták

 • 3. szellemi_elit 2011. július 18. 18:38
  „<moderálva>”
 • 2. enéh 2011. július 16. 22:44
  „Nagyon jók voltak az előadások, különösen a kajárpéci vizirevűsök, de a plasztikon és a horrorpince is. Igaz, hogy péntek volt, de nagyon kevesen voltak. Remélhetőleg hétvégén többen látogattak ki. Hihetetlen, hogy Győr mennyire kihalt város tud lenni. Hiába van program, alig van néző. Az ember elmegy nyaralni, és mindenhol hatalmas forgatagba csöppen. Győrben viszont alig lézeng hétvégén ember a városban, turista meg pláne nem.”
 • 1. poorman 2011. július 16. 21:01
  „Borzalmas!!!!!
  <moderálva>
  <moderálva>
  A tudósító vmi Anita nevú firkász a szenzációhajhász cím helyett tájékozódjon, hogy a horrorpice az valójában mi is.
  Szánalmas a színvonal.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset az M1-es autpályán - Sávlezárás

Baleset történt szombat reggel 6 óra után az M1-es utópályán Nagyszentjánosnál, a 101-es km-nél. Tovább olvasom