Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Vaskakas ünnepi játékok a hétvégén Győrben

A török idők, az egykori tábori élet mindennapjai, a hadijátékok és a korszakhoz kapcsolódó legendák elevenednek meg a Vaskakas ünnepi játékokon a hétvégén Győrben.

A vaskakas Győr egyik jelképe, legendája a török korba kalauzolja az érdeklődőket. A legendát a Győri Nemzeti Színház művészei színre is viszik Akiért a kakas szól címmel a Széchenyi téren - mondta el Koczor Ágnes, a fesztiválközpont munkatársa az MTI-nek. Izgalmas helyszínnek ígérkezik a középkori börtön - ma a városi levéltár pincéje -, ahol színészek és a teátrum stúdiósai elevenítik meg a középkori bíráskodás mikéntjét, felidézik híres győri gonosztevők tetteit, szólnak kínszenvedéses rabságukról és sanyarú végükről.

A Széchenyi tér kis színpadain 21. századi vásári képmutogatással elevenednek meg a magyar történelem fontos pillanatai, jeles személyiségei, továbbá a népmesék és a népmondák hősei. Lesz török néptánc és népzenei műsor, a gyerekek pedig vidám, élő szereplős bábos előadásokon kapnak ízelítőt a török kori Magyarország mondavilágából. A Maszk Bábszínház előadásából megtudhatják, hogyan törtek borsot egymás orra alá a török és a magyar vitézek.

A programot koncertek színesítik. Fellép a Smyrna Együttes, koncertjükön a muzsikusok megidézik az Oszmán Birodalom 19. század végi és 20. század eleji különleges atmoszférájú zenei világát és a török vándorzenészek zenéit.

A Canlar Együttes is előadja repertoárját az ünnepi játékokon: a formáció elsősorban a török dervisek zenéjéből merít, de a muzsikusok megszólaltatják a török zenei világ népi és klasszikus vonulatát is. A keleti hangulatot török, arab kávék, ottomán teák, keleti nyalánkságok színesítik. Az ünnepi játékok programja az Amira Art Company Dzsenna - Megbűvölt kert című táncprodukcióval zárul.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A könyvtár navigál az információk tengerében

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete 44. Vándorgyűlését kezdődött 14 órakor a győri Széchenyi István… Tovább olvasom