Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

Vaskakas-fesztivál varázsszőnyeggel

Néhány napra megelevenedett a középkor, Győr visszavételének hiteles históriája és természetesen megszólalt a vaskakas is azon a fesztiválon, amit a hajdani legenda köré építettek a szervezők.

A gazdag programban gyerekek-felnőttek egyaránt találtak kedvükre valót.

A szervezők szándéka szerint ˝színes hidat akartak építeni a jelen és a múlt közé˝ a Vaskakas Ünnepi Játékok programjával. A fesztivál három napra elfoglalta, betöltötte a győri belvárost, a Radó-szigettől a Széchenyi térig. Az előbbin – sok más mellett – egy hiteles magyar és török vitézi tábor, középkori kézművesműhely és kirakodóvásár, az utóbbin pedig olyan varázsszőnyeg várta az érdeklődőket, amelyre, ha ráállt az ˝utazni vágyó˝, a török korba ˝visszarepítő˝ háromdimenziós kép készülhetett róla.

A kakasok nem mindennapi mezőnyben, szépségversenyen mérték össze ékességeiket: tollukat, taréjukat, sarkantyújukat... Fotó: Bertleff András
A kakasok nem mindennapi mezőnyben, szépségversenyen mérték össze ékességeiket: tollukat, taréjukat, sarkantyújukat... Fotó: Bertleff András

Különös kulturális csemegét kínált a fesztivál ideje alatt a Xántus-múzeum is. Udvarán rendezték be azt a régi időket idéző középkori parasztportát, ahol a vendégek nemcsak nézelődhettek, hanem kipróbálhatták – többek között – a gabonacséplést, a szelelést, a kézi őrlést is, illetve megcsodálhatták azokat a kakasokat, amelyek nem mindennapi mezőnyben, szépségversenyen mérték össze ékességeiket: tollukat, taréjukat, sarkantyújukat, no és a kukorékolásukat. Információnk szerint végül a Tápról érkezett Zoli nevű kakas bizonyult a legnek.

Vaskakas Ünnepi Játékok - Várfoglalás és utcaszínház (Fotó: Sulyok Natália)

A könnyedebb történelmi leckék mellett számos tanulságos programja is volt a vasárnap zárult ünnepi játékoknak. Ezek közül mindenképpen kiemelkedik Somogyi Győző Xántus-múzeumban megrendezett – még egy hónapig látható – kiállítása. A művész ugyanis a 15 éves háború (1591–1606) katonáinak hadi viseletét örökítette meg alkotásain, amelyek kimondottan a Vaskakas-fesztiválra készültek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árvíz után: 30 miliós fejlesztés Bőnyben

A megvalósítandó projekt helyszíne a bőnyi Szent István Király Általános Iskola, amely az Ady Endre… Tovább olvasom