Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Vasbeton fedelet kap a Széchenyi téri kút

Győr - A Széchenyi téri kút sorsáról korábban gondolkodtak már a városházán, és úgy döntöttek, hogy bemutatása nem illeszkedik az elképzelésekbe – nyilatkozott lapunknak Németh Zoltán alpolgármester.
Hétfői lapszámunkban Mentsük meg a régi kutat! címmel megjelent, hogy a nagy valószínűség szerint középkori eredetű kút jó állapota váratlanul érte Figler Andrást, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyugat-dunántúli irodavezetőjét is.

Ennek alapján javasolta, hogy szerencsés lenne a víznyerő felújítását is az európai uniós projekt részévé tenni, vagy ha ez már veszélyeztetné a rekonstrukció megvalósítását, akkor legalább úgy lenne jó módosítani a terveket, hogy az később, egy önálló megoldással mégis bemutatható legyen.

Mint ismeretes, a felújítás előtt álló Széchenyi tér részbeni régészeti feltárása nemrég befejeződött. A régészek többek között a megépítendő szökőkutat ellátó vízvezetékek nyomvonalát kutatták fel, hogy az átépítés során a föld mélyén rejlő leletek ne vesszenek kárba. Így derült fény a paradox helyzetre: miközben a víz városi vezetéken keresztül jut majd el a leendő szökőkúthoz, annak széle alatt ott található a régi víznyerő.

Németh Zoltán, az uniós projektért felelős alpolgármester a Kisalföld érdeklődésére elmondta, a városházán már foglalkoztak a kérdéssel, hogy mi legyen a kút sorsa. A tér felújítására készült egyik tervváltozatban szerepelt is a bemutatása, ám végül elvetették, mert nem jelent olyan értéket és nem is illeszkedik megfelelően a rekonstrukciós elképzelésbe.

Úgy gondolják, vélhetően már korábban sem véletlenül rejtették az építményt a föld alá, de azért most is megőrzik azt a későbbi korok számára. Abban maradtak, hogy a víznyerőt védő téglaboltozatot elbontják és helyette a lefedéshez egy korszerűbb megoldást, vasbeton lemezt alkalmaznak. Nincs akadálya annak, hogy a felszínen a burkolaton megjelöljék az egykori díszkút helyét.

– A város a továbbiakban is együttműködő kíván maradni a tér felújítását érintő kérdésekben, azt azonban semmiképp sem szeretné, hogy a munkálatok megkezdése újabb késedelmet szenvedjen, hiszen már több mint húsz éve vár erre a lehetőségre – zárta tájékoztatóját az alpolgármester.

Olvasóink írták

 • 7. Alfonz23 2009. január 01. 21:32
  „A szökőkutat vezetékes víz táplálja majd, annak ellenére, hogy pont egy működő kút fölé fogják építeni (?).
  A tér képébe nem fog "beleilleni" a kút, de annak nincs akadálya, hogy a helyét a díszburkolaton jelöljék. Ez majd beleillik a "képbe"?
  A több száz éves kútnak nincs műemlék-értéke? Bezzeg, ha egy házépítésen találnak egy rozsdás petákot, annak van akkora értéke, hogy az építkezést leállíthatják miatta.
  Elolvastam a blogot. Nemtudom megvizsgálták-e, mit rejt a feltalált "tégladoboz"? Nem feltétlen csak egy emelvény kellett legyen. Tudott dolog, hogy a feltárás nagy összeg, de van-e terv a tér egyéb részeinek feltárására, ha már ennyire leletgazdag a tér területe.”
 • 6. kisem 2009. január 01. 02:54
  „ad. #5.)
  Amennyiben a kérdés lázítás, akkor azt vállalom, akár névvel is.
  Azt hogy nincs értelme a kérdés feltevésének már tapasztaltam, tapasztaltuk. Azt nem vitatom, hogy a döntés meghozatala az önkormányzat joga, felelősség, de azt igen, hogy az ellenvélemények teljes figyelmen kívül hagyásával, erőből. Erre a legutóbbi példák egyike a Városház tér felújítása. Előbb betegnek minősíttetett a még álló fenyő, majd egy esetleges viharnak esett volna áldozatul, végül kiderült, hogy takarta az épületet. (A többiről itt most ne essen szó.) Azaz nem illeszkedett az illetékesek elképzelésébe. Mint a kút a Széchenyi téren.
  Az eljárási szabályokról van némi ismeretem, tudom hogy mire kell választ kapnom. És nem csak nekem.
  A régészek meg csak tegyék a dolgukat! Még mindig korrektebb eljárás változatlan formában visszatemetni a MOST feltárt kutat és a szökőkút medencéjét pár méterrel eltolni, mint egy ormótlan vasbeton lemezzel kiváltani a teljesen ép téglaboltozatot. És ennek semmi, még engedélyezési akadálya sincs. Ennyit a szabotálásról. Vagy pedig tessék megválasztani a szavakat!”
 • 5. kisg 2008. december 31. 13:54
  „Tudod Kisem, ez ilyenek miatt nem megy előre a világ. Lázithatsz, de megnyugtatlak, semmi értelme. A tervezőt még Balogh Józsi idejében választották ki a jogszabályoknak megfelelően. Mivel azonban hosszú idő telt el a terv elkészülte után, mivel sok senkiházi csak beszélt a felújításról, ezért az új városvezetés megbízta a Baloghék által kiválaztott tervezőt, hogy korszerűsítse, módosítsa a terveit. Hogy ki és mennyit kapot, azt edig keresd a neten, mert rajta van, de nem segítek, mert a néhány mondatodból látszik, hogy süt a rosszindulat és az irigység.

  A régészek meg elmehetnek a sunyiba, mert tíz éve már kiásták a kutat és engedélyt adtak a lezárására, tehát akkor se akarta senki bemutatni. Most ne akarja senki kitalálni, hogy micsoda érték... Vagy aki most ezzel cseszekedik, az nem akarja a tér felújítását és csak szabotál.”
 • 4. kisem 2008. december 31. 11:40
  „Az imént végig böngésztem a tér felújításával kapcsolatos cikkeket. Érdekes olvasmány, már ami a bekerülés tervezett összegét, meg a finanszírozás módjának cikk-cakkját illeti. Olvastam a bencés rendfőnök zenés rendezvények miatti tiltakozásáról, az étterem tulajdonosok/üzemeltetők ellenvéleményéről.
  De egyetlen cikkben sem olvashattam arról, hogy milyen eljárás keretében és mikor kapta a megbízást a terv elkészítője? Ezért most már az is érdekelne -gondolom közérdekű az adat- hogy a tervezésre -eddig- kinek mennyit fizettek ki?”
 • 3. esmer 2008. december 31. 11:12
  „http://szechenyiter.blog.hu/index.php/2008/12/31/2008_december_31_szerda?p=849996
  Plusz megjegyzés: egykor valószínűleg azért fedték le a kutat, mert megkezdődött Győr csatornázása és vízvezeték hálózatának kiépítése. :-(”
 • 2. Poltergeist 2008. december 31. 08:34
  „bemutatása nem illeszkedik az elképzelésekbe - nyilatkozott lapunknak Németh Zoltán alpolgármester.---->röviden és tömören ennyi esze van,de nem is csodálkozom már rajtuk.
  Vajon ha egy nemesérc bányát találtak volna azt is betonlappal fednék le?Nem hiszem,mert ott már van lóvé.
  Az a legszomorúbb ,hogy akik ezt a kutat építették anno a kis ujjukban is több ész volt mint ezeknek a "vezetőknek"nyakkendős majmoknak.”
 • 1. kisem 2008. december 30. 20:53
  „Remélem, lesz annyi befolyása a régész-szakmának, hogy ezt a brutális "megoldást" megakadályozzák!
  A saját elgondoláshoz történő rögeszmés ragaszkodás szülhette csak azt a gondolatot, hogy a teljesen ép, több évszázados boltozatot egy ormótlan vasbeton lappal váltsák ki. Semmi akadálya nincs annak, hogy a tervezett szökőkutat egy vagy néhány méterrel eltolják vagy a méretét csökkentsék, ha útban van a kút.

  Egyébként pedig, van-e tudomása valakinek arról, hogy a Németh úr által említett tervváltozatokat milyen közbeszerzési eljárás keretén belül készítették el?
  A tavaly óta propagált változat gyakorlatilag csak az év öt hónapjára ad funkciót a térnek, ugyanis az É-i oldalra tervezett éttermi teraszok -jó esetben- májustól szeptember végéig használhatók. És emlékszik még valaki az évenkénti nyári néptánc-fesztiválok forró hangulatára?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olasz bajnokedző az olimpiai sikerről

Parma–Győr - A szerelem, a házasság hozza a svájci vívóválogatott olasz szövetségi kapitányát… Tovább olvasom