Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Vasba öntik Győrben a milliárdokat

Százöt új munkahelyet hoz létre a vasöntvényeket gyártó győri Busch Hungária Kft. egy nem kevesebb, mint 6,4 milliárdos beruházásnak köszönhetően.
A kormány által 505 millióval támogatott fejlesztést Szijjártó Péter államtitkárral közösen jelentette be a vállalat.

Egy 6,4 milliárdos beruházásra készül a német tulajdonú Busch Hungária Kft., amely nehézipari vállalatok számára gyárt vasöntvényeket. Fekete István, a cég ügyvezető igazgatója tegnap elmondta: ezzel 2017 végéig 105 új munkahelyet teremtenek a jelenlegi 245 státus mellett.

A győri Rába területén működő, önálló ipari vállalat márciusban a Nemzeti Külgazdasági Hivatalnak nyújtotta be pályázatát, amely szerint 20,35 millió eurónyi keretösszeggel készül el a beruházás 2017 végéig. Ennek során már most szeptemberre jelentősen bővül a gyár befogadóképessége, hiszen 25 ezer helyett 35 ezer, majd később 45 ezer tonna öntödei kapacitása lesz az olvasztókemencéknek. Fejlődik az infra-
struktúra, az épület és a technológia is – jelentették be. A megcélzott európai exportpiacokon a járműipari vevőknél új projektek elnyerésére is törekszik a cég, s az árbevételt 8 milliárd forintról 14–15 milliárd forintra kívánja növelni 5 éven belül.

Fekete István hangsúlyozta: a cég a termékei nagy részét exportban értékesíti, ezért a kormány támogatása a nemzetközi piacokon is jelentősen növeli a győri vállalat versenyképességét.
A gyár megtekintése során láthattuk: a beruházásnak máris tapasztalható nyomai vannak, áll az új kemencék dobogója s a két épületet összekötő híd, amelyen az acélhulladékot juttatják az olvasztóterületre. A gyártás során – csupán néhány százalék híján – csak fémhulladékot dolgoznak fel újra.

Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kifejtette: Magyarországon már 712 vállalat foglalkozik járműiparral, ezáltal 112 ezer munkahelyet tart fenn és 18,3 milliárd eurónyi termelési értéket állít elő. Ez a magyar feldolgozói kibocsátás egyötödét jelenti.

Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy idén 5,6-ról 4,5 százalékra csökkent Győrben az álláskeresők száma, míg Győr-Moson-Sopronban 4,6-ról 3,4-re javult a mutató egy év alatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre többen pereskednek az adóhatósággal megyénkben

Idén eddig a régiós bírósági ügyek 69 százalékát nyerte meg a NAV. A két legjelentősebb, több száz milliós adócsalási perben is az adóhatóságnak adott igazat a bíróság. Szavazás. Tovább olvasom