Kisalföld logö

2017. 06. 27. kedd - László 19°C | 30°C Még több cikk.

Vasazók előzetesben: 16 évet is kaphatnak - fotók

Bentley-t, Maseratit foglaltak le Győrszentivánon összesen 230 millió forint értékben, továbbá 62 millió forintnyi készpénzt és ékszereket, a széfekből pedig 6 kilogramm aranyat.
12.30 - Nemzetközi nyomozócsoport számolta fel azt a fémhulladék-kereskedő bűnszervezetet, amely több uniós állam költségvetését is megkárosította, az eddigi adatok szerint több mint hatmilliárd forint értékben - számoltak be az ügy magyar, szlovák és cseh nyomozószerveinek képviselői pénteki sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

A gyanúsítottakra hétfő hajnalban csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága és a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség. Az akcióban mintegy kétszázan vettek részt, köztük a Terrorelhárítási Központ munkatársai.

Az ügynek 19 magyar állampolgárságú gyanúsítottja van, közülük 15-en előzetes letartóztatásban vannak, egy jogerős szabadságvesztését tölti, további három ember ellen pedig körözést adtak ki - ismertette Csiszár Csaba, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóság vezetője.
Csiszár Csaba elmondta azt is, hogy a hétfői akció során 19 nagy értékű autót, köztük Bentley-t, Maseratit foglaltak le összesen 230 millió forint értékben, továbbá 62 millió forintnyi készpénzt és ékszereket, a széfekből pedig 6 kilogramm aranyat.

Sors László, a NAV bűnügyi elnökhelyettese arról számolt be, hogy a győri család tagjaira épülő bűnszervezet azt játszotta ki, hogy fémhulladékot szállítottak Magyarországról szlovák és cseh végfelhasználóknak. Mivel Magyarországon már bevezették a fordított adózást, a csoport olyan tagállamot keresett a csaláshoz, ahol az unióban általános szabályok érvényesek, így az eladásból bruttó árbevétel keletkezett. A láncba beiktatott stróman cégek azonban nem fizették be ez után az általános forgalmi adót, így a bevétel teljes egészében az irányítóknál landolt.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője arról beszélt, hogy a nyomozásban részt vevő államok szerződést kötöttek egymással, amely lehetővé tette a közvetlen információáramlást és azt is, hogy összehangolt akciókat hajtsanak végre. A most eredményt elérő nyomozócsoport már a második, az első a futballban kirobbant bundabotrány miatt jött létre.

Takács Péter, Győr-Moson-Sopron megyei főügyész azt mondta: a konkrét ügyet három évvel ezelőtt kezdték el feldolgozni, miután feltűnt, hogy a társaság hirtelen vagyonosodni kezdett. Folyamatosan konzultáltak a vámhivatallal és az adóhivatal munkatársaival, akkor azt gyanították, hogy fiktív számlákkal dolgozik a család. Később kiderült, hogy úgynevezett körhintacsalást követnek el. Ennek lényege, hogy az elkövetők azt használják ki, hogy áfától és hozzáadott érték adótól mentes ezeknek a termékeknek a kereskedelme. Mint mondta, csak Szlovákiában erre a célra 20 stróman céget hoztak létre.

Tibor Gaspar, a Szlovák Rendőri Testület elnöke, országos rendőr-főkapitány szerint a szlovák költségvetést 21 millió eurós (6,2 milliárd forintos) kár érte. Összesen 555 adóköteles tranzakcióról van szó az ügyben, 112 millió euró átutalásával. A koordinált szervezet elsősorban rezet szállított négy felvásárló cégnek.

A szlovák országos rendőrfőkapitány példaértékűnek nevezte a nyomozószervek együttműködését. Azt hangsúlyozta, hogy a nyitott Európához a bűnüldöző szerveknek is igazodniuk kell.

Vladimir Kram, a cseh rendőrség Korrupcióellenes és Gazdaságvédelmi Hivatalának igazgatóhelyettese ugyancsak dicsérte a nemzetközi nyomozócsoport munkáját. Ismertetése szerint a csoport Csehországban 5 gazdasági társaságon keresztül 80 millió korona (920 millió forint) értékben követett el adócsalást, ezzel összefüggésben 8 embert fogtak el.

10.05 - Nemzetközi nyomozócsoport csapott le a milliárdos áfacsalókra - A NAV közleménye

A cseh és a szlovák hatóságok megköszönték a magyar bűnüldőzző szerveknek a hatékony munkát.
"Nemzetközi nyomozócsoport számolta fel azt a fémhulladék-kereskedő bűnszervezetet, amely több uniós tagállam költségvetését is megkárosította. Magyar, cseh és szlovák bűnügyi szakemberek közös felderítése nyomán hétfőn hajnalban csaptak le az áfacsalókra a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága és a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség által szervezett akcióban. A pénzügyi nyomozók 14 gyanúsítottat vettek őrizetbe, luxusautókat, ingatlanokat és készpénzt foglaltak le összesen egymilliárd 42 millió forint értékben.
 
A három megyére kiterjedő nemzetközi akcióban több, mint kétszázan vettek részt: ügyészek, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénzügyi nyomozói és kommandósai, rendőrök és a Terror Elhárítási Központ emberei. A munkát az EUROPOL szakértői is segítették. A győri családra épülő bűnszervezet hat irányítóját és nyolc tagját elfogták és további két személy ellen nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki.

Fotó: Mészáros Mátyás


A NAV történetének első nemzetközi nyomozócsoportja által felszámolt bűnszervezet az uniós áfaszabályok kijátszására alapozta a csalást. A családi érdekeltségbe tartozó cégek fémhulladékot szállítottak Magyarországról szlovák és cseh végfelhasználóknak. Mivel itthon már bevezették a fémhulladékok forgalmazásában a fordított adózást, a szervezet más tagállamot keresett a csaláshoz. A fémhulladékot olyan országokba szállították, ahol az unióban általános szabályok érvényesek, így az eladásból bruttó bevétel keletkezhetett. A vásárlók papíron az értékesítési láncba beiktatott stróman cégeknek fizettek, de mivel azok nem vallották be és nem is fizették meg az általános forgalmi adót Szlovákiában, illetve Csehországban, a bűnös haszon az irányítók zsebében landolt.

A nyomozás jelenlegi adatai szerint a szlovák költségvetést forintban számolva mintegy 5 milliárd, míg a cseh költségvetést 800 millió forint kár érte. Ezt az akcióban lefoglalt vagyontárgyak értéke ellensúlyozza: 200 millió forint értékben luxusautókat, 780 millió forint értékben ingatlanokat és más vagyontárgyakat, a helyszíneken pedig 62 millió forint készpénzt foglaltak le.

A gyanúsítottak akár 16 év szabadságvesztésre is számíthatnak a bűnszervezetben elkövetett, adóbevételt különösen nagy, vagy ezt meghaladó mértékben csökkentő adócsalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.

Nemzetközi nyomozócsoport a több országot érintő bűncselekmények felderítésére alakul és szigorú szabályok szerint működik. A jelenlegi a második olyan nemzetközi nyomozócsoport, amelynek Magyarország is tagja. Létrejöttét a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség kezdeményezte és az Eurojust koordinálta. Magyar, szlovák, valamint cseh ügyészek felügyelete mellett, a három ország nyomozó hatóságainak részvételével működik.

10.00 - Nemzetközi érdeklődés mellett kezdődött a NAV tájékoztatója Budapesten. A helyszínen 13 TV stáb, köztük cseh és szlovák forgatócsoportok. Számos napilap újságírója és internetes hírportál is a helyszínről tudósít.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénteken nemzetközi sajtótájékoztatót tart az ügyben Budapesten, melyen a magyar hatósági vezetők mellett a szlovák rendőrfőkapitány, valamint a cseh rendőrség korrupcióellenes hivatalának igazgatóhelyettese is részt vesz."

Korábban

NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatósága és a Győr-Moson-Sopron Megyei Főügyészség által szervezett akcióban egy főként fémkereskedelemmel foglalkozó család 14 tagját fogták el, s vették őrizetbe – a 15. szökésben van – a pénzügyi nyomozók a kommandósok támogatása mellett.

További előzmények itt >>

Olvasóink írták

82 hozzászólás
 • 82. Fenyőrigó 2013. január 23. 20:47
  „Madár jelentkezik. Többet tudok róluk mint gondolnád, de vannak dolgok (korrupció) ami ellen csak úgy tudsz harcolni, ha nem folysz bele, mert törvényeink, törvényhozóink és az igazságszolgáltatás csúcsa mást mutat!
  Tehát én már tettem ellen és fogok is.”
 • 81. gyugyu1 2013. január 23. 15:41
  „81- balfácán -madár félreértettél ! Én örülök a legjobban hogy ezek a faxok a helyükre kerültek ! De akik eddig engedték őket kiépíteni a maffiahálózatot,azok megkapták a részüket !Milyen duma az"hogy az országnak nem okoztak kárt,csak a szomszédos országoknak !!!" Ha én külföldön jó pénzért "gyilkolászok" itthon befizetem az adóm akkor oké minden ??? Ha látnád ezeknek a tanulatlan férgeknek a a házát a liget u. 58-ban akkor te is puukadoznál !Palotává felújított parasztház előtte sk frsz. márkák, a bútorok törökországból, udvatérkövezve,hogy megtudjon fordulni a "merdzso", légkondi mindenhol,úszómedence az udvaron amit elefántszobrok őriznek !! A hirdetést meg úgy olvasták fel a cigónak mert nem tud olvasni !És a hatóságok szerint 2009 óta ! 4 év alatt szép teljesítmény !!Majd ,ha felelősségre vonják a tippadókat, könyvelőket, stómanokat és a bűntetést megúszni segítő ügyvédeket,meg akik le vannak fizetve CSAK AKKOR LESZ ITT REND ! /addig meg dögölj meg 40 év munkaviszony után a 90 ezres nyugdíjadból !! MOST JÖSSZ TE !!!!!”
 • 80. Fenyőrigó 2013. január 22. 23:20
  „Gyugyuka!

  Nem a mesébe hiszek, de lehet, hogy aki tényleg azon volt, hogy ezek a tetvek odakerüljenek ahol most vannak (nem a pózoló vezetőikre gondolok) azoknak jól esik a buzdítás még, ha hónapok múlva szembe röhögi őket az utcán az illető, akkor is. Azt meg, hogy mit meddig lehet csinálni, ki mossa ki őket és mennyiért és abból hány ember részesül, hát ezt köszönd meg képviselőinknek, tudod a kiskapukat ők szavazzák meg. Nincsenek illúzióim, de akkor is még egyszer gratulálok azoknak akik a klán ellen tettek, míg neked marad a fanyalgás.”
 • 79. gyugyu1 2013. január 22. 18:14
  „fenyőrigó ! te még hiszel a mesébe ?
  nyilatkozott az illetékes " 2009 óta tartjuk megfigyelés alatt "" !!!! ?????? Röhej ? ? NEM A VIZSGÁLATOKAT TARTOTTÁK TÁVOL ??? JÓ PÉNZÉRT ???? Ezt kellene kivizsgálni ,mert míg ez nem történik meg nem változik semmi !!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Majd jönnek a sztárügyvédek és kimossák őket !!!
  Aztán jön egy új garnitúra aki tovább lop ! Ennyi !”
 • 78. N.R.F. 2013. január 17. 09:47
  „A lefoglalt ingatlanok egy része kiválóan alkalmas lenne rendőrőrs vagy csendőr laktanya céljára érdemes lenne elgondolkodni az ötleten”
 • 77. N.R.F. 2013. január 14. 19:04
  „Az előítéleteket akár pozítiv akár negatív előjellel alapos és kitartó munkával lehet megalapozni”
 • 76. Alina01 2013. január 14. 13:31
  „5milliárd 800millió Ft-ot sikkasztottak.
  Ezt be sem tudom írni a számológépbe, hogy kiszámoljam, h hány évig kellene ezért dolgoznia egy átlagembernek.

  Úgy tippelem kb 1500 évig kellene dolgozni ennyi pénzért úgy, hogy semmire nem költenénk.

  Gondolom majdnem ennyit sikerült elrejteniük itt-ott, szóval 16 év múlva folytathatják ezt az életszínvonalat.

  Az adófizetők jogosan vannak felháborodva....”
 • 75. N.R.F. 2013. január 14. 10:42
  „http://www.youtube.com/watch?v=tFbHJlNbC0o”
 • 74. hagyma25 2013. január 13. 15:22
  „Szerintem azok akik nem dolgoznak csak a segélyt kapják, azok legalább ugyan olyan adócsalók vagy még nagyobb adócsalók, mint ezek az emberek akiket most becsuktak. Kérdezem hogy azt mért engedik, őket mért nem zárják be? Ők is ugyan úgy megkárosítják a költségvetést!!!”
 • 73. verembele 2013. január 13. 10:14
  „Tisztelettel:
  Ez ügyben olvastam egy figyelemre méltó KOMMENTET.
  ...Szóval nam fognak éhen halni ..valahol feldobták a "kicsiket" nem érzek sikert......
  A fém hulladék kereskedelemmel annyit: mindegy, hogy magán, vagy állami lesz, ez akkora üzlet, hogy mindenki aki teheti "rájátszik" és lopja tovább... aknafedelet, kábelokat, rezet mindenhelyről (a templom sem kivétel), alumíniumot, ...aki miattuk megdöglik, azt meg lesajnálják....
  Minap egy "félvér" ismerősöm azt mondotta, hogy tönkre teszik ezt a családot...Na itt beborult az agyam..
  Sajnálnom kellene az "indiai/indián vállalkozót. Ameddig Én "adófizetésre kötelezett vagyok", addig nem fogom Őket.
  Üdv.”
 • 72. állampógár 2013. január 12. 18:37
  „Most jöttem Abdáról.Mit nem vettem észre?”
 • 71. onem 2013. január 12. 16:44
  „Mennyi mindent tudtak ezek venni az elsikkasztott 6 milliárdos áfából, még a matócsi-klán úgy elfüstölte az
  többszáz milliárdos magánnyugdíjkasszát, hogy semmi nyoma nem maradt!”
 • 70. Patriot 2013. január 12. 16:22
  „http://www.youtube.com/watch?v=hOVoGNN0Wig&feature=youtu.be

  Mulatós zene, némi aktualitással.”
 • 69. látó 2013. január 12. 14:46
  „eddig adót csaltak, mostantól egy kis részük a mi adónkból élvezheti a börtönt..a többiek meg folytatják!”
 • 68. Fenyőrigó 2013. január 12. 14:22
  „Gratulálok!
  Bőrszíntől függetlenül elég volt az ilyen kullancsokból!
  Söpörjék el a többi is!”
 • 67. N.R.F. 2013. január 12. 11:57
  „Arra gyanakszom, hogy jól fizetett ügyvédek hada próbálja majd menteni védencét ( pusztán anyagi megfontolásból ) pedig ő ill. ők tudják a legjobban hogy mekkora károkat okozott a "társulat"”
 • 66. Karcsika 2013. január 12. 10:34
  „Mennyi volt a 3 ország kára?
  Mennyi térült meg?

  Ameddig nem dolgozza le a különbséget, addig nem jöhet ki a
  börtönből.”
 • 65. doki04 2013. január 12. 10:00
  „ennyi szinesfém a világon nincs amit ezek eladtak, ügyvéd ? ebből sem lesz semmi mert túl magasra nyúlnak a szálak , itt nemcsak az ő kezük van a buliban !”
 • 64. Hombre 2013. január 12. 08:21
  „hagyma mint közgazdász!!! Namennyééémáááá!!! Én meg NASA-nál rakéta tudós!

  "Elszabadulnának az árak ezer forint lenne 1 kg kenyér, ezer forint lenne 1liter tej, stb. belesem merek gondolni"
  Szerintem nem is nagyon tudnál belegondolni!”
 • 63. kenyeresné 2013. január 12. 07:21
  „mér´ mi van Abdán??? A tudós macskája megin´ mindent tud...:))))”
82 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A nyugdíjasok takarékosabbak az átlag felnőtt lakosságnál

Rezsiköltség pénztárcakímélő üzemmódban. Tovább olvasom