Kisalföld logö

2017. 03. 01. szerda - Albin 3°C | 12°C Még több cikk.

Vasárnapi túrák: két keréken a Szigetköz szívébe!

Rajtol a Vasárnapi túrák őszi szezonja: szeptember 6-án az első kirándulást kerékpárral a Szigetközbe szervezzük.


Fontos információk


Találkozó: Győrben 8 órakor a Széchenyi téren. "A tavaszi túrához hasonlóan most is lesz egy rövid földút a távban, de a pontos útvonal az időjárástól függ.

Terveim szerint Hédervárig tekerünk el, majd szép nyugodtan hazabiciklizünk. Útközben lehetőség lesz egy halászlé elfogyasztására is" – mondta el Béli László, a Vasárnapi túrák vezetője.
Visszaérkezés: várhatóan 18 óra körül. A tervezett túratáv nagyjából 55-60 km lesz; szintemelkedésektől nem kell tartani. Mindenki úgy készüljön, hogy étel és ital vásárlására csak a túra elején és végén lesz lehetőség.

Hédervári és ásványrárói kalandozások

Nézzük, milyen látnivalókat tartogat a szigetközi kirándulás. Ásványrárón ismerhető meg a Szigetköz legöregebb fekete nyárfája, ami védett természetvédelmi érték.

A "rárói fekete nyárfa" 130 cm földfelszín feletti magasságban mért kerülete 5,2 méter. Pontos életkora nem ismert, de az bizonyos, hogy több mint egy évszázados.

Ásványon a templomban megtekintjük a középkori keresztelőmedencét, mely vörösmárvány keresztelőkútjába 1430-as évszámot véstek. Jó idő esetén, ezt követően sétálhatunk kicsit az ártérben.

A legöregebb magyar fa

Héderváron Árpád fájához kerekezünk. A Boldogasszony-kápolna előtt álló hatalmas kocsányos tölgyfát a néphit Árpád fájának tartja, amihez a fejedelem egykor lovát kötötte.

Történészek szerint azonban ez képtelenség. Ebben igazuk is van, hisz a 14 m magas és 710 cm kerületű fát az erdészek körülbelül 800 évesre becsülik – tehát jócskán "fiatalabb" mint Árpád vezér. Végezetül megtekintjük a méltán híres, egykori grófi kastélyt.

Kérdések, észrevételek

A felmerülő kérdéseket a beli.laszlo@freemail.hu e-mail címre lehet továbbítani, illetve a túrák előtti estén a 96/320-894-es telefonszámon érhető el Béli László.
 


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balázs Péter a Rábában

Balázs Péter külügyminiszter a Rába részben európai uniós támogatásból megvalósuló fejlesztését… Tovább olvasom