Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Vasárnapi túra a Ság-hegyre: Hollywood-i sztárok is kedvelik

Győr-Moson-Sopron megye - A következő Mountex-Vasárnapi túránk május 10-én, a Ság-hegyre vezet. A különleges, egykori vulkán néhány éve még egy amerikai szuperprodukció helyszínéül is szolgált.

Most vasárnap Győrből a 6 óra 36 perckor induló celldömölki vonattal megyünk. Vissza érkezés a megyeszékhelyre várhatóan 17 óra 15 perckor. A teljes áru menettérti jegy ára 1200 forint.

Fontos információ, hogy túrán ismét lehetőség lesz Mountex-pecsétek szerzésére, melyekből három pecsét összegyűjtése esetén 20 százalék kedvezménnyel lehet vásárolni a túrabolt győri üzletében.


A fiatalok és a gyerekek különösen élvezik a sziklás terepet
A fiatalok és a gyerekek különösen élvezik a sziklás terepet


Ötmillió éve tört ki a vulkán

Lássuk, milyen szép látnivalók várnak a természetszerető csapatunkra. Celldömölkön keresztül gyalog jutunk ki a tanúhegyre, de útközben megnézzük a 12. századi román eredetű bencés kolostor romjait is.

Ezt az apátságot II. Béla alapította anno; mindezt megerősítik azok az ásatások, amelyek szerint a 12. században épült itt az egyhajós templom.
A város határában áll a Ság-hegy, melyet a középkorban Ságsomlyónak neveztek. Alsóságon élt az Magyar Tudományos Akadémia első vidéki tagja, Kresznerics Ferenc (1766-1832), fő műve egy magyar-latin nyelvű, gyökérrendszerű szótár. Ma a városi könyvtár viseli a nevét.

A 279 méter magas Ság-hegyet létrehozó vulkán körülbelül ötmillió éve tört ki. A geológiai eseményeket ma tanösvényen ismerheti meg a látogató. A síkságból kiemelkedő Ság-hegy kettős csonka kúpjának meredekebb lejtőin a kráterekből kiszórt vulkáni tufa, a függőleges sziklafalakon lávapadok és kürtőkitörések tanulmányozhatók.


Amikor készítették az Eragont, így nézett ki a hegy.
Amikor készítették az Eragont, így nézett ki a hegy.


A kőzetek és a geológiai események világába tanösvény kalauzol.
Néhány éve még Hollywood-i szuperprodukció is készült a hegyen: John Malkovich és Jeremy Irons főszereplésével az Eragon.

Tízkilométeres túra

Visszafelé a XVIII. századi barokk stílusú bencés templomot tekintjük meg, melynek feküit Dorffmeister István festette. A túra távja 8-10 km.


Felmerülő probléma, kérdés esetén

Észrevételeket a beli.laszlo@freemail.hu e-mail címre lehet küldeni, illetve a túrák előtti estén a 96/320-894-es telefonszámon tud a Vasárnapi túrák vezetője válaszolni a felmerülő kérdésekre.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorostalálkozó Győrújbaráton

Kétezer motorost várnak a 7. Nemzetközi Motorostalálkozóra, melyet ezen a hétvégén rendeznek meg… Tovább olvasom