Kisalföld logö

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 19°C | 30°C Még több cikk.

Vasárnapi nyitva tartás: Ön ellenzi?

Az utóbbi időben egyre többen kérdőjelezik meg a vasárnapi nyitva tartás létjogosultságát. Jó nekünk, ha a hét minden napján nyitva vannak a boltok? És jó az eladónak? Szavazzon!
Gyökeres változásokon mentek át fogyasztási szokásaink az utóbbi évtizedben, talán már csak halványan emlékezünk arra, amikor szombaton délben minden üzlet lehúzta a rolót. Ha aznap nem vettünk friss kenyeret, vasárnap már esélyünk sem volt beszerezni a betevőt. Több ország – köztük például Ausztria – mind a mai napig alkalmazza ezt a gyakorlatot, ott a vasárnap továbbra is szent.

Nálunk most már viszont tetszőleges nap bármely percében akár az éjszaka közepén is vásárolhatunk, és időhiány miatt egyre többen élünk is ezzel a lehetőséggel. De jó-e nekünk, hogy vásárlásra szánjuk a vasárnapot, mely korábban szinte kőbe vésetten is a családé volt? Elgondolkoztató, hogy nem lenne-e célszerűbb kikapcsolódással, feltöltődéssel tölteni ezt a napot? Nem játszik-e közre a családok felbomlásánál az, hogy munkánk olyannyira előtérbe kerül, hogy emiatt egyre kevesebb időt töltünk szeretteinkkel?

Vagy fogadjuk el, hogy a 21. században már az a minimum, hogy bármikor megvehetem, amit akarok? Az üzletek vasárnapi nyitva tartásának korlátozását szorgalmazza például a CBA üzletlánc is, arra hivatkozva, hogy míg Európa legtöbb hagyományos piacgazdaságában jelentős korlátozás alá esik a vasárnapi nyitva tartás, addig Magyarországon a liberális kereskedelmi és foglalkoztatási szabályok következtében az üzletek szinte a hétköznapival megegyező feltételekkel tarthatnak nyitva.

Furcsa, hogy éppen egy üzletlánc teszi ezt, hiszen ha zavarja a hétvégi nyitva tartás, hát zárjon be vasárnap, de a konkurenciát ilyen módon ne akarja hátrányos helyzetbe hozni – gondolhatnánk.

Ön hogyan vélekedik? Megtiltaná vagy korlátozná a boltok vasárnapi nyitva tartását?

Olvasóink írták

183 hozzászólás
 • 183. egysoproni_ 2009. október 22. 22:53
  „Mindent akkor sem lehet neten intézni. :-) Persze ait lehet én is elintézem NetBankon keresztül.”
 • 182. fortuna54 2009. október 22. 13:33
  „Én már dolgoztam eleget,és annak gyümölcsét élvezem.A banki dolgokat pedig idös korom ellenére,megtanultam az internetten intézni.Igazad van,értékes munkát végzel,tiszteletem a tiéd.De tisztelyük mindenki véleményét.”
 • 181. egysoproni_ 2009. október 21. 16:38
  „180. fortuna54!
  Azért dolgozom ünnep nap is mert az egészsőgögy nem állhat le csak azért mert vasárnap van vagy mert ünnep van. Azonban egy bolt bezárhat vasárnap abból nem lesz tragédia.
  Ha te vásárolni akarsz akkor sokan érted nyitva vannak. Én pedig vasárnap akarok csekket feladni akkor te is ülj a postán és várj amig feladom a pénzem te is dolgozz azokért akik vasárnap akarnak valamit elintézni.”
 • 180. fortuna54 2009. október 21. 14:31
  „egysoproni.Akkor te mért dolgozol,még karácsonykor is?Különben az emberek nem kérik az üzletek nyitvatartását,azok nyitva vannak,s aki akar ott vásál. Aki meg nem akar maradjon otthon,üljön az ablakná,és nézze az esö,vagy hó hullásat.”
 • 179. egysoproni_ 2009. október 20. 20:15
  „170. vitriol2!
  A családi összetartozást igenis befolyásolja a vasárnapi munka! Hiába kapja meg a dolgozó hétköznap amikor a gyerek iskolában meg külön órán van a férje vagy felesége meg dolgozik. Hol van együtt a család! A villany, víz és egyéb szolgáltatást ne keverd ide! Annak lenni kell mindig azt nem veheted meg előre. Villanyt nem tudsz egy befőttes üvegben elrakni, de a kenyeret megtudod venni 1 nappal előbb!

  172. demeterb12 !
  Kimondtad amit eddig beszéltem neked (is)! Erre csak azt tudom mondani, ha neked van kedved boltba járni vasárnap akkor dolgozz Te is vasárnap pl: boltban! Ha te vásárolnbi akarsz akkor sokan érted nyitva vannak. Én pedig vasárnap akarok csekket feladni akkor te is ülj a postán és várj amig feladom a pénzem te is dolgozz azokért akik vasárnap akarnak valamit elintézni. (megjegyzem, hogy én sokszor nemcsak vasárnap hanem ünnep nap is dolgozom amikor Te otthon vagy. Sokszor dolgozom akkor is amikor a karácsonyfa alatt énekled a Mennyből az angyalt vagy épp Szilveszterkor a pezsgővel koccintasz!)”
 • 178. fortuna54 2009. október 20. 19:59
  „174-es.Nincs tisztelet,piacgazdaság van.”
 • 177. tosa2 2009. október 20. 14:51
  „Van egy régi mondás a házasságról: aki kint van, be akar menni, aki bent van, ki akar jönni.
  Ez jellemző erre a vitára is. Az eladók otthon szeretnének lenni vasárnap, a nem eladók meg
  akkor akarnak vásárolni. Az én véleményem az, hogy nem igaz, hogy hétfőtől-szombatig
  nincs idő arra, hogy 7-22 óráig, hogy ne tudjon bevásárolni alaki. Vasárnap meg tartson
  nyitva az a maszek, aki úgy érzi, hogy neki ez megéri.
  Az eladói viselkedésről meg annyit, hogy a kedves vásárlók semmivel nem jobbak, egyformán
  tud bunkó lenni mind a kettő. Az én vezetőm is mindig azt mondogatja: neked az a dolgod,
  hogy mosolyogj egész nap még, ha le is hülyéznek. Igen, ez megy néhány óráig, de napi 12
  órában már kikívánkozik az emberből, hogy visszaszóljon. Nap, mint nap: 8-1o-12 órában
  senki nem tűri el, hogy igazolja, hogy a vevő az úr. Mikor a vezetőmhöz is hozzávágták az
  árut, amit nem akart visszavenni, ő is elgondolkodott /de sajna van főnöke neki is /”
 • 176. thunder 2009. október 20. 13:22
  „Én egy virágboltban dolgozom, ami egész héten nyitva van, reggeltől estig. Tapasztalat: Tényleg jó az, ha az ember hétköznap el tudja intézni pl. a hivatali ügyeit. Mert ugye ott nem a munkaidő, hanem az ügyfélszolgálati idő egyes esetekben elég rövidke. Meg mondjuk ki tudok menni a piacra. De a párommal ha egész hétvégén dolgozom, ő viszont csak hétköznap...igen, max. egymás mellett alszunk. De nem panaszkodom. Van munkám, van keresetem, van miből elmennem a piacra hétköznap. Sajnos jelenleg ez a helyzet. Én optimista vagyok, szerintem lesz ez jobb is.
  Az eladói szemszögből nézve, sokszor sajna a vevők sem annyira kedvesek, bizonyára nekem is lehet rossz napom, de akkor sem a betérő legtöbbször vadidegen emberkén verem el a port emiatt. Tapasztalat, hogy sok eladó sajnos ilyen. Ott igazából a tulaj a hibás.
  Ha én is minden vevőt utálnék vasárnap délután zárás előtt 5 perccel, mert kötnöm kell neki egy csokrot, és azt sem tudja, hogy milyen legyen, hogy mennyibe kerüljön, vagy hogy egyáltalán csokrot vagy cserepes virágot akar, és záróra után 10 perccel dönti el, hogy inkább legyen egy csokor, akkor is mosolygok. Mert örülök, hogy tudtam neki segíteni, hogy nem úgy ment ki a boltból, hogy vett valamit, de neki sem igazán tetszik, hanem hogy azt adja majd át, amit tényleg szeretett volna.
  Szerintem teljesen mindegy, hogy vasárnap, vagy hétfő. Sok embernek az is baj, hogy be kell menni dolgozni. Sokáig nem találtam munkát. Nagyon örülök neki, hogy ez van. Szerintem pár embernek akik még tudnak dolgozni, sokszor kéne egy ilyen pofon. Talán értékelnék a munkájukat, és kedvesebbek lennének.
  Még annyit, ha vasárnap este 7 órakor nem tudnék pl. a másnapi ebédhez megvenni dolgokat, valószínűleg megvesznék.De ez is valószínűleg olyan dolog, ha nem lenne nyitva vasárnap semmi, akkor az ember alkalmazkodik ahhoz is, és többet lehetnék együtt a családdal.”
 • 175. fortuna54 2009. október 20. 12:58
  „Már egyszer emlitettem,ha it hollandiában nyitva vannak az üzletek,több a német,a belgamind a holland vendég.Söt a határmenti városokban,minden vasárnap nyitás,a rengeteg külföldi véget.”
 • 174. Truder 2009. október 20. 10:25
  „"Ha elmentek tőlünk egy kicsit nyugatra, ott szombat 1kor meghal az élet és legközelebb csak hétfő reggel indul el. Kitör a nyugalom és ez az utakon is látszik, kihaltak."
  Hokiel,mert ott tisztelik az EMBERT.Az ünnepnapot.
  Nálunk meg sajnos nem.Itt más érdekek döntenek..”
 • 173. OCC 2009. október 20. 09:14
  „Valamilyen szinten előnyben vannak a kereskedelemben, vasárnap (is) dolgozók, mert: hétközben kivehetik a szabadnapjukat, amikor el tudnak intézni bármilyen hivatali ügyletet. Nekem, ha ilyen dolgom van, szabadságot kell kivennem hét közben, mert nekem a hétvégém szabad.
  A másik dolog... Majd ha olyan emberek dolgoznak az üzletekben, akik mosolyognak a vásárlóra, és kedvesek, és nem én (a vásárló) köszönök rá, hanem fordítva, mondjuk a kasszánál, és nem látom az arcán azt, hogy a pokolba kíván, pedig tényleg kedves vagyok, és távozáskor ugyanúgy nem köszön el, na majd akkor elkezdem őket sajnálni.”
 • 172. demeterb12 2009. október 20. 08:30
  „egysoproni_
  figyi, ha neked akkor van kedved postára járni, vagy boltba, akkor dolgozz is akkor , amikor mások pihennek, nem tudom mit szolnál hozzá”
 • 171. hokiel 2009. október 20. 06:49
  „Ha elmentek tőlünk egy kicsit nyugatra, ott szombat 1kor meghal az élet és kegközelebb csak hétfő reggel indul el. Kitör a nyugalom és ez az utakon is látszik, kihaltak. És ez jó van így: a hétvégi nyitvatartás csak a multiknak jó, mert pontosan abból indulnak ki, amit írtok, miért nem hagynak minket (a rosszul értelmezett szabadság) akkor és azt csinálni, amit akarunk, a pénzünket úgy költeni, ahogy ők akarják. És úgy gondolom, hogy a családnak igenis kell a vasárnap, a vallás miatt is (az Úr napját szenteld meg, ne dolgozz, pihenj és újítsd meg a munkaerődet, van ennek értelme) de amiatt is, hopgy ne kelljen rohanni, hogy lehessen összebújni, kinek kinek kivel: milyen jó volt gyerekkorunkban, akkor lehetett a szülőkkel igazán bolondozni, ráértek, aztán segítettünk ebédet főzni mise után, nem azért mert kellett, hanem mert jó volt, jól éreztük magunkat, dumáltunk, jókat vigyorogtunk és nem idegenedtünk el egymástól. Persze volt már tv, nem volt számítógép, még beszélgettünk és nem a T....-ban”
 • 170. vitriol2 2009. október 20. 06:13
  „Szerintem pedig szünjön meg minden szolgáltatás- villany, gáz,közlekedés stb- azoknak akiknek vallási , családi és egyéb okok miatt a vassárnap "szent": félre a "térfával", miért zavarja egyeseket, hogy vasárnap az egyéb szolgáltatások mellett boltok többsége nyitva van. ? Miért baj az, hogy a "boltos" vasárnap is dolgozik, ha a szabadnapját máskor kiveheti ? Egy család összetartozását nem befolyásolja a boltok vasárnapi nyitvatartása vagy zárvatartása .”
 • 169. egysoproni_ 2009. október 19. 22:57
  „163. mat!
  Ha nekem vasárnap van kdvem és időm pl: a polgármesteri hivatalba menni akkor azt is had tehessem meg ha már vásárolni is lehet. Hd tudjam feladni a csekkjeimat vasárnap este fél 11-kor a postán mert akkor van kedvem feladni vagy épp akkor érek rá, stb... stb...”
 • 168. pancser 2009. október 19. 22:25
  „A cikk címének sem hiszek, meg a szavazásnak sem. A szupermarketekben mindig vannak, nem is beszélve a plazákról. Egy üzlet a társadalmi érintkezés egyik fontos helye, a hét végén is. Miért gondolkodunik mindig abban, hogy törvénnyel kell megmondani üzletbe menjünk-e vagy kirándulni. Nincsen a valóságben semmilyen ellentmondás a két dolog között. A mozi meg a plázában van az üzletek között. Sőt könnyvet is lehet venni vasárnap, ez is baj? Szumma szummárum legyen nyitvatartás vasárnap is. Akinek nem tetszik elmegy kirándulni, punktum!”
 • 167. fortuna54 2009. október 19. 18:25
  „163-mas.Akkor áljon le minden,szombaton éjfélkor?Ugye ezt nem igy gondoltad.Aki ezt válalta,ne reklomáljon,
  mehet bányásznak,vagy ha nö más szakmában.”
 • 166. ancsácska 2009. október 19. 18:13
  „Ha valaki vásáról vásároljon napközben vagy szombat 12ig,nem igaz ha más nemtud venni mindent 1,2embernek és aki csak unalomból jár tescóva miattuk kell nyitva lenni,Az ott dolgozoknak is pihenni kéne.”
 • 165. ancsácska 2009. október 19. 18:06
  „Nem kéne nyitva lenni,nekik is pihenni kéne hétvégén :)”
 • 164. AHA! 2009. október 19. 16:49
  „Fortuna!Nem hiszem,hogy nem tartanám tiszteletben más véleményét!Az én véleményem az,hogy vasárnap nem kell a nyitva tartás.Aki mást, az meg az ő véleménye.
  Azt hiszem az ott dolgozókat jobban megilleti a tisztelet!
  ..és épp ezért szavaznék a bezárásra ha valaki megkérdezné.
  De senki nem fogja megkérdezni.”
183 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leventéért szólt a rock

Rockerek zenéltek péntek este a győri Red Rocket Klubban, hogy a mosonszentmiklósi Molnár Levente… Tovább olvasom