Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Vasárnapi nyitva tartás: az eladók plusz 50 százalékos pótléka is a tét

A kisalfold.hu információi szerint az üzletláncok eddig plusz 50 százalék körüli pótlékot fizettek az eladóknak a ledolgozott vasárnapokért. Kérdéseinkre egyedül a CBA válaszolt. Szavazás.
Mint ismert, az ősz egyik legérdekesebb kérdése, miszerint nyitva tartsanak-e az üzletek vasárnap, avagy ne? A kormány szándékai eddig elég egyértelműnek tűntek, most már több a kétely, miközben elvétve esik arról szó: vajon a nagy áruházakban dolgozók mit szólnak a törvénytervezethez? Pedig elég egyértelműen, az ő pénztárcájukra is megy a "játék".

Kérdések az üzletláncoknak

A kisalfold.hu ennek apropóján négy üzletlánc (CBA, Lidl, Spar, Tesco) sajtóosztályát kereste meg. A következő kérdéseket tettük fel mind a négy esetben:

- Készítettek-e már olyan közvélemény-kutatást, melyben a saját dolgozók véleményét kérték ki a vasárnapi bezárásról?

- Ha igen, mit mutattak az eredmények? A dolgozók minek örülnének jobban: a szabad vasárnapnak vagy a több fizetésnek?

- Jelenleg mennyi pótlék jár egy-egy ledolgozott vasárnapért az áruházaikban?

- Ha kiesne a vasárnap, mennyivel csökkenne egy eladó fizetése?

Nos, válaszra egyedül a CBA méltatott bennünket, de mielőtt a magyar üzletlánc álláspontjára rátérnénk, inkognitóban sikerült megszólaltatnunk egy bennfentest.


A húsok egyelőre nem alszanak vasárnap, de hamarosan eljöhet ez az idő - fotó: Mészáros Mátyás
A húsok egyelőre nem alszanak vasárnap, de hamarosan eljöhet ez az idő - fotó: Mészáros Mátyás"Az osztrák fizetésekkel senkit nem ver a földhöz egy kieső munkanap"

Emberünkről legyen elég annyi, hogy a vezetőként a győri kereskedelemben dolgozott három évtizeden át. Pályafutását olyan áruházban fejezte be, amelynek sajtóosztályát szerettük volna megszólaltatni cikkünkben - az azonban maradjon a mi titkunk, hogy a három üzletlánc közül melyikben.

"A vasárnapi nyitva tartás már a kilencvenes években egyre több fejtörést okozott. A kereskedelemben elsősorban nők dolgoztak, dolgoznak, akik hétvégén szeretnének a családjukkal maradni. Nem szabad azonban elfelejteni: Ausztriában sokkal könnyebb volt az üzletek vasárnapi zárva tartását kivitelezni, mert az osztrák fizetésekkel senkit nem ver a földhöz egy kieső munkanap. Tudomásom szerint egyébként nyugati szomszédunknál évtizedek óta zárva tartanak az üzletek vasárnap" - kezdte beszélgető partnerünk.

Eddig plusz 50 százalékos pótlék járt a vasárnapért

"Az elmúlt 20 évben Magyarországon beleívódott a köztudatba, hogy vasárnap is nyitva tartanak az üzletek. A félreértések elkerülése végett: nem értek egyet azzal, ha egy család bevásárlóközpontba megy `kirándulni´ vasárnap, mert ennél sokkal jobb programokat is lehet találni a hét utolsó napján. A törvénytervezettnél a legfontosabb az volna: ne legyenek kiskapuk, mert az kivitelezetteket fog szülni" - folytatta informátorunk.

Arra a kérdésünkre, hogy a cégek a vasárnapi munkáért mennyi pótlékot fizetnek az eladóknak, a következő választ kaptuk: "ez áruházlánconként változó, de a plusz 50 százalékot általában mindenhol eléri. Mint ahogy a hétvégi munkarend kialakításakor szinte mindenhol figyelembe vették azt, hogy a dolgozók legalább egy napot otthon töltsenek. Nagyon ritka, kivételes helyzet volt, amikor egy-egy dolgozónk a szombatot és vasárnapot is az áruház polcai között töltötte".

CBA: "a fizetések nem csökkennének, ha zárva tartanának a boltok" 

Nézzük, a CBA álláspontját. "Üzletláncunk támogatja a vasárnapi nyitva tartás korlátozását. Készítettünk a dolgozóink körében felmérést: 87 százalékuk állította, hogy a vasárnapot otthon szeretné tölteni a családjával" - kezdte a kisalfold.hu-nak Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

"Ha életbe lép a törvénytervezet, közel 30 ezer munkatársunk pihenhet, kikapcsolódhat vasárnap. Elbocsátásokkal nem járna a vasárnapi zárva tartás: így is kevés a szakképzett eladó a kereskedelemben. A fizetések nem csökkennének, igaz, valószínűleg hétfőtől szombatig hosszabb nyitva tartással dolgoznának munkatársaink. A forgalom koncentrálásával szintén számolni kell: elképzelhető, hogy több pénztárosra, bolti dolgozóra lesz szükség az üzletekben" - folytatta Fodor Attila.

"A CBA-üzletek alig pár százaléka tarthatna nyitva vasárnap"

A CBA kommunikációs igazgatója hozzátette: "a GFK friss felmérése arról tanúskodik, hogy a hazai kereskedelemben a szerdai és a szombati nap a legerősebb, míg a vasárnapi a leggyengébb.

Azt külön hangsúlyozni szeretnénk: a törvénytervezet nem diszkriminálja pozitívan egyik magyar hálózatot, így a CBA-t sem. A jelenlegi elképzelések szerint ugyanis nem csak a 400 négyzetméternél nagyobb üzleteknek kellene bezárniuk, hanem azoknak is, akik alkalmazottat foglalkoztatva tudják biztosítani a működést.

Összességében mindez azt eredményezi, hogy a CBA-üzletek alig pár százaléka tarthatna nyitva vasárnap".

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már a kerékbilincset is lopják Győrben

Egy ismeretlen, a tilosban parkoló Skoda személygépkocsi bal hátsó kerekéről leszerelte és elvitte a… Tovább olvasom