Kisalföld logö

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -5°C | 4°C Még több cikk.

Vasárnapi hajsza a vásárlókért (és a pénzért)

Tőlünk nyugatabbra szombaton kora délután bezárnak a boltok, s vasárnap ki se nyitnak. A most már „uniós” hazánkban éjjel-nappali, megállás nélküli harc folyik a vevőkért. A bolti dolgozók a családdal eltöltött hétvégékről, közös ünnepekről álmodnak.

FÓRUMTÉMA

Önnek mi a véleménye arról, hogy a vásárlók érdekében mindent be kell vetni? Elvárhatjuk a kereskedelmi üzletágban dolgozóktól, hogy magánéletüket is feláldozzák a vásárlók kedvéért? Kinek ad igazat?

Az eladó
vagy
a vásárló szemével nézi a helyzetet?

Fórum >>

– Igen, ez már majdnem rabszolgasors – mondja keserűen egy győri élelmiszer-áruházi pénztáros. Eltöltött már pár évtizedet a kereskedelemben, most már a kora miatt sem tudna szakmát változtatni. – Könnyen meg tudnám számolni, az utóbbi öt évben hány ünnepnapot töltöttem maradéktalanul a családdal. És nehogy azt higgye valaki, hogy a vasárnapi, ünnepi munkát külön megfizetik...

Egyelőre reménytelen?

Kérdezhetünk kereskedelmi alkalmazottakat bárhol, egyforma a helyzet. Néhol talán „emberségesebb" a hétvégi, ünnepi műszakok elosztása, lehetőség szerint figyelnek a családosok gondjaira.

– Csak hát – mondja egy üzletvezető – azt se lehet megcsinálni, hogy mindig a fiatalokat rendeljem be. Ők ugyanis még viszonylag könnyen „mozdulnak", egyszer csak fogják magukat és odébbállnak. Állandó kereszttűzben vagyok az üzleti elvárások és a munkatársaim között, igazán nem tudom, létezik-e jó megoldás.

Megerősítik mások is: nem hisznek benne, hogy Magyarországon mostanában meg lehetne változtatni akár rendelettel, akár törvénnyel a kialakult nyitvatartási rendet. Ahhoz, mint fogalmaznak, túl erősek az „ellenoldali", vagyis az üzleti érdekek.

Akár éjjel tizenegykor

Ráadásul a vásárlóknak, persze, érthető okokból, nem nagyon van kifogásuk a vasárnapi, ünnepi, akár éjjel-nappali nyitva tartás ellen.
– A nagyobb bevásárlásokat most már régóta jobbára vasárnap ebéd utánra időzítjük – mondja Krausz Andrásné. – Ilyenkor kényelmesen elnézelődhet az ember a hipermarketben, nincsenek hosszú sorok a pénztárnál.

– A napi apróságokon kívül mi is inkább hétvégén vásárolunk – teszi hozzá Péter Imréné. – Volt már, hogy megnéztük a tévében a szombat esti filmet, és éjjel tizenegykor indultunk az áruházba. Csönd, nyugalom...

– Én nem bánom, hogy ilyen sokat vannak nyitva az üzletek – mondja Ferenczi Istvánné –, de néha azért sajnálom a dolgozókat. Fáradtak, nem tudnak rendesen pihenni, a legtöbbjüknek még ott van a családi munka is. Sokkal, de sokkal jobban meg kellene fizetni őket!

Gyűlnek az aláírások

Küszöbönáll a kereskedelmi törvény módosítása, ebben egyebek között talán a nyitvatartási idő szabályozása is. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete ez ügyben pár hete aláírás-gyűjtési akciót is indított. A KÁSZ megyei titkára, Potyondi Antal szerint nem az a cél, hogy vasárnap, ünnepnap egyáltalán ne legyenek nyitva üzletek, ezt nálunk úgyse lehetne elérni.

De azt mindenképpen szeretnék, hogy valamiféle korlátozás legyen a korlátlanul elfajuló nyitvatartási rendben, természetesen a kereskedelemben dolgozók – és sok ezer család – érdekében. Az aláírások szépen gyűlnek, s nem csak a kereskedelemben dolgozók részéről. Legutóbb például pedagógusok, textilesek kértek szolidaritásból aláírásgyűjtő íveket. (Ezek megtalálhatók a győri Csaba utcai szakszervezeti székház portáján is.)

Az akció augusztus végéig tart, ám a témáról azután sem feledkeznek meg, szó lesz róla a KASZ októberi országos értekezletén.
Potyondi Antal megemlíti: Németországban „frissiben" van érvényben az új, szigorított nyitvatartási rend. Emiatt az ottani kereskedők az alkotmánybírósághoz fordultak panasszal, ám elutasításban volt részük. Az ember fontosabbnak bizonyult, mint az üzleti érdek. Beszélhetnénk az osztrák nyitvatartási gyakorlatról, vagy Belgiumról, ahol a hipermarketek sincsenek nyitva hétvégéken, sőt, hétköznap is délután 6-kor bezárnak! Ehhez igazodtak a vásárlói szokások.

Belekényszerülnek

Az üzleti nyitva tartás esetleges megváltoztatása dolgában a Kisosz országos felmérést végzett, megyénként 50–60 kiskereskedő vállalkozó véleményét kérték. A mi régiónkban ugyanaz a helyzet, mint az ország egyéb tájain, mondja Nagy Lászlóné, az érdekvédelmi szervezet megyei titkára.

A hétvégi nyitva tartás beszűkítésével 44 százalék ért egyet, 56 százalék pedig egyáltalán nem. Hangsúlyozzuk, kereskedő vállalkozókról (nem alkalmazottakról) van szó, nekik létérdekük a minél hosszabb nyitva tartás. Ha történetesen vasárnap nem nyithatnának ki, lényegesen csökkenne a forgalom (gondoljunk a nyári idegenforgalomra is). A Kisosz mint gazdasági érdekképviselet, ezért nem is kezdeményezi a nyitvatartási rend módosítását.

Elismeri ugyanakkor, hogy a kereskedelmi alkalmazottak általában túlterheltek. A kiskereskedők szeretnék, ha megmaradna vállalkozói szabadságuk, enélkül nem tudnak létezni a multik mellett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szólt a muzsika és a hazai dallamok

Kellemes perceket szereztek a győrieknek tegnapelőtt délelőtt a Győri Németek Kulturális… Tovább olvasom