Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Vasárnap kezdődik a fűtési szezon

Bár a napi átlaghőmérséklet már napok óta a fűtés beindítását indokló határon mozog, eddig senki nem kérte a szezon előtti távfűtést a győri hőszolgáltatótól. Vasárnaptól viszont felmelegednek a radiátorok.
Október 15-én, vasárnap kezdődik hivatalosan, azaz a törvényi előírás szerint a fűtési szezon. Az idő már napok óta erősen őszi – hajnalonként esetenként 3–4 fokot mutatnak a hőmérők. A szolgáltatók akkor tartják indokoltnak a távfűtés „idő előtti" beindítását, ha a napi átlaghőmérséklet három egymást követő napon 12 fok alá süllyed.

Senki nem kérte előbb

Mivel Győrben mérés alapján történik az elszámolás, azaz mindenki annyit fizet, amennyiért fűt, a lakóközösségek, intézmények a szezonkezdet előtt is kérhetik a fűtés elindítását írásban a hőszolgáltatótól. Bár a hőmérséklet a „kritikus határon" mozog, ezt idén eddig senki nem kérte, tudtuk meg H. Szováti Miklóstól, a Győrhő kft. igazgatójától. Vannak intézmények, amelyek saját hőközponttal rendelkeznek, mint a Kálóczy téri idősek otthona vagy az anyáscsecsemő-otthon, ott az igazgató tudomása szerint már beindították a fűtést.

Figyelik a füstgázt

A hőszolgáltatónál egyébként már egy hónapja minden készen áll a fűtési szezonra. Az elmúlt hónapok lázas munkával teltek: közel 130 millió forintot költöttek karbantartási, javítási munkákra – megelőzendő a kemény téli igénybevétel során bekövetkező meghibásodásokat, üzemzavarokat – és félmilliárdnál is többet a beruházásokra. Felújították többek között a kéményeket, kicserélték a Budapest–Bécs vasútvonal alatt futó csőátvezetéseket, a hőközpontokban villamosszivattyú-rekonstrukciót, a fűtőműben pedig elektromos és szabályozásrendszeri korszerűsítést végeztek. Jelentős fejlesztés még a füstgázelemző rendszer kiépítése, amely – az európai uniós szabályozásnak megfelelően – folyamatosan méri és rögzíti a keletkező füstgáz összetételét.

Szakszerűen kellene javítani

A fűtési szezon kezdetén sok lakásban nemcsak a meleg, hanem a problémák is beköszöntenek: akadozik a fűtés, hideg a radiátor. Ilyenkor a legtöbben automatikusan (és sokszor dühösen) a hőszolgáltatót tárcsázzák, holott a legtöbb hasonló hibáért nem a vállalat, hanem maguk a lakók a felelősek. Törvény mondja ugyanis ki, hogy a hőszolgáltató mindössze az energiának az épületbe történő eljuttatásáért felelős, a helyi fűtési rendszer – radiátorok, csővezetékek – karbantartása a lakóközösségek feladata. A legtöbb panelházban ezt elhanyagolják: a gondatlan, gyakran nem képzett szakemberre bízott lakásfelújítások, radiátorcserék pedig tovább rontják a helyzetet. A javítás ilyenkor nem a hőszolgáltató, hanem képzett víz-, gáz- és központifűtés-szerelő feladata, amit H. Szováti Miklós szerint sokan nehezen vesznek tudomásul. Az pedig nem túl biztató, hogy a helyzet a panelházak öregedésével egyre csak romlik...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bakonyi vasútért túráznak

A 11-es számú vasútvonal megszüntetése ellen tiltakozva éjszakai és nappali gyalogtúrákat szerveznek… Tovább olvasom