Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Vasárnap helyezik el Habsburg Ottó szívurnáját Pannonhalmán

A Szívkriptát a nyilvánosság vasárnaponként látogathatja Pannonhalmán.

 
Vasárnap temetik Habsburg Ottó szívét

Habsburg Ottó szívét a testtől külön, a Pannonhalmi Főapátságban helyezik el vasárnap, szűk családi körben. Ezt megelőzően vasárnap a budapesti Szent István bazilikában szintén gyászmisét mutatnak be.

A Pannonhalmi Főapátságban latin nyelvű vesperás keretében ökumenikus áldással helyezik el a bazilika altemplomában a szívurnát este 7 órakor.

Habsburg Ottó, az utolsó magyar király IV. Károly (I. Károly osztrák császár) legidősebb fia múlt hétfőn hunyt el 98 éves korában németországi lakhelyén, Pöckingben. Búcsúztatása a múlt héten kezdődött Németországban.

A temetés ceremóniája

Császári és királyi Őfelsége Dr. Habsburg Ottó és felesége császári és királyi Őfelsége Regina a bécsi kapucinus rend templomának kriptájában lesznek eltemetve július 16-án.

A kapucinusok kriptája a Habsburg család hagyományos temetkezési helye. Ez a világban egy egyedülálló létesitmény. Már majdnem 400 éve temetkeznek ide a császári ház tagjai. Emellett különböző temetkezési helyek voltak, például egy másik szintén nagyobb kripta a Stephansdom alatt helyezkedik el, amelyikben többek között Rudolf herceg, az
alapitó és III. Frigyes császár nyugodnak. 1618-ban Anna császárné végrendeletében rendelkezett egy kripta épitéséről a kapucinusok
temploma alatt. Az évszázadok alatt nyolcszor lett kibővitve. Mély benyomást tesz a látogatóra Mária Terézia és I. Ferenc császár duplasirhelye. Mint egyedüli "Nem-Habsburg" Mária Terézia nevőlőnője, Fuchs-Molland grófnő kapta itt a kriptában végső nyughelyét.

A császári ház 119 tagja mellett további 12 császár és 19 császárné van idetemetve, akik igy együtt 400 éves európai történelmet reprezentálják.
Az utolsó nagy temetés 1989-ben volt, amikor Zita császárnét és apostoli királynénkat ill. 2008-ban, amikor Károly-Lajos főherceget, az utolsó császári pár negyedik gyermekét temették ide.

A második világháború után a száműzetés ténye és az osztrák beutazási tilalom miatt a Habsburgok alapitottak egy további családi kriptát a svájci Muri kolostorában. Ennek a kolostornak az alapitása még az első Habsburg császár, I.Rudolfra megy vissza. Itt van a 2010-ben elhunyt Rudolf főherceg, IV. Boldog Károly császár és apostoli magyar király és
felesége Zita legfiatalabb fia eltemetve.

A temetési szertartásnak egy régi hagyománya van. Először a testet bebalzsamozzák, a szivet kiveszik és azt külön temetik. A monarchia fennállása alatt, a bécsi Augustinerkirche Loretoi kápolnájában egy ún. Szivkriptában vörösrézből készült szivurnákban lettek ezek a külön választott szivek eltemetve. Ezt a Szívkriptát a nyilvánosságnak vasárnaponként meg lehet látogatni.

Zita apostoli királynénk a férje, IV.Boldog Károly szivét az új családi kriptába, Muriba temettette, ahová a sajátja is került 1989-ben.
Habsburg Regina szivurnája a sachsen-meiningeni hercegi család kriptájában, a déltüringiai Heldburg várában marad. Habsburg Otto szive a pannonhalmi bencés apátságban leli végső nyugalmát.

Habsburg Ottó szívét a testtől külön, a Pannonhalmi Főapátságban helyezik el vasárnap, szűk családi körben. Ezt megelőzően vasárnap a budapesti Szent István bazilikában szintén gyászmisét mutatnak be.

A Pannonhalmi Főapátságban latin nyelvű vesperás keretében ökumenikus áldással helyezik el a bazilika altemplomában a szívurnát este 7 órakor.

Habsburg Ottó, az utolsó magyar király IV. Károly (I. Károly osztrák császár) legidősebb fia múlt hétfőn hunyt el 98 éves korában németországi lakhelyén, Pöckingben. Búcsúztatása a múlt héten kezdődött Németországban.

Korábban

Hivatalos bejelentés szerint vasárnap este hét órakor helyezik el a Pannonhalmi Főapátság altemplomában Habsburg Ottó szívurnáját.
A főapátság tájékoztatása szerint Habsburg Ottó szívét a testtől külön, latin nyelvű vesperás keretében, ökumenikus áldással helyezik el az altemplomban. Habsburg Ottó honlapján az olvasható: e szertartást megelőzően, délután három órakor Budapesten, a Szent István-bazilikában gyászmisét tartanak.

Az utolsó magyar király, IV. Károly (I. Károly osztrák császár) legidősebb fiát 98 éves korában, július 4-én érte a halál németországi lakhelyén, Pöckingben. A Habsburg-titkárság aznap az MTI-vel azt közölte: Habsburg Ottó földi maradványait július 16-án Bécsben, a Kapucinusok templomában, míg a szívurnát az elhunyt kérésére Pannonhalmán helyezik örök nyugalomra, szűk családi körben.

A mostani közleményben viszont a szívurna elhelyezéséről az olvasható: a Habsburg család kérésének megfelelően a szertartás sajtónyilvános, de akkreditációhoz kötött.

A Habsburg-titkárság korábban azzal a két szemponttal indokolta a temetésre vonatkozó döntést: a szívurna elhelyezése hagyomány a Habsburg családban, illetve Pannonhalma igen közel állt az elhunyt szívéhez.

Hortobágyi Cirill, a főapátság perjele a napokban az MTI-nek elmondta: Habsburg Ottó bencés diákként tanult és érettségizett magyar nyelven, pannonhalmi bencés szerzetes tanárok oktatták a magyar nyelv és irodalom, továbbá a magyar történelem ismeretére. Blazovich Jákó, Bánhegyi Jób és Vlasits Róbert atyák készítették fel az érettségire és vizsgáztatták magyar nyelven. Mint hozzátette, Habsburg Ottó az irántuk érzett háláját rótta le azzal, hogy 1990-ben, nem sokkal a rendszerváltás után ellátogatott Pannonhalmára és virágot helyezett el volt tanárai sírján. A 2002. évi hivatalos látogatásakor pedig a főapátság vendégkönyvében "bencés tanítványnak" nevezte magát, majd elvállalta a Bencés Diákszövetség tiszteletbeli elnökségi tagságát.

Habsburg Ottó búcsúztatása a múlt héten kezdődött meg Németországban. Az egykori trónörökös, európai politikus és tavaly elhunyt felesége földi maradványait szombaton Bécsben helyezik végső nyugalomra. A bécsi temetést a Szent István-székesegyházban (Stephansdom) bemutatandó mise előzi meg. A koporsókat gyászmenet kíséri a dómtól a belvároson át a családi kriptába a Kapucinusok templomába.

Karl Vocelka történész, a Bécsi Egyetem Történettudományi Intézetének vezetője az MTI-nek kedden azt mondta: kivételes, hogy a szívurna Magyarországra kerül. Véleménye szerint a gesztus a Magyarországhoz való kötődés jelzése mellett egyben az egykori Osztrák-Magyar Monarchiára való utalás is: Habsburg Ottó azt szerette volna, hogy Ausztriában és Magyarországon - az egykori monarchia mindkét fő alkotórészében - "jelen legyen".

Olvasóink írták

 • 8. janika 2011. július 16. 11:01
  „Ha nem ismerném Jókai munkáit, hogy az gondolhatnám, hogy, habár lehet Ő is szenilis lett öreg korára.”
 • 7. Thoomas 2011. július 14. 11:42
  „Jókai Mór
  Magyar Királyhimnusz

  Isten tartsd meg országunk királyát,
  Fény borítsa szentelt koronáját
  Trónját boldog nemzet támogassa,
  Honszerelmünk emelje magasra !

  Nemzetnek atyja! Ím hozzád kiált a népnek ajka:
  Tartsd meg a királyt, tartsd meg a királyt!

  A királynak adj áldást hatalmat,
  Boldog békét, harcban diadalmat:
  Áldott hírét szikla, róna, tenger,
  Merre nap jár büszkén vissza - zengje!

  Nemzetnek atyja! Ím hozzád kiált a népnek ajka:
  Tartsd meg a királyt, tartsd meg a királyt!

  A király a jog, s szabadság vértje:
  Minden honfi éljen, haljon érte!
  Karja, lelke győzzön a viszályon,
  Dicső neve késő kórra szálljon!

  Nemzetnek atyja! Ím hozzád kiált a népnek ajka:
  Tartsd meg a királyt, tartsd meg a királyt!”
 • 6. SPS 2011. július 13. 23:29
  „Arany János
  A WALESI BÁRDOK

  Edward király, angol király
  Léptet fakó lován:
  Hadd látom, úgymond, mennyit ér
  A velszi tartomány.

  Van-e ott folyó és földje jó?
  Legelőin fű kövér?
  Használt-e a megöntözés:
  A pártos honfivér?

  S a nép, az istenadta nép,
  Ha oly boldog-e rajt´
  Mint akarom, s mint a barom,
  Melyet igába hajt?

  Felség! valóban koronád
  Legszebb gyémántja Velsz:
  Földet, folyót, legelni jót,
  Hegy-völgyet benne lelsz.

  S a nép, az istenadta nép
  Oly boldog rajta, Sire!
  Kunyhói mind hallgatva, mint
  Megannyi puszta sir.

  Edward király, angol király
  Léptet fakó lován:
  Körötte csend amerre ment,
  És néma tartomány.

  Montgomery a vár neve,
  Hol aznap este szállt;
  Montgomery, a vár ura,
  Vendégli a királyt.

  Vadat és halat, s mi jó falat
  Szem-szájnak ingere,
  Sürgő csoport, száz szolga hord,
  Hogy nézni is tereh;

  S mind, amiket e szép sziget
  Ételt-italt terem;
  S mind, ami bor pezsegve forr
  Túl messzi tengeren.

  Ti urak, ti urak! hát senkisem
  Koccint értem pohárt?
  Ti urak, ti urak!... ti velsz ebek!
  Ne éljen Eduárd?

  Vadat és halat, s mi az ég alatt
  Szem-szájnak kellemes,
  Azt látok én: de ördög itt
  Belül minden nemes.

  Ti urak, ti urak, hitvány ebek!
  Ne éljen Eduárd?
  Hol van, ki zengje tetteim -
  Elő egy velszi bárd!

  Egymásra néz a sok vitéz,
  A vendég velsz urak;
  Orcáikon, mint félelem,
  Sápadt el a harag.

  Szó bennszakad, hang fennakad,
  Lehellet megszegik. -
  Ajtó megől fehér galamb,
  Ősz bárd emelkedik.

  Itt van, király, ki tetteidet
  Elzengi, mond az agg;
  S fegyver csörög, haló hörög
  Amint húrjába csap.

  "Fegyver csörög, haló hörög,
  A nap vértóba száll,
  Vérszagra gyűl az éji vad:
  Te tetted ezt, király!

  Levágva népünk ezrei,
  Halomba, mint kereszt,
  Hogy sirva tallóz aki él:
  Király, te tetted ezt!"

  Máglyára! el! igen kemény -
  Parancsol Eduárd -
  Ha! lágyabb ének kell nekünk;
  S belép egy ifju bárd.

  "Ah! lágyan kél az esti szél
  Milford-öböl felé;
  Szüzek siralma, özvegyek
  Panasza nyög belé.

  Ne szülj rabot, te szűz! anya
  Ne szoptass csecsemőt!..."
  S int a király. S elérte még
  A máglyára menőt.

  De vakmerőn s hivatlanúl
  Előáll harmadik;
  Kobzán a dal magára vall,
  Ez íge hallatik:

  "Elhullt csatában a derék -
  No halld meg Eduárd:
  Neved ki diccsel ejtené,
  Nem él oly velszi bárd.

  Emléke sír a lanton még -
  No halld meg Eduárd:
  Átok fejedre minden dal,
  Melyet zeng velszi bárd."

  Meglátom én! - S parancsot ád
  Király rettenetest:
  Máglyára, ki ellenszegűl,
  Minden velsz énekest!

  Szolgái szét száguldanak,
  Ország-szerin, tova.
  Montgomeryben így esett
  A híres lakoma. -

  S Edward király, angol király
  Vágtat fakó lován;
  Körötte ég földszint az ég:
  A velszi tartomány.

  Ötszáz, bizony, dalolva ment
  Lángsírba velszi bárd:
  De egy se birta mondani
  Hogy: éljen Eduárd. -

  Ha, ha! mi zúg?... mi éji dal
  London utcáin ez?
  Felköttetem a lord-majort,
  Ha bosszant bármi nesz!

  Áll néma csend; légy szárnya bent,
  Se künn, nem hallatik:
  "Fejére szól, ki szót emel!
  Király nem alhatik."

  Ha, ha! elő síp, dob, zene!
  Harsogjon harsona:
  Fülembe zúgja átkait
  A velszi lakoma...

  De túl zenén, túl síp-dobon,
  Riadó kürtön át:
  Ötszáz énekli hangosan
  A vértanúk dalát.

  (1857 jún.”
 • 5. révfaluiszúnyog 2011. július 13. 22:59
  „Én sokkal szívesebben láttam volna a magyar trónon Habsburg Ottót, mint ezt a rengeteg, elmúlt húsz évben innen-onnan szalajtott megélhetési politikust az országgyúlésben. Minden tele van prolival és méltatlan alakokkal, a királyságnak viszont rangja van.”
 • 4. janika 2011. július 13. 19:53
  „<moderálva>”
 • 3. Thoomas 2011. július 13. 17:54
  „Van olyan, hogy "Őfelsége". :) Ez a hivatalos megszólítása egy királynak, királynőnek, királynénak illetve a mindenkori trónörökösnek (Ottó ugyebár eme "kategóriába" esett apja trónralépését követően). Az "Őfensége" megszólítás a királyi család összes többi tagjának jár.”
 • 2. gig-big 2011. július 13. 16:36
  „Helyesen: Császári és Királyi Őfensége. Őfelsége, ilyen nincs. Felség az van. Meg feleség. Meg feles....”
 • 1. HarconaMarcos 2011. július 13. 15:54
  „´Császári és királyi Őfelsége´ - ezt azért talán nem kellene! Hamár történelem, akkor nekünk 1848. Ettől Habsburg Ottó még tisztességes és tiszteletreméltó ember, de a címekkel csak óvatosan! Még köztársaság az államforma. Köszönettel 48-49 áldozatai nevében!
  ...
  Ausztria parlamentje 1919-ben megvonta a Habsburg-ház tagjainak uralkodói címeit és jogait, kitiltotta őket a Köztársaság területéről, a visszatérést lemondó jognyilatkozat megtételéhez kötötte. A törvény a ház teljes vagyonát az állam javára elkobozta.

  1921-ben két királypuccs után, az antant nyomására a magyar Országgyűlés megszüntette Károly uralkodói jogait és trónfosztotta a Habsburgokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Balett: Zorba helyett Rózsaszínház

Mint arról korábban beszámoltunk, a Győri Balett őszre tervezett nagy bemutatója, a Zorba a… Tovább olvasom