Kisalföld logö

2017. 02. 28. kedd - Elemér 7°C | 15°C Még több cikk.

Vásárlási tanácsok karácsonyra

Magyarország - Két szakmai szervezet csokorba gyűjtötte vásárlási tanácsait, hogy az ajándékozás véletlenül se okozzon bosszúságot annak, aki adja s annak, aki kapja.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület és az Országos Kereskedelmi Szövetség tizenhárom plusz egy pontja a következő:

1. Nézz körül alaposan: a jó vásárlás időt igényel! Alaposan tájékozódj az üzletekben, érdemes többet is megnézni, még akkor is, ha tudod, mit szeretnél vásárolni. Érdemes a szórólapokat is átböngészni, mielőtt kidobod!

2. Ne csak az árat nézd, érdemes átböngészni az áruismertetőket is! Kérdezd meg a kereskedőt, ha bizonytalan vagy! Bizalommal fordulhatsz az OFE tanácsadóihoz (www.ofe.hu).

3. Kérdezd meg a kereskedőt, kicseréli-e később az ajándékot, ha nem tetszik a színe, rossz a mérete, esetleg kettő is van már belőle! (A kereskedő ilyen esetekben nem köteles cserélni, de bizonyára megteszi, különben legközelebb máshol vásárolsz.)

Ha alaposan tájékozódunk ajándékvásárlás előtt, később sok kellemetlenségtől kíméljük meg magunkat vagy a megajándékozottat.

4. Mindig kérj nyugtát, mert később nem tudsz reklamálni!

5. Olyan helyen semmiképp ne vásárolj, ahol nem adnak nyugtát!

6. Előfordul, hogy később kiderül, amit vettél, hibás vagy elromlott. A tartós, nagy értékű javaknál egy év a jótállás kötelező időtartama, ezalatt megillet a javítás, csere, árleszállítás vagy elállás joga. A hibás terméket a vásárlás helyére is visszaviheted, nem szükséges a szervizbe rohangálnod.

7. A jótálláson túl megillet a szavatosság joga is. Ez minden árucikk esetében két év, kivéve, ha feltüntetik rajta a minőségmegőrzés, fogyaszthatóság határidejét. A jótálláshoz hasonlóan ez idő alatt is megillet a javítás, csere, árleszállítás vagy elállás joga.

8. Minőségi reklamáció esetében kötelező a jegyzőkönyv felvétele! Ez jó a vásárlónak, jó a kereskedőnek is a későbbi viták tisztázása érdekében. A vásárlók könyve nem helyettesíti a jegyzőkönyvet!

9. Előfordul, hogy többféle árat látsz az árucikken vagy a szórólapon: mindig a legkisebbet kell csak kifizetned!

10. Bosszantó, ha sütés-főzés közben derül ki, hogy ízetlen vagy éppen túlzottan is szagos az ételnek szánt alapanyag: mindig nézd meg az élelmiszerek fogyaszthatósági határidejét! Ne dőlj be annak, hogy az eladó szerint az még jó, miközben már rég lejárt a határideje! (Meg is vakarhatod a minőséglejáratot jelölő címkét: ha leesik, ne ragaszd vissza és ne is vedd meg!)

11. Akciós árut nem cserélünk: ugye sokszor látsz ilyen feliratot?! Ne dőlj be neki, az akciós árut is ki kell cserélni, ha hibás (kivéve, ha a leárazás oka a hiba és erre felhívják a figyelmedet).

12. Ne tedd be csemetédet a bevásárlókocsi árutárolásra szolgáló részébe: tudjuk, így nem szalad el a gyermek, csak éppen a bevásárlókocsi lesz koszos, például a cipő talpától (más meg a tejet, kenyeret teszi oda).

13. Nézd meg a nyitva tartást is! December 24-én legkésőbb 14 órakor zárnak az üzletek!

+1. Ha már így összefutottunk, egy kellemetlen kísérőjelenségre is felhívjuk figyelmed: vigyázz értéktárgyaidra a tömegben, ne nézelődj nyitott táskával, ne hagyj a gépkocsiban értéktárgyat, frissen vásárolt ajándékot, ne felejtsd a próbafülkében a táskád! És ne sértődj meg, ha a biztonsági őr udvariasan megkér, mutasd meg a táskád, vagy emeld fel a bevásárlókocsiba dobott télikabátodat: a bolti tolvaj legtöbbször vásárlónak álcázza magát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétszer több női jelentkező a februárban induló képzéseken

A februárban induló képzések jelentkezési adatai az OFIK (Országos Felsőoktatási Információs… Tovább olvasom