Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Várszegi Asztrik: a pannonhalmi apátság is szenved a válságtól

A pannonhalmi apátságnak elsősorban a turizmusból származó bevételei csökkentek.

A pannonhalmi apátság mint önellátó intézmény is megszenvedi a gazdasági világválságot; elsősorban a turizmusból származó bevételei csökkentek - mondta Várszegi Asztrik, a Pannonhalmi Bencés Főapátság főapátja szerdán az V. Gutmann Fórumon a fővárosban.

A zártkörű sajtóbeszélgetésen a főapát elmondta, hogy ebben az új helyzetben az egyház is tanulja a saját szerepét. Ami biztos, hogy a teljes önállóságot a mai világban már nem lehet elérni, de az egyház célja továbbra sem a profit, hanem a felelős gazdálkodás, az önellátás és a rászorulók segítése.

Elmondta, hogy az apátságnak jelenleg mintegy 300 alkalmazottja van és több, sikeres vállalkozást folytat. Ilyen például a külföldön is elismert borászat, a likőrgyártás, vagy a levendulatermesztés és feldolgozás. A rendházat évente közel 100 ezer turista látogatja, ami szintén bevételt jelent, bár a gazdasági világválság óta ez a szám megcsappant valamelyest.

A monostor nemrégiben társult egy önkormányzattal ásványvíz forgalmazásra, és a sörfőzést is beindítanák a távoli jövőben. Szállodát is építenének, ha sikerül befektetőt szerezni - sorolta a főapát.

Várszegi Asztrik a gazdasági válsággal kapcsolatban hangsúlyozta: "az egyház nem arra küldetett, hogy a gazdaságot irányító szakembereknek módszereket adjon, de a módszerek morális oldalát megvilágíthatja". Jelenleg azt próbálják megtanulni, hogy a modern gazdasági körülmények között, hogyan tud egy keresztény szervezet megmaradni korrupció nélkül.

A válság miatt egyelőre nem terveznek elbocsátást, de a turisták számának tartós megcsappanása okozhat problémát - fűzte hozzá.
A gazdasági tevékenységben szakemberek is a monostor segítségére vannak. Volt diákok alapítottak egy céget, amely a rendház energiaellátásáért felel; annak alkalmazottai tárgyalnak az energiaszolgáltatókkal. Az apátság saját borának népszerűsítését pedig egy marketing- és reklámcég végzi.

Régen több, akár gazdasági vagy mérnöki képzettséggel rendelkező rendtagot lehetett találni, de ez mára megváltozott, ezért is kénytelenek külső tanácsadókat, cégeket alkalmazni néhány speciális feladatra.
A monostor - mivel állami feladatokat is vállal például az oktatásban - normatív támogatást kap, ez az apátság működésének csak mintegy 80 százalékát fedezi, a maradék 20 százalékot önállóan teremtik elő - mondta. A teljes működés körülbelül egymilliárd forint körül van - tette hozzá.

A főapát szerint a gazdálkodás egyik problémája a rendszerváltás környékén az volt, hogy a kommunizmus alatt a túlélésre rendezkedtek be az apátságok, mivel vagyonukat államosították. Aztán visszakaptak bizonyos ingatlanokat, de nem volt olyan anyagi fedezet, amellyel ezeket fenn tudták volna tartani.

Pannonhalma titka: "nyitottság és elfogadókésség"; a világot olyannak fogadják el, amilyen - tette hozzá Várszegi Asztrik.

Olvasóink írták

 • 20. annobon 2010. november 26. 08:27
  „A világörökség része az oké, de egyáltalán nem írok badarságokat. Azt próbáltam csa megcáfolni, miszerint "az apátság szenved a válságtól" Nos, hogy nem csak én látom így az egyház helyzetét, arra belinkelek egy nemrég megjelent internetes cikket:
  "telhetetlen katolikus egyház
  Semjén a hírek szerint parlamenti bizottság felállítását kezdeményezi, mert szerinte az elmúlt nyolc évben megrövidítették a pápai konkordátum szerint a katolikus egyháznak járó állami támogatást.
  Igazából nem tudom, mit hiányol Tömjén atya. Melyik területen véli, hogy megrövidítették a katolikus egyházat?
  Kezdjük: az egyházi iskolák fenntartója, a katolikus egyház - a többi, történelmi egyházzal együtt - annak rendje és módja szerint megkapja a pápai konkordátum szerinti állami penzumot, évente, fillérre pontosan, úgy 2-3 mrd HUF nagyságban. A hitélet állami támogatása pedig évente 30 (!) mrd HUF-unkba kerül! Ezt kevesli talán? Vagy a hitoktatás - amit az állami és önkormányzati iskolákban követnek el - támogatására nyújtott 3 mrd HUF-ot?
  A katolikus egyház az említetteken kívül igen sok egyéb bevétellel rendelkezik: állam bácsi hozzájárul a vidéken, saját hitközségük határain túl szolgáló papok béréhez (!), perselypénz, stólapénz (az egyházi szolgáltatásokért beszedett díjak:az utolsó kenet, a temetésekért, az esketésekért, keresztelésekért, ház-, barka-, kalács- és zászlószentelésekért, stb), harangkopási díj (sic!), egyházi adó, sorolhatnám.
  Esetleg valami fellépti díjat hiányol a klérus részére, amikor állami ünnepeken - ahol semmi keresnivalójuk nincs - ott díszelegnek a kormányzati tisztségviselők közt?
  Nos, a stólapénz ma adómentes hazánkban, a perselypénz is. Mindezek tetejébe semmiféle ellenőrzés (mondjuk: adóhatósági) nem fenyegeti az egyházat. Igaz is: mit ellenőriznének? A stólapénznek nincs nyoma, miként a perselypénznek sincs, se nyugta, se számla - a számviteli rend dicsőségére. Az egyházak gazdálkodása titok, kizárólag rájuk tartozik.
  Ezt miért nem reklamálja Semjén? Micsoda jó kis állami bevétel kerekedne ebből, hiszen úgyis lukas a büdzsé!"”
 • 19. peet2 2010. november 25. 22:37
  „Pannonhalma a világörökség rész, ez tény.
  A bencés rend szeretné ezt az örökségüket méltón bemutetni ezért pályáztak nem magyar forrásokra.
  Több sikeres pályázatuk lett mint Győrnek.
  Fejlődnek is szépen ahogy illik a 21.században.
  Mi civilek csak tanulhatnánktőlük
  A szerzetes rend meg próbálja függetleniteni magát gazdaságilag az államtól,hogy ne kelljen kuncsorognia
  az épp hatalmonlévő pártok anyagi alamizsnájáért.
  Hogy lássd a változásokat gyakrabban látogass el Pannonhalmára fel a monostorba .Ott csak okosodhatsz és nem ir ily badarságokat.”
 • 18. annobon 2010. november 25. 17:01
  „Ezek (pl. bencések) az ún. tanító rendek. A szegény szerzetesrendeket, akik csak imádkoztak a kolostorukban I. József feloszlatta. Nem tudom miért gondolom, hogy azokat oszlatta fel, akik nem tudták a fennmaradásukat megvásárolni...”
 • 17. okostojas007 2010. november 25. 14:03
  „emlékezetem szerint - jézus felrugdalta a pénzváltók asztalait -
  isten házában nincs üzlet...
  és még szálloda is kellene...
  és már attól csak egy lépés a kupleráj...
  el is vesztené a segíts magadon az isten is megsegít , mondás”
 • 16. Hunicum 2010. november 25. 10:39
  „Zsukov! Vigyázz mit szól, mert még a végén lesz egy 35 méteres Várszegi Asztrik szobrunk!”
 • 15. zsukov 2010. november 25. 10:06
  „Nem szabad igy gondolkodni inkább rakjunk össze egy 35 méteres szobrot Győr is jól járna vele...”
 • 14. Hunicum 2010. november 25. 10:01
  „Amúgy meg: " Amilyen az adjon Isten...."”
 • 13. Hunicum 2010. november 25. 10:00
  „Akkor adjon el a Vatikán a Coca Cola részvényeiből.”
 • 12. annobon 2010. november 25. 08:11
  „Jézus Krisztus annak idején nem szenvedett a válságtól, viszont szenvedett az emberiség bűneiért. Viszont nem volt főapáti rezidenciája herendi porcelánokkal, ezüst evőeszköz-készletekkel, arany kegytárgyakkal, felbecsülhetetlen értékű barokk freskókkal, sokszámjegyű összegekkel a bankszámláin, stb. De ez már egy másik történet, a kora középkor óta harácsolta össze az egyház a vagyonát. Úgy hogy ne jöjjenek nekem ilyen "szenvedünk a válságtól" dumával...”
 • 11. janika 2010. november 25. 06:17
  „Hát miért nem kérik a "főnöküket" egy kis közbenjárásért? Vagy már elfelejtettek imádkozni?”
 • 10. hidas 2010. november 24. 20:17
  „Tavaly nyáron az unokáimnak szerettem volna megmutatni a pannonhalmi apátságot, úgy ahogy annak idején (több mint 30 éve) a gyermekeimnek, sétálni a kertben, megnézni a könyvtárat stb. Most már a bejáratnál megállított egy biztonsági őr és közölte velem, hogy nem mehetek csak úgy be (azt gondoltam Isten házába bárki bemehet). Menjek a lejjebb található fogadó épületbe, vegyem meg a belépőket, nézzem meg a gyerekekkel az 1 órás filmet majd csoportosan körbevezetnek az apátságban ha összejött a létszám. Lemaradni nem lehet, ha a gyerekek nem bírják, netán unják az idegenvezetést az az én problémám. Ezek után már nem akartam az apátságba menni, így lehet elvenni az emberek és főleg a gyerekek kedvét. Gratulálok a kitalálónak!!!”
 • 9. Deir_Yassin 2010. november 24. 19:35
  „Óh kedves Kóhn Asztrik. Hát hívd fel legjobb barátod a Molnár Csabit. Amiért elsikáltad neki az esküvőt biztos tál pár száz millát a lopott szajréból.”
 • 8. Jandex 2010. november 24. 18:34
  „Mi lenne ha nem az állam fizetné a csuhásokat,esetleg még adózniuk is kellene?”
 • 7. háté 2010. november 24. 18:21
  „Úgy látszik a főapát úr elment arra az irányba,--AMERRE EGY MÁSIK VALLÁS ÉLŐSKÖDŐI VANNAK!
  Van egy magyar közmondás: a suszter maradjon a kaptafánál!”
 • 6. viperetta335 2010. november 24. 17:57
  „Ha Főapát Úr mozgássérült lenne,már bizonyára akadálymentesítve lenne az egész Apátság is...”
 • 5. arrabonem 2010. november 24. 17:28
  „1. annobon
  babakocsival is vidám a történet a farámpán-lépcsőn, azt próbáltam, el tudom képzelni a kerekesszéket... gáz.”
 • 4. meir 2010. november 24. 17:18
  „Valamivel feljebb meg Szarvas porkoltrol,es Libasultekrol olvasni!!!
  akkor hol is az a hudejajjdeszenvedes!!azt hiszem boldok lennenek sok tizezren ha csak ennyire szenvednenek!!”
 • 3. fióka 2010. november 24. 16:43
  „imádkozzanak,imádkozzanak sőt amilyuk van adják oda a szegényeknek,hát nem ezt mondja a biblia is.”
 • 2. Valaki 2010. november 24. 15:33
  „Inkább asztriktól szenved Pannonhalma, de a válság sem kutya.

  Monnyon le! :)))”
 • 1. annobon 2010. november 24. 15:15
  „Ó azért nem fogom mindjárt elsírni magam! Óriási vissza nem térítendő EU-s és egyéb támogatásokat kapnak évről-évre! Aztán a többmilliárdnyi bevételből arra nem voltak képesek, hogy akadálymentesítsék az apátságot. Messziről jött mozgássérült rokonaimmal egyszerűen nem tudtunk bemenni, csak az udvarról és a várfalról tudtak nézelődni. Szégyen! Meg az is, hogy (hagyományos kerekesszékük lévén) a hegyoldalban levő fapallón kellett őket feltuszkolni a várba. Majd megszakadtunk! Ennyit az ´idegenforgalmukról´. Részünkről már történt is a csökkenés, mert mégegyszer föl nem visszük szegényeket a (majdnem) semmiért!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elindult a forgalom a Jedlik hídon Győrben - videó

11 óra 50 perckor a SZEnergy csapat napelemes autója haladt át elsőként Győr legfiatalabb hídján… Tovább olvasom