Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 5°C Még több cikk.

Városvédők: győri városfejlesztés kérdőjelekkel

Néhány gondolat az Arrabona Városvédő Egyesülettől jövőről, 21. századról, turisztikáról, városfejlesztésről egy-két megvalósult projekt kapcsán a Dunakapu tér környezetében.
Tisztában vagyunk azzal, hogy a jó szándék kevés, több kell, de az „anziksz" melyet a tisztelt olvasó elé tárunk megérdemel néhány magvas gondolatot, már csak azért is, mert politikai „uraink" dicsőségtábláján szereplő fejlesztésekről van szó, érzékeny városterületen, ráadásul komoly közpénz felhasználással.


Íme a beton torlasz, mellyel mostanában annyiszor találkozunk e városterületen, mely érthetetlen módon zárja el a kivezető forgalom útját. Nehezen magyarázható dolog ez, de nyilván az új csomópont védelme az ok, csak azt nem értjük, ha évtizedekig működött ezen forgalmi kapcsolat, legalább ideiglenesen miért nem állítható vissza. Jól látszik, az egykori Bástya utca feltelt a kora reggeli időpont ellenére. Az egy-egy felbukkanó parkolóhelyért közelharc folyik. Szegény biciklis kerülgeti a barikádot,az egykori forgalmi rend utolsó tanúja, egy közlekedési tábla képében vigyázza a már nem létező rendet.

A kép jobb oldalán még áll a hatalom által már halálra ítélt „Brády" ház (Dunakapu tér 6.sz.), mellette még létezik a 4. számú épület, mely a vezető fejekben már modernkedő stílusban beépíthető mesterséges foghíj.A torlasz ikertestvére, mely végleg elzárni látszik az egykor oly fontos közlekedési útvonalat. Persze könnyű odavágni, hogy ez munkaterület, de ott munka nem folyik, így ezen közhelynek nincs helye a védelemben. Szintén jól látható, minden talpalatnyi parkolóhelyért küzdelem folyik a Belváros használói közt. A terület itt is telített a legkülönfélébb oszlopokkal, kandeláberekkel, terelő beton falakkal, korlátokkal.

Ezek között kanyarog most a kerékpárút a Kossuth hídra, hogy aztán ott isláthassunk néhány valódi turisztikai, városképi remeket, melyeket ide teremtett a letisztult jelen és lekommunikált egy vezető. Hej, amikor még lehetett parkolni az alsó rakparton, de más volt itt az élet, most a szánalmas maradékért is versengni kell. Egykor 650 autó fért itt el, ma néhány szerencsés elmondhatja magáról, hogy parkolóhelyre lelt, a többség pedig kering, mint a kányák a dög felett.

Nem baj, majd lesz itt fasor, sétány, folyópart (elnézést, az már van), turisták, felüdülés. Beton torlaszok, parkoló maradványok, ügyeskedő járművezetők kora ez, melyet időről időre, valószínű évente kétszer önti majd ki a Duna árja mint az ürgét.


Azért vannak kivételezettek is az alsó rakparton, a megmaradt hajó vendégei,ők láthatóak a következő képen. Itt álldogálnak a feltöltött bástyafal tövében. Nézhetik innen a jövőt, a modernista építészet emelvényeit, melyek egyre agresszívebben követelik a helyet a történelmi Belváros elbontott épületei helyén. Jól tessék megnézni, ez a jövő, itt esik ám majd jól egy kis séta az alsó betonfal mögött.Régebbi írásainkban volt olvasható: „út a semmibe". Ezt revideálni szükséges, mert konkrétan kell szólni. Nem a semmibe vezet az út, hanem jelen formájában semmi értelme. Nézzük ezt a falansztert megszégyenítő környezetet. Fekete csőlámpákat, beton támfalat, mely hosszában szeli ketté a rakpartot. Aki ezek után a Belváros és a folyópart intenzív kapcsolatáról papol, az nyugodtan és nyilvánosan őrültnek tekinthető. Azaz az IVS (Integrált Városfejlesztési Stratégia) bár kritikával joggal illethető elvei mégis csak elfelejtve. Persze megértjük a Vörösmarty utca sarki ház városvezetői famíliáját is, hogy zavarja őket a forgalom, de akkor miért vettek itt lakást? Minden józan győri tisztában van vele, hogy a Móricz Zs. rakpart lezárása az Újkapu és Teleki utcák között nehezen indokolható műszaki érvekkel, és ebből kifolyólag a kialakult közlekedési káosz egyik forrása. Amit ide szánnak, az úgynevezett korzó, igazi luxusberuházás, hiszen sem vége, sem eleje nem lesz, nincs itt miért korzózni.

Sem a látvány, sem a sétány élménye nem elégséges, azaz egyre jó csak, az itteni fontos közlekedési útvonal végleges elzárása. Lemezes parkolónak itt akkor van értelme, ha az alul felül parkolóként működik. Az alul parkoló, felül sétány megoldás, ténylegesen csak néhány többlet parkolóhellyel jár, melyért rettenetes a fizetendő bekerülési költség. A győriek nem értik, mit is akar az adott városvezető „lekommunikálni", lenyomni a torkukon.

Ezért kifejtjük néhány szóval a terv lényegét. A Móricz Zs. rakpart el lesz zárva végleg a gépjármű forgalom elől a Teleki és Újkapu utcák közt. Az alsó rakpartot kiszélesítik nagyjából a mostani felső útpálya közepéig, ahol új árvízvédelmi falat kell majd építeni a mostani, egyébként kitűnő állapotú árvízvédelmi fal bontása után(horrorisztikus költség). A felső rakpartot annak
szintjén egy lemezszerkezettel kiszélesítik, így felül egy terjengős térség, alul fedett parkolók jönnek létre. Azonban érdemes meggondolni, az alsó rakpart síkján csak egy sorral több autó fér majd többletként el, ha nagyon jóindulatúan számolunk, hiszen a belső közlekedés és az alátámasztások is helyet igényelnek. Ugyanakkor az egyik „új" parkoló sor azonos lesz a régi felszámolttal, azaz csak fele annyi új hely lesz, mint azt mondják.Ehhez a valóban szerény többlet parkolóhoz képest kell mérni a bekerülés magas költségeit.A sok hete, hónapja lezárt Móricz Zs. rakpart, (Újkapu utcai csomópont) mintegy előre vetítve a jövőt, tudjuk, haladás, fejlődés, 21. század, ott lakó vezető. Nos a jövő azért némileg különbözni fog ettől, mert amint látszik, még vannak itt parkolóhelyek, nos azokkal e modern kor hajnalán már nem kell számolni. Szintén értetlenül kell állni a már ismerős torlasz előtt, erre végképp nem mondható, hogy munkaterület.

A Városstratégiai Bizottság véleményére azért kíváncsiak lennénk, persze szakmai, nem pártkatonai, vagy állatorvosi véleményére. Addig is számoljunk egy kicsit. Elveszett 650 db ingyenes parkoló az alsó rakparton, ez tény. Pótolni szándékoznak az illetékesek mindezt fizetős formában 230 férőhely mélygarázs, 120 férőhely rakparti lemezes (inkább fedett) parkolóhely formájában. Ez ugyebár összesen 350 hely, melyből 60 a lemezes cserebere folytán ide nem is számolható, mint új hely. Számoljunk komplex módon, elvesznek a Móricz Zs. felső rakpart parkolóhelyei kb. 100 db, elvesznek még a Dunakapu tér déli oldali parkolóhelyei is, kb. 50 db. Így a tervezett állapot 450 férőhely mínuszban van. Ez gyönyörű, csak így tovább, és még nem is beszéltünk az új forgalmi rend által érintett közeli utcák megszüntetett parkolóiról.

Innen jöhet a propaganda szöveg: Kell a mélygarázs, mert kevés a belvárosi parkolóhely, sehol nem lehet megállni.

Pedig a megoldás itt van, és ráadásul kézenfekvő, elég csak tovább sétálni egy kissé a Móricz Zs. rakparton a Széchenyi híd irányába. A lepusztult, szanálásra végképp megérett itteni telkek szinte tálcán kínálják a megoldás műszaki lehetőségét. Győrben nem a mélygarázsokat kellene erőltetni, mert ezek a sajátos talaj és vízjárás miatt extra költséggel járnak. Városunknak a valódi megoldást a parkolóházak kialakítása kínálja, persze a megfelelő hely kiválasztása rendkívül fontos. Nos esetünkben nem kell sokat meditálni.Azon viszont mindenféleképp el kell gondolkodni, mi legyen azon építészekkel, akik ötletözönükkel mélygarázs őrületbe kergették a kizárólag (e területen) laikusokból álló városvezetést. El kéne már felejteni azt az időt, amikor a háttérben duruzsolók, magukat mindenek felettinek beállítók, szakmának kinevezők ilyen súlyú ballépések kiváltóivá lesznek mindenféle következmény nélkül. A kimondott műszaki szó, a vezetőt befolyásoló műszaki érvsor ne maradjon a feledés jótékony leple mögött. Kimondjuk, vonják felelősségre a műszaki szaktanácsadókat, neveiket érveikkel együtt hozzák nyilvánosságra.


Egy kis városnézés, turista csalogatás:


Haladás, fejlődés, letisztult formák, 21. század, technika, turisták. A Káptalan domb tövében ízlésesen egymáshoz illesztett formák, színek, funkciók. A sárga kerítésű kocsma-büfé sarkán energia ital reklám, mögötte a beeresztő kapu építménye a piros lámpácskával, előtte a 80-as
évek üveg hirdetőtáblája, a reklámhatást erősítendő mellette egy hengeres hirdetőoszlop, aztán egy kis hírlapos pavilon, oldalában szemétgyűjtő, majd egy iker telefonfülke. Ilyen a Káptalan domb feljárata, ha finoman akarnánk jelzővel illetni talán a kissé eklektikust választanánk. Ilyen díszlet mögött szerényen bújik meg az egykori Pap-nevelde amúgy monumentális épülete. Viszont van egy jó hír is, láthatóan maradt még leburkolni való felület, melyben úgy látszik a Belváros fejlesztése ki is merült.


Indulhat a püspökvári séta, előtte azonban egy kis kötelező KRESZ oktatás. Sebaj, mert fő a biztonság, és ezt hangsúlyozni kell, bármibe kerül is, bármilyen ronda is. Van itt kérem műanyag oszlop táblával és nélküle, fém tuskók, fix és emelhető, régieskedő kandeláberek, fa virágládák és végül a helyi közszolgáltató holding reklámja két szemeteszsák képében.


Ahogy azt már a korábbiakban említettük, itt áll „jó" példája a közlekedési ismeretek vaskos hangsúlyozásának. Most már csak az lehet a kérdés, hogy ez itt a történelmi Belváros, vagy egy KRESZ paródia park. Meggondolás tárgyát képezi, mi lett volna, ha nem a sűrű gyalogos, hanem a jóval ritkább kerékpáros forgalom keresztezi az alsó rakpartra vitt utat?


A bolygók együttállása, mondaná az asztronómus, de itt inkább a lámpák és táblák együttállásáról beszélhetünk. Csonka régi kandeláber, egykori tetejébe excentrikusan belenyomott új fejjel, előtte „szélfútta" dőlt-oszlop, mögötte ilyen, meg olyan táblák, bábeli zűrzavarban. A mű elkészült, az alkotó megpihent babérjain.


Ha turista volnék azonnal szaladnék sátrammal, csak előbb félrehajtanám a táblát, hogy látszódjék az „Öreg templom".


Azt hiszem ehhez nem is kell különösebb kommentár, a kép magáról mond véleményt.


A belvárosi „szoknyás-turul", mitológiánk legújabb eleme, tán azon gondolkodik, vajon jó helyre szálltam? Aztán nem gondolkodik, riadva repül el e helyről, átadva őrhelyét a ˝modern", letisztult formáknak és anyagoknak. Ez a jövő, amely itt már megmutatja oroszlán körmeit, plexi, alumínium és egyéb korlátok formájában. Háttérben a követendő példa, az építészet, mely eddig csak körbezárta, de nemsokára felfalja a Belváros megmaradt régi házait.


Szegény Nepomuki Szent János, hová lett a biciklid? Révfalu első képe, mellyel a turista találkozik. Plexi szoknya, tábla dzsungel, kifagyott útszegély, kis „piroska" bicikli utacska. De hová lett a Káldy (Polgár) villa, és hová lett a „Holler" ház?Az alsó rakpart pihenője és a kilátás Révfalu felé. Reméljük a belvárosi képviselő itt piheni majd ki fáradalmait és gyönyörködik, mint egykor Ali pasa a páratlan panorámában.
Ittfelejtés képét idéző kapcsoló szekrények és berendezések kavalkádja a hídfőnél.


Hát ez bizony így maradt, amúgy betyárosan, nem is kell ide szó.


A betöltött várfaltő. Csak remélhetjük, hogy a parkoló célú feltöltés nem károsítja az évszázados bástya falat. De ha így is van ki törődik azzal, hiszen itt a jövő.

Arrabona Városvédő Egyesület

Olvasóink írták

23 hozzászólás
12
 • 23. apex 2012. február 07. 20:22
  „Javasolom, hogy a Kisalföld napilap szervezzen egy találkozót a városházi illetékesek és győri egyesületek részvételével, tisztázhatnák végre kinek van igaza. Megelőzhetnénk további milliók elpazarlását felesleges és ízléstelen dolgokra. A belvárosi "felújításokat" látva nekem is a dilettantizmus és a pazarlás jutott eszembe.”
 • 22. mir 2012. február 05. 18:04
  „A városvezetőknek egy kis olvasmány, hogy a németek hogyan gondolkodnak a múltról. Nálunk meg éppen eltörölni készülnek.

  http://hg.hu/cikk/epiteszet/13859-regi-uj-ovaros-drezda-utan-frankfurtban-is”
 • 21. bato 2012. február 03. 22:47
  „Talán Várkonyi mondta egy "alkamas" kollégának: "Maga egy profi dilettáns!" Valahogy ez jut az ember eszébe a győri belvárosról, magáról a városstratégia alakulásáról és alakítóiról... Vagy van szereposztás? A stratégák a dilettánsak, és a csaus kiszolgálók profi módon hajtják végre? Lehet ennél rosszabb koktél?!?!?”
 • 20. jégcsákány 2012. február 03. 10:06
  „Csak most tudtam végignézni a képeket és elszörnyülködtem.hihetetlen, hogy a Gazda, akire bíztuk a város vezetést ennyire nem foglalkozik a dolgokkal. Nem kell a vezetésnek civil szervezet, -pláne olyan nem,- akinek ellenvéleménye , sőt kritizáló észrevétele is van. Teljesen mindegy, hogy milyen a hangnem, se az illedelmes,
  se a cinikus észrevételekre nincs válasz és nem történik soha semmi.,, Majd megunják és haza mennek". A képeket nézve az embernek az az érzése, hogy csak ,, profi- fuserek ,, kapnak megbízást, legyen az tervező , kivitelező mindegy, a lényeg az ,hogy ellenőrzés nélkül lehet elvégezni a munkát és bezsebelni pénzt! Ha pedig észrevétel
  van, akkor újabb pénzért ki lehet javítani a lelkiismeretlenül saját maga által végzett rossz munkát, hogy is van ez? Nem kellene már végre ki-mondani, hogy eddig és ne tovább?! Egyébként minden észrevétel igaz!”
 • 19. révfaluiszúnyog 2012. február 02. 11:38
  „17. Don!
  Igen, de az a baj, hogy csak négyévenként van erre lehetőség, sőt, a legfrissebb hírek arról is szóltak, hogy a helyhatósági választási ciklusok idejét esetleg megnövelik öt évre. És mi van azzal, aki nem ezekre szavazott vagy egyáltalán el se ment? Mert ugye komcsira, ószövetségire eleve nem szavaz jó érzésű magyar ember, erre a bandára megint nem, az elempé egy vicc, de annak is gyönge, esetleg marad a Jobbik. Beláthatjuk, a választási ciklusokhoz és mandátumokhoz nem köthetjük a város sorsát olyan értelemben, hogy maradandó károkat is el kelljen néznünk. A választáskor nyert mandátum egészséges körülmények között a működtetésre, gazdálkodásra vonatkozik, jelentős városképi változtatásokhoz, óriási beruházások telepítéséhez illő volna minden esetben legalább háromnegyedes arányú képviselő testületi egyetértés, de inkább egy tisztességes és minden részletre kiterjedő lakossági tájékoztatást követő népszavazás. Mint Svájcban.”
 • 18. RégiGyőr 2012. február 02. 10:16
  „Parkoló parkolóház mélygarázs? Ha valahol lenne létjogosultsága, az mondjuk a kórház. A kórház parkolóban le áshatnának 77 emelet mélyre is. Még hasznot is hozna, mert egymást ölik az emberek, hogy 300 méterre meg tudjanak állni. Na ha valahol, akkor ott biztos kifizetném a parkolási díjat, mert aki olyan helyzetbe kerül, hogy napi kétszer kell oda járnia látogatni, vagy járóbeteg ellátásra, az tudja, hogy 1db parkolóhely sincs. Mégis csak fontosabb lenne, hogy ott lehessen parkolni.. nem?”
 • 17. DON 2012. február 02. 09:37
  „Hitelét vesztette ez a városvezetés már régen.
  Egy demokráciában pedig megvan az állampolgárok joga arra, hogy az ilyen képviselőiket elkergessék.”
 • 16. Tabornok 2012. február 02. 07:11
  „Lehet kifogásolni az AVE stílusát, de minek? A hatalmat gyakorlókat a polgármestert, miért nem kritizálod, amikor tojik a fejünkre? Nem válaszolt az AVE egyszerő közérthetően megfogalmazott kérdéseire sem.
  Letagadta, hogy a Marcal II.-re ígérte a VÁROSI uszodát, stb.. Remélem elég finoman fogalmaztam!”
 • 15. Tündenéne 2012. február 01. 19:14
  „2. Emeletesvakondlak 2012.01.31. 23:05

  Te nem itt laksz, ugye?

  Teljesen egyetértek a cikkben foglaltakkal... De hát persze kit érdekel ez, igaz? Mélygarázst a hülyéinek, toljuk le a torkukon, oszt jónapot :(”
 • 14. RégiGyőr 2012. február 01. 11:53
  „És mért van eldugva ez a cikk a Kisalfold.hu oldalán apró betűvel? :)”
 • 13. RégiGyőr 2012. február 01. 11:24
  „Teljesen érthető a cikk cinikus hangvétele! Sőt a cinikusság csekély mértéke nagy türelemre utal!
  A kommunikáció, és az ellentétes véleményekhez való hozzáállás, amit a városvezetés folytatott és folytat nem más, mint az emberek hülyének nézése, átverése, lesza..sa, szembeköpése!
  Az ilyen undorító viselkedésért az életben "taslát" szokott kapni az ember!
  Kevesen tudják, kevesen követik Győrben még mindig, hogy mit tervez ide a városvezetés. Nem tudják, hogy nem lesz több parkoló akkor sem, ha megépül a mélygarázs, sőt kevesebb lesz mint volt, nem tudják, hogy mely épületeket akarnak lebontani, és mit terveznek a helyükre!
  Kevesen emelik fel a hangjukat, vagy tényleg nem jut ideje az embereknek még ezzel is foglalkozni! Sajnos!
  Biztos vagyok az emberek józan ítélőképességében, és abban is, ha szélesebb körhöz eljutnának az információk, közfelháborodást váltanának ki a városvezetés tervei! (nem véletlen, hogy sutyiba próbálják végigvinni és kész tények elé akarják állítani az embereket!)
  Szerintem sem a felújítással van a probléma, hanem azokkal a végiggondolatlan a városunkhoz méltatlan tervekkel, amik a múlt értékeinek pusztításával és ízléstelen modernizációval járnak.”
 • 12. csalán 2012. február 01. 11:05
  „Ezeknek a mai városrombolóknak is lejár egyszer az ideje, s csak siralmas rossz emlékként maradnak meg Győr történelmében. S talán lesz felelősségrevonás, helyreállítás, s talán igazán a városukat szerető, féltő, szakmájukhoz értő, munkájukra igényes vezetők és szakemberek kerülnek pozíciókba. Talán, hisz tudjuk: a remény hal meg utoljára...”
 • 11. révfaluiszúnyog 2012. február 01. 10:30
  „Vannak szavak, amelyek feledésbe merülnek, viszont folyamatosan érkeznek újak egy nyelvbe. A magyarban régen a sváb szavak domináltak, mára az angol jövevényszavak váltak uralkodóvá. A sváb szavak jobbára tárgyak és a környezet leírására, valamint emberi tulajdonságok tömör kifejezésére szakosod-tak, míg az angol a különféle életérzések felől közelít, többnyire a globalizált világ uniformizmusának engedve. Az Arrabona cikkét olvasgatva, a képeket nézegetve kicsit magam is meglepődtem, mert bár erre járok naponta, mégis a mellékelt képsorozat szembesített egy rég elfeledett szóval, amit szeretnék most Önöknek megtanítani. Nagyanyámtól sokat hallottam, amikor olyan udvarba, boltba vagy lakásba léptünk, ahol a teljes összevisszaság, rendezetlenség, stílustalanság, feltételezhető szegénység, zavarosság, áttekinthetetlenség, tervezetlenség valamelyike vagy együttese uralkodott, hogy kisfiam, ez egy renájzli. Renájzli. Ez a rövid sváb szó kifejezte a fenti felsorolásban olvasható jelzőket egyszerre. S e labanc időkben gyökerező szó hangulatát nem lehet kifejezni az angolból kölcsönvett outstanding vagy disordered szóval, mert a renájzlinak van egy másik olvasata is, ami a renájzlit birtokló, fenntartó személyt bélyegzi meg, mert mögötte az a feltételezés sejlik fel, hogy tőle tisztességes áru vagy munka nem várható el. Hát ez a helyzet a győri belvárossal. Renájzlivá züllesztették, és ezen nem segít néhány rendbetett utca vagy a Széchenyi tér, sőt, inkább rontja az összképet, ráerősít a renájzli állapotra, mert az igazi, a tőről metszett renájzlis kirakatát rendben tartotta, csak a raktárba volt isten ments belépni. Oda, ahonnan a kirakatba tette az eladásra szánt holmit. Hadd ne mondjam, milyen régi mentalitás ez.... nagyjából ötezerhétszáz esztendős és a becsapáson alapul. A cikk képsorozatában látható összevisszaság erre a sajátos választott népi jellegre is utal, hisz a magyar és a német ember nem ilyen. Ha a Kárpát medencében utazgatunk, láthatjuk, hogy a sváb települések mindig rendezettek, tiszták, minden a helyén van, az igazi magyar, szinte érintetlen faluközösség másfajta, de ugyancsak pontosan szabályozott és rendezett viszonyokat mutat, jó példa rá a Székelyföld. Ami tehát a győri belvárosban van, az se nem labanc, se nem kuruc, hanem egy ránk telepedő egzóta hangulat. Elgondolkodtató, hogy a győriek mindezt tűrik. Ennek egyik oka a demokrácia rossz értelmezésében és a civil kurázsi hiányában keresendő. Az Arrabona épp a hiányzó civil kurázsit próbálja élesztgetni, amikor felhívja a figyelmet a rossz folyamatokra s célja éppen az, hogy szakmai egyesületként felmutassa, céljait nem politikai kategóriájú ilyen-olyan oldaliságban, hanem a hagyományos polgári gondolkodás medrében kívánja artikulálni. Ennek pedig egyik legfőbb ismérve a haszonleséstől mentes, kulturális megközelítésű szabad véleményalkotás, a valódi honpolgári lét a sivár, jogi kategória állampolgári léttel szemben. Az állampolgár vegetációjában a szavazás időközönkénti, a honpolgár életében folyamatos, szeretné véleményét naponta nyíltan elmondani és érvényre juttatni, azaz szavazni. Az állampolgár periodikusan figyel hazája, szűkebb pátriája történéseire, a honpolgár járőrözik. Az állampolgár rábízza magát választott politikusaira, a honpolgár szeretné ellenőrzése alatt tartani a választottakat. Az állampolgár mindent az anyagiak, míg a honpolgár a szellemi és kulturális értékek felől néz. Az állampolgár számára elsősorban saját boldogulása, a honpolgár számára közössége érdeke a fontos. Nem szerencsés, amikor egy város vezetése, egy politikai elit sok-sok saját boldogulásból alakul közösséggé, ahelyett, hogy a közösség érdekeinek érvényesítésében adna lehetőséget az egyéni boldogulásra. A város igazi erősödését éppen az jelentené, ha képes volna belátni hibáit és megváltoztatni a belváros szétzilálásával járó eredeti tervét. Igaz, ez nem állampolgári, hanem honpolgári erény volna.”
 • 10. révfaluiszúnyog 2012. február 01. 09:56
  „Vannak szavak, amelyek feledésbe merülnek, viszont folyamatosan érkeznek újak egy nyelvbe. A magyarban régen a sváb szavak domináltak, mára az angol jövevényszavak váltak uralkodóvá. A sváb szavak jobbára tárgyak és a környezet leírására, valamint emberi tulajdonságok tömör kifejezésére szakosodtak, míg az angol a különféle életérzések felől közelít, többnyire a globalizált világ uniformizmusának engedve. Az Arrabona cikkét olvasgatva, a képeket nézegetve kicsit magam is meglepődtem, mert bár erre járok naponta, mégis a mellékelt képsorozat szembesített egy rég elfeledett szóval, amit szeretnék most Önöknek megtanítani. Nagyanyámtól sokat hallottam, amikor olyan udvarba, boltba vagy lakásba léptünk, ahol a teljes összevisszaság, rendezetlenség, stílustalanság, feltételezhető szegénység, zavarosság, áttekinthetetlenség, tervezetlenség valamelyike vagy együttese uralkodott, hogy kisfiam, ez egy renájzli. Renájzli. Ez a rövid sváb szó kifejezte a fenti felsorolásban olvasható jelzőket egyszerre. S e labanc időkben gyökerező szó hangulatát nem lehet kifejezni az angolból kölcsönvett outstanding vagy disordered szóval, mert a renájzlinak van egy másik olvasata is, ami a renájzlit birtokló, fenntartó személyt bélyegzi meg, mert mögötte az a feltételezés sejlik fel, hogy tőle tisztességes áru vagy munka nem várható el. Hát ez a helyzet a győri belvárossal. Renájzlivá züllesztették, és ezen nem segít néhány rendbetett utca vagy a Széchenyi tér, sőt, inkább rontja az összképet, ráerősít a renájzli állapotra, mert az igazi, a tőről metszett renájzlis kirakatát rendben tartotta, csak a raktárba volt isten ments belépni. Oda, ahonnan a kirakatba tette az eladásra szánt holmit. Hadd ne mondjam, milyen régi mentalitás ez.... nagyjából ötezerhétszáz esztendős és a becsapáson alapul. A cikk képsorozatában látható összevisszaság erre a sajátos választott népi jellegre is utal, hisz a magyar és a német ember nem ilyen. Ha a Kárpát medencében utazgatunk, láthatjuk, hogy a sváb települések mindig rendezettek, tiszták, minden a helyén van, az igazi magyar, szinte érintetlen faluközösség másfajta, de ugyancsak pontosan szabályozott és rendezett viszonyokat mutat, jó példa rá a Székelyföld. Ami tehát a győri belvárosban van, az se nem labanc, se nem kuruc, hanem egy ránk telepedő egzóta hangulat. Elgondolkodtató, hogy a győriek mindezt tűrik. Ennek egyik oka a demokrácia rossz értelmezésében és a civil kurázsi hiányában keresendő. Az Arrabona épp a hiányzó civil kurázsit próbálja élesztgetni, amikor felhívja a figyelmet a rossz folyamatokra s célja éppen az, hogy szakmai egyesületként felmutassa, céljait nem politikai kategóriájú ilyen-olyan oldaliságban, hanem a hagyományos polgári gondolkodás medrében kívánja artikulálni. Ennek pedig egyik legfőbb ismérve a haszonleséstől mentes, kulturális megközelítésű szabad véleményalkotás, a valódi honpolgári lét a sivár, jogi kategória állampolgári léttel szemben. Az állampolgár vegetációjában a szavazás időközönkénti, a honpolgár életében folyamatos, szeretné véleményét naponta nyíltan elmondani és érvényre juttatni, azaz szavazni. Az állampolgár periodikusan figyel hazája, szűkebb pátriája történéseire, a honpolgár járőrözik. Az állampolgár rábízza magát választott politikusaira, a honpolgár szeretné ellenőrzése alatt tartani a választottakat. Az állampolgár mindent az anyagiak, míg a honpolgár a szellemi és kulturális értékek felől néz. Az állampolgár számára elsősorban saját boldogulása, a honpolgár számára közössége érdeke a fontos. Nem szerencsés, amikor egy város vezetése, egy politikai elit sok-sok saját boldogulásból alakul közösséggé, ahelyett, hogy a közösség érdekeinek érvényesítésében adna lehetőséget az egyéni boldogulásra. A város igazi erősödését éppen az jelentené, ha képes volna belátni hibáit és megváltoztatni a belváros szétzilálásával járó eredeti tervét. Igaz, ez nem állampolgári, hanem honpolgári erény volna.”
 • 9. Torbius 2012. február 01. 09:44
  „Fejlődés, kocka, letisztult, üveg, audi, csillivilli, világító hid, világító turisztikai izé a Baross út barokk épületei közé...stb.
  Csak gratulálni lehet a városvezetésnek...
  A cikk jó, bár kissé tényleg cinikus hangvételű, de szerintem megbocsátható ez elmúlt idők városvezetés vs AVE kommunikáció (meglétének hiánya) tükrében...
  Majd amikor a német turista a biciklire két oldalt felpakolt batyuval elakad annál a csodálatos plexi izénél a híd lábánál, majd akkor lehet megnézni, milyen véleménnyel lesznek a városról...persze akkor sem az" illetékes elvtársakat" könyvelik el, hanem a várost...köszönjük Emese ugye... :)
  Emeletesvakondlak! Nem esett még le, hogy az AVE nem azt hajtja, hogy az ő elképzelésük a tuti, és csak azt lehet megvalósítani (összekevered a várossal :D ), hanem azt hajtja, hogy védjék meg azt az egyedülálló ÉPÜLETET, ami előkerült, és az utókor és a turisták számára méltó módon hasznosítsák...
  Az, hogy ők előálltak egy LEHETSÉGES megoldással a hasznosítást illetően, nem azt jelenti, hogy annak kell elkészülni...csak bemutatták, hogy méltó módon, és egyébként a hatályos műemlékvédelmi törvényt is figyelembe véve milyen jó dolgokat lehetne kihozni a "térből"...
  De persze a 2/3 az 2/3, azzal nem lehet vitatkozni... :S”
 • 8. DON 2012. február 01. 08:35
  „Szomorú, hogy a városvezetésből senki nem járta be ezt az utat, amit az egyesület fényképein látni, nem állt meg, akár csak egy fotó erejéig, s nem gondolta végig, amit tett. Nem is tudom megérteni, hogy miért nem törik össze reggel a tükröt, amikor belenéznek. Vagy ezek tényleg meg vannak arról győződve, hogy alkottak valamit, amiről emlékeznek majd rájuk? Tényleg jó nekik az, hogy még az unokáikat is azért fogják utálni, mert tönkretettek egy történelmi belvárost? Büszkék a tettükre és emelt fővel veszik fel ezért a fizetésüket minden hónapban? És a ciklus végén őszinte kiállással fognak újraindulni a választásokon, hogy újabb négy évre nyerjenek mandátumot? MI meg megszavazzuk?
  Mert bizony mi győriek vagyunk a legnagyobb marhák az összes közül, hogy hagyjuk őket még mindig garázdálkodni. Mert inkább törődünk a napi megélhetésünkkel, mint azzal, hogy olyan vezetőket válasszunk a csorda élére, akik végre valamit adnak is, nem csak elvesznek.
  Győr élhetőbb volt 4 éve. Sőt élhetőbb volt 8 éve is.”
 • 7. PaPa 2012. február 01. 07:55
  „A győri vezetésben ki az a győri aki a belvárosban nőt fel? A pénz nagy hatalom és vezetés ezt tudja is. Megmondták akkor is lesz mélygarázs ha a belváros belepusztul.”
 • 6. Tabornok 2012. február 01. 05:28
  „Úgy gondolom, hogy a rakparti új út teljesen feleslegesen lett építve. Csak arra volt "jó", hogy elvették az ingyenes parkolás lehetőségét és megbonyolították a hídra való felkanyarodást.
  5 db. pakolójegy automata kihelyezésével, 80 Ft./óra díjjal bevétele lett volna Győrnek. Kisebb lett volna a városlakók felháborodása, nem szüntettek volna meg egy a győriek számára jól megközelíthető rendezvény teret, stb.. Ha az a volna, ott nem lett volna. Utólag már szabhatjuk.
  Ez a beruházás is korrupciógyanús és újabb bizonyítéka annak, hogy azt csinálnak velünk, azt döntenek rólunk a megkérdezésünk nélkül, amit akarnak. Lázár elvtárs is megmondta a 2/3- mindent visz. Az 50-es évek jelszava cseng fülünkbe.
  Éljen a PÁRT!
  Minimálnyugdíjból.”
 • 5. goldboy 2012. február 01. 00:44
  „Nagyon jó a cikk! Szomorú így összegyűjtve olvasni.. Szomorú látni, hogy az erőből eldöntött logikátlan ötletek, hogy valósulnak meg sorra. Rossz hallani, a mindenkinek jobb lesz-t, a higgyék el szép lesz, a maguknak építjük. Maguk akarték ezt... Felelős sose lesz. Eltette a pénzt és lapul... A narancs hibás döntést nem hozhat, ez pártérdek...
  Szegény Győr! Mit tesznek veled ezek a hithű szakemberek!
  Az utolsó mondat cinizmust tartalmaz...”
 • 4. Sceptic 2012. február 01. 00:33
  „Emeletesvakondlak: én meg azt mondom, hogy mindezen aggályok sokszor és sokféle módon elhangzottak "normális" módon is. A fenti cikk hangvételén átsüt a keserű cinizmus, szerintem pontosan azért, mert az ember belefárad egy idő után abba, hogy hülyéknek és dilettánsoknak magyarázzon türelmesen, és szükségszerűen magával ragadja a cikkből is sütő hangulat...
  Ami régen volt (a piac "ocsmány" ruhaárusokkal, a sáros parkoló stb), valóban változtatásra szorult. Az igény adott volt. A pénz adott volt. És most nézz a képekre, mit tettek: a régit, ami már nem volt jó, eltüntették. Elköltöttek egy rakás (nagyon nagy rakás...) pénzt, és létrehoztak valamit, ami sok tekintetben rosszabb, mint a régi volt. Nem logikusabb, nem szebb, pedig mindegyik lehetett volna. Akkor mi értelme volt?
  Tudod, naponta járok azon a környéken. Lehet, hogy az Arrabona cikke kicsit hatásvadász, de pontosan visszaadja azt a hangulatot, amit jómagam érzek, amikor nap mint nap végignézek az ostoba dilettantizmusnak ezen a hihetetlen művén. Hidd el, szörnyű, és ami a legrosszabb, az egészen átsüt a koncepciótlanság, az átgondolatlanság. Az ember nézi, és azt érzi, hogy bizonyos részeket úgy-ahogy megcsináltak, más részeket emiatt lezártak, átalakítottak, ideiglenesen módosítottak, de hogy ebből a katyvaszból miként lesz működő, homogén, a város meglévő adottságaiba integrált, nem csak terveken működőképes HASZNÁLHATÓ ÉS SZÉP egész... nos, arról valószínűleg fogalma sincs senkinek, aki jelenleg döntési helyzetben van.”
23 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halál a csornai strandon: van-e felelőse Balázska halálának?

Megkezdte a tárgyalást a Győri Városi Bíróság abban a tragikus ügyben, amely a kis C. Balázs… Tovább olvasom