Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Városvédők: alternatív megoldások a Dunakapu téren - videók

˝Nem kell mindenáron elpusztítani egy reneszánsz bástyát, csak mert mélygarázst akarnak építeni. Van más megoldás!˝ - véli az Arrabona Városvédő Egyesület.

Az Arrabona Városvédő Egyesület februárban tisztújító taggyűlést tartott, ahol az alapszabály módosítása mellett az alábbi tisztségviselőknek szavazott bizalmat.

Elnök: Szabó Gyula, alelnök: Szigeti Ferenc, elnökségi tagok:Fias Ferenc, Csikós Sándor, Kovács László, titkár: Schwarcz Balázs.

Az egyesület a Dunakapu térrel kapcsolatban úgy véli: nem kell mindenáron elpusztítani egy reneszánsz bástyát, csak mert mélygarázst akarnak építeni. Van más megoldás!Olvasóink írták

 • 14. Colos62 2013. április 11. 11:00
  „Egy kis emlékeztető.
  2011.06.24.
  Ha a régészeti feltárás olyan eredményeket hoz, az önkormányzat lemond a Dunakapu téri mélygarázsról - nyilatkozta Borkai Zsolt polgármester.
  - Mennyibe kerül?
  - Pontos számokat még nem tudunk, de nagyjából kétmilliárd forinttal kalkulálunk. Az biztos, hogy ha a tér alatt olyan történelmi értékeket találnak, amiket be kell mutatnunk, annak az ára kétszer annyi lesz, mint amennyibe a mélygarázs kerülne.

  - És ha ez lenne a helyzet, mit tennének?
  - Annál borzasztóbb nincs, mintha betemetjük a történelmi emlékeket. Megtalálnánk a módját, hogy előteremtsük a szükséges pénzt.
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/borkai_fel_kell_ujitani_a_dunakapu_teret/2226865/
  Mitől változhatott meg az álláspontja?”
 • 13. dara78 2013. április 05. 19:29
  „Azt tudnám, ki csinált bollhából elefántot? És ki eteti ?”
 • 12. duszaandras 2013. április 04. 08:09
  „Szegény városvédők még mindig nem veszik észre, hogy itt már presztízskérdésről van szó, és nem városvédelemről? Európai látványosságot, valódi történelmi turistavonzó értéket temetünk vissza a földbe, csakazértis! magyar virtusból. Annak a várnak a bástyáját, ahol megvédtük Európát a török birodalom inváziójától! Ja, hogy mára nem Európa, hanem a keleti nyitás révén Törökország a vágyott partner..? Akiket nem illene megsértenünk ezzel a kellemetlen emlékkel? Földet reá! És menjünk le 3 emelet mélységbe a garázzsal! Hogy aztán a Mosoni-Duna és a talajvíz a fizika közlekedési edény elvén mit szól majd mindehhez, azt egy év múlva megtapasztalják a környékbeli lakosok, házaik pincéiben, alagsoraiban...”
 • 11. apolika 2013. április 03. 12:10
  „Ahol zárójelben moderálva, ott a vélemény!!”
 • 10. háté 2013. április 02. 19:56
  „Emlékeztető:
  Borkai: Mentsük, ami még menthető
  Borkai Zsolt nyilvánosan kezdeményezte a Műemléki Tervtanács összehívását.
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/borkai_mentsuk_ami_meg_mentheto/1178408/

  Borkai a műemlékrombolást elősegítő törvény beadványának tulajdonosa a tatai és egri p...mesterrel!
  Megszűnik a KÖH, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.
  Borkai Zsolt Győr(Fidesz), Habis László Eger és Michl József Tata (KDNP.
  Győz a buldózer
  Befektetők kontra örökségvédelem http://www.figyelo.hu/cikk_print.php?cid=378700_gyoz_a_buldozer
  Feltámadás után, -
  <moderálva>”
 • 9. Gróf-Úr 2013. április 02. 19:51
  „Tisztelt Bagócs úr!

  Feleségem, Wilhelmina von Knoblauch egyből megválaszolta kend kérdését. A leány beadta a vacsora előtti konyakot, ami mindig köszörűként élezi hitevesem eszét, ilyenkor rögtön a lényegre tapint. Kérem műemléket rombolni azért kell, mert a régi bolsevik elmélet és gyakorlat szerint a múltat végképp el kell törölni. Mert ha már nem tud milyen szellemi magasztosságba kapaszkodni a nép, könnyebb kirúgni alóla az identitássámlit. Nem fog ellenkezni s előbb-utóbb a vezetők azt csinálnak vele, amit akarnak. Kérem szépen a bolsevizmus lényege abban áll, hogy egy törpe kisebbség a maga akaratát többségi kívánalomnak tálalja. A Móricz rakparton azért nem lehet majd Wilhelmina szerint a garázsba hajtani, mert arrafelé lakik egy nagy Bolha, amelyik az egész belvárost csípi. - Rettenetes csípései tavaly mégcsak húszszázalékos, idén már harmincszázalékos kárt tesznek az áldozatokban. - sipította Wilhelmina, miközben még egy konyakot kért Ivántól. Olyan ez kérem, mint az égési sérülés! Csak itt az emberek zsebe ég le. Namármost Wilhelmina szerint senkinek sincsen olyan sprayje, amivel ezt a kitartó Bolhát le lehetne fújni. Etus tapintott a lényegre, azt mondta a leány, nem kell ide semmilyen kemikália, csak egy notesz, amibe mindenki beírja a nevét, aki csípést szenvedett el. Kérem több száz sebesült esetében ezek egymás tanúi is lehetnek. Iván hajlandó némi műszaki segítséget is adni, vannak neki lent a fészerben olyan parányi mikrofonjai, mint a bolhák. Ezeket Wilhelmina a noteszbe feliratkozottak között szétosztatja a Katolikus Nőegylet tagjaival és egy leírást is mellékel a használathoz, amit Iván elkészít itthon a computerben. Egy kis polgári összefogás kérdése az egész! - Ahh és még ezt is nekünk, kisemmizett arisztokratáknak kell megszerveznünk Émil! - legyintett lemondóan Wilhelmina s mára visszavonult a könyvtárba tovább kombinálni a tervet.”
 • 8. jégcsákány 2013. április 02. 19:19
  „Hát én úgy tudom, hogy az ismertetett alternatívára vonatkozó elképzelést a város vezetői már tavaly megis-merték , de a már végleges döntés megszületése miatt elvetették azt. A város vezetőit nem érdekelte komoly szaktekintélyek jobbítani akarók véleménye,mondván "mi csak a saját szakembereink véleményét tartjuk jónak". Pedig ezek a tervezők és szakértők csak pontosan azt mondták amit ők hallani akartak. Tudomásom szerint az AVE már 2010-ben elmondta aggályait,- de a szakértők azt állították nincs a tér alatt semmi csak bontási törmelék és füstös tégla.- Nem úgy lett , a falak éppen ott és éppen úgy kerültek elő , ahol az AVE által a régészeknek átadott rajzokon szerepeltek. " Teremgarázst építünk nem kétszinteset, de az egész tér alá".Az Arrabonások azt állították csak rombolással építhető meg a teremgarázs,- A terv a régészeti szakvélemény után ,-,, a bástyafalak nem bonthatók ,, - hirtelen 3.-szintes mélygarázsra módosult ,- és már meg is van tervezve,- engedélyezésre benyújtva.
  Tehát az alternatíva javaslata hiábavalónak tűnik mert a politikai döntés már az előző években megszületett . Nem is sejti a vezetés , hogy a hamarjában megváltoztatott döntés,a kivitelezés során valójában milyen komoly problémák megoldását igényli -víztelenítés, lehorgonyzás és egyáltalán veszélyeztetés nélkül megvalósítható e a terv , - továbbá milyen időponti csuszásokat és főleg milyen hatalmas többletköltségeket fog jelenteni az amúgy is luxus beruházásnak számító építménynél. Remélem, még meggondolják a három szintet..”
 • 7. acsali 2013. április 02. 18:44
  „Hű mennyi rang van egy egyesületben.”
 • 6. ombi 2013. április 02. 18:36
  „Minden tiszteletem a várovédőké a kitartásukért, a elvégzett munkájukért!
  Csak mielőbb láthassam a sikerüket, azt, hogy ne csupán megakadályozzák valaminek a végleges elpusztítását, hanem értelmes fejlesztéssel hozzá tudjanak járulni a belváros működőképességének visszaállításához!”
 • 5. Bagócs 2013. április 02. 18:22
  „Olyan jó lenne, ha valaki végre elmondaná, miért pont oda kell garázst építeni, drágán, kicsit. Volna hely arrébb, nem is kevés, kb. 5 perc sétányira a Széchenyi hídnál.
  Ha a parkolási pénz kell ennyire, töredék ennyi pénzből leaszfaltozhatták volna az alsó rakpartot, s tehettek volna ki pár automatát.
  Miért van az, hogy mindenképpen műemléket kell rombolni?
  És micsoda marhaság az, hogy a mélygarázsba a bejárat a Bástya utcából lesz, nem a kétszer szélesebb, sokkal kevésbé belvárosias Móricz rakparton át?”
 • 4. bazsifekete 2013. április 02. 16:05
  „3. Piroschka007
  "...visszaosztanak."

  Azért ragaszkodnak ennyire hozzá, mert előre leosztottak mindent.”
 • 3. Piroschka007 2013. április 02. 15:46
  „Szép, szép. De iszonyú sok pénzbe kerül. A használhatósága a funkciói korlátozottak, messze nincsenek arányban a ráfordítasokra tervezett több mint 4milliárd ft-tal. A hagyományos piac visszahozása még kérdéses, a kzlekedés és a parkolás rosszabb helyzetbe kerül, ahagyományos szobrokat eltűntették, a diszkivilágítást lekapcsolták, a biztonsági korlát meg annyi lett mint az amerikai nagykövetség előtt. Rendezvénytérként aligha fog egész évben üzemelni. A muúltunkból alig lesz valami bemutatva. A csókos épitők viszont jól járnak. Meg azok is akiknek esetleg visszaosztanak.”
 • 2. bazsifekete 2013. április 02. 14:31
  „bocs..

  http://arrabona-varosvedo.hu/userfiles/file/Kozmeghallgatas%202012%2012%2021.pdf”
 • 1. bazsifekete 2013. április 02. 14:15
  „No még akkor ezt is olvassuk el ismét....
  Válasz mikorra várható polgármester és helyettes urak?
  http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/az_arrabona_varosvedok_ezekre_a_kerdesekre_varjak_gyor_valaszat/2257030/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ősbemutató a Győri Nemzeti Színházban: Csinibaba először színpadon

A 2012/2013-as évad utolsó nagyszínpadi bemutatója a Győri Nemzeti Színházban egy szuperprodukció: a… Tovább olvasom