Kisalföld logö

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Városvédők - tervek a győri műemlékek védelméért

Győr - Az Arrabona Városvédő Egyesület segítségével elkészült a likócsi polgárőrség bázisa. Közreműködésükkel a közeljövőben számos műemlék megszépül, és turistacsalogató látványosságok is születhetnek.

Az Arrabona Városvédő Egyesület fő feladata Győr lakóinak érdekképviselete: a tagok műemlékvédelemmel, szakrális értékek és természeti kincsek megóvásával foglalkoznak. A szervezetben neves mérnökök és építészek dolgoznak, az ő szaktudásuknak köszönhetően valósulhatnak meg terveik – derült ki a tegnapi tájékoztatón.

– A likócsi polgárőrség bázisát a lakosság biztonságára való tekintettel, az ő felkérésükre újítottuk fel. Ezt a napokban mintegy háromszázezer forintból valósítottuk meg – sorolta Herkely Ákos, az egyesület társadalmi elnöke.

A polgárőrség pihenőhelyén kívül nemrégiben restaurálták a Füles bástyát és környékét is több mint 600 ezer forintból. A továbbiakban pedig még nagyobb jelentőséggel bíró terveket dédelgetnek: szeptembertől ülőpadok szolgálják majd a nemzeti kegyeleti emlékparkban (régi virágóránál) sétálók kényelmét, valamint – a turulmadár elkészülte után – kezdik a kismegyeri emlékmű obeliszkjének és az ahhoz vezető lépcsőnek a helyreállítását is. A városháza díszterme is átalakul: visszahelyezik az eredetileg a falat díszítő képeket.

Szeptember 2-án, a budavári csata 323. évfordulójára a helyére kerül a Budavár visszafoglalását megörökítő festmény is – árulta el Szabó Gyula, az egyesület alelnöke.

– Munkánkkal szeretnénk példát mutatni a lakosságnak, megmutatni, hogy milyen értékek mentén érdemes haladni – összegzett Herkely Ákos.

Ezeket a feladatokat közéleti kötelezettségként, önerőből finanszírozták, vannak azonban olyan többmilliós beruházást jelentő ötleteik is, mint a győri vár és város makettjének elkészítése, amely kézilabdapálya méretű lenne, s melyet a Bisinger sétányon helyeznének el. Hasonló a Dunakapu tér és környékének hagyományőrző helyreállítása. Szabó Gyula szerint a jövőben ezek igazi turistacsalogató látványosságok lehetnek. A megvalósításhoz azonban önkormányzati támogatásra, pályázatokon elnyerhető összegekre is szükségük lesz.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázcsőtörés miatt állt a forgalom

Győr - Már megindult a forgalom a 81-esen, ahol eddig gázcsőtörés miatt alakult ki kisebb dugó, ám a… Tovább olvasom