Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Városrét névadója

A Töltéstaván élő Kállai Miklós Gyula nyerte meg Győr új városnegyedének névadási pályázatát.
Kállai Miklós Gyula, a nyertes. Kattintson a képre >>
A legkevesebb, amit állíthatunk: teljesen megérdemelten nyerte meg a Rába rt. volt győri, Budai úti telepének helyén felépülő új városnegyed névadási pályázatának fődíját, a hárommillió forint értékű lakásvásárlási bont Kállai Miklós Gyula. A 29 éves, nemrégiben Győrből Töltéstavára költözött férfi – aki a győri postafeldolgozó üzem alkalmazottja – a Kisalföldben és lapunk internetes kiadásában tanulmányozta át a pályázati kiírást, majd két-három hétig bújta a könyveket, járt könyvtárba, hajolt esténként az olvasólámpa fényénél Győr és más városok térképei fölé, gondolkozott munkába menet és onnan jövet. Az eredmény harminc-harmincöt beküldött név lett, köztük az, amelyet a bírálóbizottság a legjobbnak ítélt az összesen csaknem ezer variáció közül: Városrét.

Kattintson a képre >>
„ Három különböző dimenziót igyekeztem figyelembe venni a nevek megalkotásakor. Az első az időé: olyan elnevezést kerestem, ami köthető a terület történelméhez. Másodikként arra törekedtem, hogy az új név illeszkedjen a többi városrészéhez, ezért esténként Győr térképét nézegettem, és próbáltam elképzelni, mi hiányzik onnan. A harmadik dimenzió a téré volt: gondolatban leültem a majdani városrészben egy árnyas fa alá a padra, láttam a járó-kelő embereket, az autókat, és azon tűnődtem, mi fejezné ki a legjobban a negyed hangulatát" – magyarázta némi lelkesültséggel a hangjában Kállai Miklós Gyula.

A fiatalemberben az általa kreált csaknem három tucat név közül egy sem maradt meg, csak a Városrét, igaz, erre az elmúlt héten emlékeztette a városrész építője, az Engel Group is, amely meghívta a ma délelőtti díjátadási ünnepségre. Beküldött ötletei közül ezt tartotta az egyik legesélyesebbnek.

Kattintson a képre >>
„ A Városrét mellett leginkább a hagyomány szól. A területet a Rába-gyár odaköltözése előtt így nevezték, nyilván amiatt, mert régen a város csak a várfallal körülvett mai belvárost jelentette, s azon kívül többnyire rétek voltak. A Városrét értelmes, egyszerű magyar szó, amely nem szürke, hanem nyugodt, gondozott, modern, kellemes városrészre utal, emellett kifejezi a város és a környezet harmóniáját is – sorolta az érveket a névadó, amikor arra kértük, védje meg az elnevezést. Magától nem biztos, hogy dicsérte volna ötletét. – Igyekszem szerény maradni – mondta, s ennek megfelelően a szűk családon, ismerősökön kívül még senkinek sem újságolta el a nagy hírt. – Nem szeretek dicsekedni, jobb, ha az emberhez odajönnek, és úgy gratulálnak." Nos, a cikk olvasása után bárki bátran megteheti.

Kállai Miklós Gyula a családi kupaktanáccsal közösen dönti el, mi legyen a hárommillió forintos lakásvásárlási bonnal; nem mellesleg a legnagyobb tiszteletét fejezte ki annak a néhány pályázónak, akik ugyancsak a Városrét elnevezést küldték be, csak nála valamivel később, így a kiírás szerint nem nyerhettek. Végül arra kért, azt a latin mondást mindenképpen írjuk le története zárszavaként, hogy „diligentia maximum etiam mediocris ingenii subsidium", azaz „a szorgalom a közepes tehetség legnagyobb segítője". Íme.

Még két díjazott van

Farkas András
A második és a harmadik díjas pályázóban három közös vonás mindenképpen van: a Kisalföldből értesültek a pályázatról, még nem döntötték el, mit kezdenek a két-, illetve egymillió forintos lakásvásárlási bonnal, de nagyon örülnek neki. „Nem gondolkodtam sokat az elnevezésen. Olyan nevet kerestem, amit ha meghall egy idegen, egyszerre tudja, hogy Győrben van. A városról mindenki tudja, hogy itt van az Audi, a Rába, a balett, és hogy a rómaiak Arrabonának hívták. Az utóbbi szóval játszottam el úgy, hogy Aquabonára változtattam a víz közelségére utalva. A Rábabona is felvetődött bennem, de aztán azt gondoltam, a cégek mulandóak, időtállóbb névre van szükség" – mondta a második helyezett győri Farkas András. P 24 éves, és az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságán dolgozik jogi referensként.

Borbély Sándor
A 17 éves abdai Borbély Sándor a Rábaváros javaslattal lett harmadik. „Azért ezt találtam ki, mert így lett volna logikus. Győrben a városrésznevek végén található a város szó, ezt adottnak vettem. A feladat másik része az volt, hogy utaljunk a történelmi hagyományokra, márpedig ezen a területen több mint száz évig a Rába működött" – magyarázta a győri Petz Lajos Egészségügyi Szakközépiskola 12. évfolyamos tanulója. Közhely, hogy a megyében alig van olyan család, ahol senki sem kötődött a Rábához, neki a nagypapája dolgozott régen az üzemben.

 
Kapcsolódó anyagok >>

Az első igen az új városrészre (2004-11-26) >>
Új városrész a Rába helyén (2004-11-12) >>
Üzletközpont a Rába helyén (2003-10-28) >>
Bontják a nagy múltú Rába-gyárat (2003-12-19) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öt perc alatt keletről nyugatra

Komárom–Gönyű felől, vagy az autópályáról a bekötőútra lehajtva Likócsnál jut Győrbe az autós. Baloldalt kellemes parkerdő látványa fogadja, mögötte ott a laktanya, de ebből az idegen mit se lát. (Ugyan régebben se, de a „Fényképezni tilos!” tábla direkt felhívta rá a figyelmet.) Odébb ezen az oldalon lekanyarodva régi és modern gyártelepeken találná magát az autós. Tovább olvasom